NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
6danzena07.jpg
Press clips

Ženska mreža u medijima
Aktivistkinje iz Hrvatske podržale ženska prava u Poljskoj Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 07 Listopad 2016

polke1.jpgViše od stotinu prosvjednica okupilo se jučer u središtu Zagreba u akciji solidarnosti s Poljakinjama kojima prijeti potpuna zakonska zabrana abortusa. Deseci tisuća Poljaka bili su jučer na ulicama Varšave, Gdanjska, Wroclawa i drugih gradova, prosvjedujući protiv gušenja reproduktivnih prava žena u toj zemlji. U parlamentarnoj proceduri tamo je zakon kojim se uvodi potpuna kriminalizacija pobačaja, pa se on neće smjeti provesti čak ni ako za to postoje medicinski razlozi, ili ako je žena žrtva silovanja.»


Opširnije...
 
Oštra osuda postupka Molitvene inicijative Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 06 Listopad 2016

molit.jpgČlanovi Molitvene inicijative »40 dana za život« okupili su se u srijedu ispred vukovarske Opće bolnice u molitvi sa spas nerođene djece, odgovarajući tako na poziv koji je objavljen na facebook profilu vukovarske podružnice, a u kojem se najavljuje dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta u Vukovar na pobačaj. Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Ženska mreža Hrvatske oštro su osudile aktiviste Molitvene inicijative »


Opširnije...
 
Zagreb: Podrška Općem ženskom štrajku u Poljskoj Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 04 Listopad 2016

strajk1th.jpgPodrška Poljakinjama u Hrvatskoj organizirala je na zagrebačkom Cvjetnom trgu inicijativa Obrani pravo na izbor čija je članica i Ženska mreža Hrvatske. Okupilo se dvjestotinjak aktivistica i aktivista. Smatram da je najstrašnije od svega upravo to da će žena koja je imala spontani biti odmah osumnjičena za kazneno djelo i ići će na vještačenje zbog toga da nije možda namjerno ga izazvala, izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.


Opširnije...
 
Političarke su u Hrvatskoj rezerva Ispis E-mail
Administratorica   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2016

grafsabor.jpgSamo će 19 žena sjediti u novom, devetom sazivu hrvatskog parlamenta, što znači da će saborski sastav koji se upravo ekipira biti uvjerljivo »najmuškiji« od svih saziva dosad, konstatira Novi list. Brojka od 19 zastupnica nije ništa, to je daleko od kritične mase koja može pokrenuti ženske politike i promovirati teme koje se tiču žena. Sabor će naredne četiri godine biti ne samo neženski, nego i veoma protuženski, smatra Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.


Opširnije...
 
Ženska mreža prosvjeduje zbog ginekološkog kongresa u Topuskom Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 17 Rujan 2016

topusko1.jpgAktivistkinje Ženske mreže dočekale su u petak ujutro sudionike ginekološkog kongresa u Topuskom transparentom "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost" protestirajući zbog, kako tvrde, napada na ustavni poredak održavanjem religijskog skupa o ženskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom države. Stručni skup koji organiziraju strukovne udruge i Katolička crkva u Ženskoj mreži ocjenjuju "grubim napadom na ženska prava" te upozoravaju da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović svojim pokroviteljstvom podržava jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena. Smatraju da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena.


Opširnije...
 
Religijsko nasrtanje na prava žena Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 16 Rujan 2016

topusko.jpgNevladine udruge za ženska prava i za sekularnost oštro se protive tome da državne i katoličke institucije zajedno organiziraju simpozij o forenzičnoj ginekologiji i perinatologiji ovog vikenda u Topuskom. Ako školska godina u Hrvatskoj počinje sa "pomolimo se", hoće li uskoro i ginekološki pregled u Hrvatskoj započinjati tim riječima, upitala se jedna od aktivistica, izvijestio je Radio slobodna Europa s tiskovne konferencije predstavnica udruga za zaštitu ženskih prava i sekularnost.


Opširnije...
 
Pravobraniteljica je trebala osuditi tekst iz Glasa koncila ... Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 15 Rujan 2016

prvotno.jpgŽenska mreža Hrvatske smatra da je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova trebao reagirati na tekst Ivice Raguža iz Glasa Koncila pod naslovom "Marijina poslušnost i žene danas" jer, napominje, ovlasti pravobraniteljice ostavljaju dovoljno prostora za javnu osudu takvih stajališta, ako se već smatra da nema osnova za postupanje. Mreža ocjenjuje kako pravobraniteljičino široko tumačenje toga zakonskog članka i njegovo potpuno opravdavanje vjerskom doktrinom i poslanjem Crkve otvara prostor da svaki pripadnik neke od konfesija u Hrvatskoj može promicati takve stavove, nazivati žene "štracama" i "prirodno osuđenima na poslušnost muškarcima", te poticati u javnom prostoru diskriminaciju žena pozivajući se na biblijske tekstove i na javno izgovorene riječi svećenika.


Opširnije...
 
Bio je to kordon bijesne rulje Ispis E-mail
Administratorica   
Srijeda, 17 Kolovoz 2016

rulja1.jpgŽenska mreža Hrvatske podnijela je kaznene prijave protiv kaznenih djela prijetnje, izazivanja nereda, poticanja na nasilje i mržnju i tjelesne ozljede. Osim toga, zatražila je da unutarnja kontrola MUP-a ispita profesionalnost ponašanja policije tijekom i nakon protesta u kojemu je od desetero sudionika četvero ozlijeđeno – kaže za ‘Novosti’ Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. Napadnuti su naime sudionici antiratnog prosvjeda koji je bio zakazan na zagrebačkom glavnom trgu na dan uoči proslave Oluje, a koji je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najprije dozvolio, da bi se ubrzo predomislio i prosvjed zabranio zbog, kako je naveo, ‘omalovažavanja Oluje’ i zbog toga jer bi, kako je dodao, ‘isti mogao izazvati uznemirenost kod građana, naročito kod branitelja, a mogao bi i poremetiti kretanje većeg broja ljudi’.


Opširnije...
 
Ženska mreža ne želi na Pantovčak Ispis E-mail
Administratorica   
Nedjelja, 26 Lipanj 2016

Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 34 nevladine organizacije odbila je poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na svečani prijem povodom Dana državnosti. Kako stoji u njihovom obraćanju Predsjednici, predsjedniku Sabora i Vlade, u 25 godina su se nebrojeno puta obraćali nadležnim institucijama i tražili djelotvornost države u zaštiti ženskih ljudskih prava, na što je Hrvatska obvezana prihvaćanjem međunarodnopravnih dokumenata, ustavnim odredbama i nizom zakona, a u Hrvatskoj se ovih dana napadaju ljudska prava žena, uz potpuni izostanak djelatne zaštite ili političkog govora u cilju zaštite stečenih prava.


Opširnije...
 
Iza akcije "Hoda za život" krije se namjera zabrane pobačaja Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 26 Svibanj 2016

bgnov.jpgŽenska mreža Hrvatske organizirala je protestni skup Obrani pravo na izbor  protiv inicijative Hod za život kojom se žele umanjiti ženska reproduktivna prava, izvijestio je nezavisni tjednik Novosti uz objavu intervjua s jednom od koordinatorica Mreže Bojanom Genov.


Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 20 od 71
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!