NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0005danzena07.jpg
Press clips

"Sa dna lista na mjesta odlučivanja!" Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 22 Studeni 2014

zipth.jpgPredstavnice Ženske mreže Hrvatske okupile su se na Gornjem gradu kako bi ispred Hrvatskog sabora iskazale zabrinutost da se predloženim zakonskim izmjenama Zakona o izborima zastupnika neće osigurati uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca u Saboru. Ženska mreža zahtijeva uvođenje takozvanog zip sustava kojim bi na kandidacijskim listama bili istaknuti naizmjenve muškarac - žena ili žena - muškarac i tako do kraja liste. Aktivistkinje Ženske mreže smatraju da predloženi sustav kvota bez zip - sutava neće polučiti željene rezultate u praksi, te da se samim njime neće postići ravnopravnija zastupljenosti žena u Saboru i drugim tijelima političkog odlučivanja.

 

HRT

H-alter.org

Ženska mreža Hrvatske: Zip sustavom do stvarne ravnopravnosti 

Potrebno je uvođenje kvota od najmanje 40 posto žena na kandidacijskim listama, ali i tzv. zip sustava s ciljem postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca u donošenju odluka, poručila je danas Ženska mreža Hrvatske akcijom ispred Sabora. 

Povodom rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, aktivistice Ženske mreže Hrvatske jutros su ispred Hrvatskog sabora dijelile zastupnicima i zastupnicama letke s prijedlogom amandmana i zip zatvarače koji simboliziraju podršku kvotama sa "zip sustavom". "Okupile smo se zato što tražimo da implementacija kvota od 40 posto podzastupljenoga spola, a ovdje se radi o zastupnicama, odnosno ženama, ne bude formalna. Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine predvidio je kvotu od 40 posto, ali je napravio odgodu provedbe kvota od tri izborna ciklusa. Sada dolazi to vrijeme i bojimo se da će stranke samo formalno uvesti kvote te da će žene biti na dnu lista. Zato i imamo transparent na kojem zahtijevamo da žene s dna lista budu ravnopravno stavljene s muškarcima po sistemu zipera, tj. jedan muškarac – jedna žena ili jedna žena - jedan muškarac. Time se povećava mogućnost da žene budu ravnopravno zastupljene u Saboru. Smatramo da danas nema niti demokracije niti govora o ravnopravnosti spolova ako žene ne mogu jednakopravno odlučivati s muškarcima o stvarima koje se tiču naše zajednice", objasnila je razloge okupljanja Rada Borić iz Centra za ženske studije.

Iz Ženske mreže Hrvatske navode kako uvođenje kvota od 40 posto žena na kandidacijskim listama istovremeno s uvođenjem preferencijalnog glasa neće imati nikakvog učinka te stoga traže odbacivanje takvog sistema. Ukoliko Sabor ipak odluči uvesti preferencijalno glasanje, zahtijevaju uvođenje zaštitnog mehanizma koji će osigurati zastupljenost žena od najmanje 40 posto, ne samo na kandidacijskim listama već i u Saboru. Ističu da bi uvođenje preferencijalnog glasa bez zaštitnog mehanizma dovelo samo do veće podzastupljenosti žena te dodaju kako je nekoliko posljednjih izbornih ciklusa pokazalo da hrvatsko društvo stagnira na postotku od 20 do 25 posto žena.

"Hrvatsko društvo se već opredijelilo za ravnopravnost spolova, a budući da su donijeli Ustavni zakon smatraju da je ta tema od iznimne važnosti za Hrvatsku. Smatramo da će danas prilikom donošenja ovog Zakona voditi računa o tome da žene ne budu novim izbornim zakonodavstvom eliminirane iz tijela odlučivanja. Nije pogodak, a niti unaprjeđenje demokracije da žene samo dekoriraju liste, već da se doista nađu na mjestima gdje mogu mijenjati živote žena i paradigme u društvu", izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

"Zip zatvarač je, nažalost, proizveden 2005. godine što pokazuje iznimnu stagnaciju u ovom društvu. To je dokaz koliko stvari stoje na mjestu i koliko su potrebna poboljšanja. Smatramo da su zastupnice svjesne važnosti naših zahtjeva za njihove pozicije u Saboru", dodala je Genov.

Aktivistice se nadaju da će zastupnici i zastupnice na današnjoj sjednici usvojiti mjere kojima će se uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca u Saboru zaista i ostvariti. 

Index.hr

Ženska mreža poručila Saboru: Nema moderne demokracije bez rodne ravnopravnosti 

ŽENSKA mreža Hrvatske pozdravlja odredbu iz SDP-ova prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koja predviđa da se nevažećom smatra izborna lista na kojoj manje od 40 posto kandidata čine žene, odnosno podzastupljeni spol, ali i prigovaraju jer predloženo rješenje ne uključuje tzv. zip sustav

"Nema moderne demokracije bez rodne ravnopravnosti", ističu iz Ženske mreže u priopćenju u srijedu. Navode kako je uvođenje kvota rodne ravnopravnosti od 40 posto zastupljenosti kandidatkinja i kandidata određenog spola - koje je uvršteno u SDP-ov prijedlog o kojemu bi Sabor trebao raspravljati na predstojećoj sjednici - sukladno važećem Zakonu o ravnopravnosti spolova. Pozdravljaju i predloženu odredbu o uvođenju sankcija, odnosno neprihvaćanja izbornih listi koje ne zadovolje taj postotak.

Tzv. "zip sustav": žena - muškarac - žena - muškarac

No, u Ženskoj mreži izražavaju zabrinutost i razočaranje jer predloženi sustav kvota ne uključuje i tzv. zip sustav, odnosno zastupljenost na listama po redoslijedu: žena- muškarac-žena–muškarac.

"Ovakav prijedlog kvota dovodi u pitanje stvarnu namjeru i iskrenost predlagatelja te se stvara dojam da se kvote uvode samo radi zadovoljenja forme, a ne s ciljem stvarne provedbe paritetne demokracije", kažu u priopćenju. Takve kvote, ističu, ne mogu ispuniti svoju funkciju jer je strankama ostavljena mogućnost da stave žene na dno liste što se, upozoravaju, u praksi često događa, a rezultat je takav da je zastupljenost žena u Saboru daleko ispod 40 posto, "što je sramota budući da žene čine 52 posto populacije".

"Predloženi sustav kvota neće polučiti željene rezultate u praksi, odnosno neće se povećati postotak ravnopravnije zastupljenosti žena u Saboru i drugim tijelima političkog odlučivanja", navode u Ženskoj mreži. SDP i Sabor stoga pozivaju da izmijene prijedlog zakona i u njega uvrste obvezu ovlaštenih predlagatelja lista da naizmjenično navode osobe muškog i ženskog spola, kako bi se realiziralo načelo ravnopravnosti spolova u tijelima odlučivanja. 

Zagrebancija.com

Na izbornim listama treba biti više žena 

Večernji list

Ženska mreža Hrvatske za više žena na listama

Jutarnji list

PROSVJED ŽENSKE MREŽE HRVATSKE Traže najmanje 40 posto zastupnica u Saboru 

Dalmacijanews.hr

Ženska mreža: Nema moderne demokracije bez rodne ravnopravnosti 

Vijesti.hrt.hr

Sabor: Predstavljeno pet prijedloga izmjena izbornog zakona 

Povezani članci:

  1. "Sa dna lista na mjesta odlučivanja!"
  2. Nema moderne demokracije bez rodne ravnopravnosti!

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!