NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0001danzena07.jpg
Press clips

Bio je to kordon bijesne rulje Ispis E-mail
Administratorica   
Srijeda, 17 Kolovoz 2016

rulja1.jpgenska mrea Hrvatske podnijela je kaznene prijave protiv kaznenih djela prijetnje, izazivanja nereda, poticanja na nasilje i mrnju i tjelesne ozljede. Osim toga, zatraila je da unutarnja kontrola MUP-a ispita profesionalnost ponaanja policije tijekom i nakon protesta u kojemu je od desetero sudionika etvero ozlijeeno kae za Novosti Bojana Genov iz enske mree Hrvatske. Napadnuti su naime sudionici antiratnog prosvjeda koji je bio zakazan na zagrebakom glavnom trgu na dan uoi proslave Oluje, a koji je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepi najprije dozvolio, da bi se ubrzo predomislio i prosvjed zabranio zbog, kako je naveo, omalovaavanja Oluje i zbog toga jer bi, kako je dodao, isti mogao izazvati uznemirenost kod graana, naroito kod branitelja, a mogao bi i poremetiti kretanje veeg broja ljudi.

Nezadovoljni pokretai protesta, a rije je o aktivistima iz organizacija Centar za ene rtve rata Rosa, Slobodarski aktivisti, Centar za graansku hrabrost, enska mrea Hrvatske i Srpski demokratski forum iz Zagreba te ene u crnom iz Beograda, odluili su mirnom akcijom ukazati na ministrovo nesnalaenje oko prava na slobodu okupljanja, to je rezultiralo braniteljskim kontraprosvjedom, a rezultat svega je vie napadnutih aktivista i jedva izbjegnut ozbiljniji incident.

- Svojom odlukom o zabrani namjeravanog antiratnog prosvjeda ministar Orepi je ne samo pokazao da neupitne civilizacijske steevine mir i antifaizam, smatra kontroverznima, nego je i pokazao da nije dorastao poslu na elu policije. Tvrdnja o omalovaavanju Oluje je proizvoljna besmislica i ne predstavlja zakonsku osnovu za zabranu javnog okupljanja. Tehniki ministar Orepi je oigledno u predizbornoj kampanji za svoju politiku opciju i za to je bio spreman rtvovati ne samo zakonitost nego i sigurnost graana i graanki - ocjenjuje Genov.

Da s ministrovim shvaanjem temeljnih civilizacijskih vrijednosti neto ne tima vrlo se brzo vidjelo i kad je ustvrdio da ustaki pozdrav Za dom spremni mora biti dodatno pojanjen od strune i povjesniarske javnosti, a on sam, slino kao i drugi mu kolege iz Mosta, taj pozdrav ostavlja u tzv. sivoj zoni, ne odreujui se jasno je li tu rije o faistikom pozdravu ili tek o nestaluku pojedinaca koji ne treba posebno sankcionirati.

- Ako ministar policije ne razumije zakone koje ta policija treba provoditi, onda je nekompetentan. Nije na ministru da poziva povjesniare da mu dadu ili ne uporite za neko ponaanje, jer on ne treba obrazlagati zakon nego ga provoditi. Isticanje faistikih obiljeja, pa tako i faistiki pozdrav, ne samo da je zabranjeno, nego je u dananje vrijeme nepristojno i neprilino. Dok diljem svijeta uz veliku pompu slave svoju pobjedu nad faizmom, glasna manjina u Hrvatskoj silno eli Hrvatsku proglasiti ratnom gubitnicom i sljednicom faistike tvorevine koju nije priznala niti jedna drava osim drava sila Osovine. Tehniki ministar i predsjednica svoju sklonost ustakim simpatizerima, od kojih oekuju politiku podrku, ne bi smjeli nametati svim graanima Hrvatske - smatra Bojana Genov.

Dogaaje na Trgu bana Jelaia, napad na desetak proturatnih aktivista i neadekvatnu reakciju policije za Novosti opisuje sudionik antiratnog prosvjeda, Draen Heroi iz Slobodarskih aktivista.

- Bili smo izloeni pokuajima fizikih napada, fizikim napadima i osobnim uvredama, a da se policija nije potrudila da nas adekvatno zatiti i da privede bilo koga od napadaa. Umjesto da nas policijskim kombijem prebace do policijske postaje, interventni policajci su nas proveli kroz kordon bijesne rulje i dalje pjeice do postaje u Bauerovoj. Treba napomenuti da su udarali mladi ljudi, kojima je napunjena glava kako je na protest bio etniki dernek - kae Heroi.

- Za hrvatsko drutvo potpuno je porazna injenica da je meu napadaima i protuprosvjednicima bilo puno mladih ljudi koji su u vrijeme posljednjeg rata jo nosili pelene ili bili u predkolskim grupama u vrtiima. Ostraenost i spremnost na agresiju i krenje zakona drave u koju se zaklinju nisu rezultat njihovog neposrednog iskustva, nego odgoja kojim cjelokupno hrvatsko drutvo odbija da postane mirnodopsko i miroljubivo, tolerantno i sposobno za suivot razliitih nacija, religija i ideja. Ne znamo tko je podigao na noge branitelje i njihove udruge i simpatizere, ali smo prilino sigurni da to nije najavljeni mirovni skup od dvadesetak sudionika - istie Bojana Genov. Mladi koji idealiziraju ustatvo, policija koja tolerira velianje poraenih ideologija, bijesna zagrebaka rulja koja napada desetak antiratnih prosvjednika i novinare, revanistika retorika u Kninu, sve su to manifestacije drutvenih napetosti koje oito nekome odgovaraju.

- Zadnji rat ostavio je iza sebe oko 30.000 poginulih i 500.000 izbjeglih i prognanih graanki i graana Republike Hrvatske. Nakon ratnih operacija poinjen je niz zloina, pljaka i pale, a politike se elite nikad nisu potrudile da se od tog zloina ograde, da ga imenuju kao zloin, da ga procesuiraju. Dvadeset je godina, i izrijekom i preutno, graen stav da u obrambenom ratu ne moe biti poinjen zloin i da nai ne mogu biti zloinci. Politikim elitama, i srpskim i hrvatskim, meunacionalne tenzije i relativizacija zloina odgovaraju jer ih uvijek koriste u dnevnopolitike svrhe, to stvara osnovu za bujanje nacionalizma koji je plodno tlo za nove sukobe i ratove - ocjenjuje Genov.

- Rehabilitacija poraenih snaga i vrijednosti iz Drugog svjetskog rata je spin elite kojoj je glavni cilj zagaditi pojam socijalne drave koji se vee uz partizane, komuniste i bivu Jugoslaviju, kako bi se u miru provela privatizacija i rasprodaja javnih dobara. Ujedno je to dio nemilosrdne borbe za vlast i stvaranja podjela kako bi se motiviralo potencijalno birako tijelo da izae na izbore. Otvorena je Pandorina kutija koju vie nitko nee moi zatvoriti - istie Draen Heroi.

Novosti: Bio je to kordon bijesne rulje


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!