NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
00133danzena07.jpg
Press clips

Obrani pravo na izbor! Ispis E-mail
Administratorica   
Nedjelja, 22 Svibanj 2016

obranipravo.jpgDanas smo ovdje da kaemo kako branimo ivote ena koje ne elimo da budu ugroeni ilegalnim pobaajima. Danas branimo prava ena da slobodno i autonomno odluuju o svom tijelu, bez suvinog uplitanja drave. elimo da ene same odluuju hoe li i koliko e djece imati. ene ne moraju raati, one nisu inkubatori, poruila je u ime organizatora Bojana Genov iz enske mree Hrvatske na prosvjednom skupu Obrani pravo na izbor, izvijestio je portal H-alter.org.

Na prosvjednom skupu naziva Obrani pravo na izbor okupilo se tristotinjak graana i graanki koji smatraju kako svaka ena ima pravo na odluivanje hoe li i kada e raati djecu, kao i pravo na siguran, legalan i besplatan pobaaj.

"Pravo na pobaaj je ljudsko pravo, pravo zapisano u meunarodno-pravnim dokumentima i traimo da to Hrvatska potuje", istaknula je Genov. Povod dananjem okupljanju inicijative Obrani pravo na izbor upravo je Hod za ivot iji su sudionici danas pod geslom Za ivot, obitelj i Hrvatsku koraali zagrebakim ulicama za zabranu pobaaja, a sve pod krinkom zalaganja za ivot, obitelj i domovinu.

Iako predstavnici Hoda za ivot tvrde kako nisu za zabrane, ve ivot od zaea, potpisivanje peticije Mama, tata i djeca, upravo dokazuje suprotno, odnosno kako se obitelj samo sastoji od majke, oca i djece. Podsjetimo, Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odluivanje o raanju djece, enama je omoguen legalan i siguran prekid trudnoe u 10. tjednu, kao i to je to sluaj u veini demokratskih zemalja u kojima se ene ne percipira kao inkubatore, ve kao punopravne graanke.

Skup Obrani pravo na izbor tekao je mirno do trenutka kada je pokraj Strossmayerovog trga prolazilapovorka od sedam tisua sudionika Hoda za ivot. Naime, dvije aktivistice i poznate umjetnice, Dunja Ercegovi i Dunja Jankovi, nakratko su zaustavile kolonu Hoda za ivot nakon ega je na njih nasrnuo jedan od redara Hoda za ivot. Aktivistkinje su iz jo uvijek nepoznatih razloga uhiene i odvedene u policijsku postaju. Nekoliko sati kasnije, nakon mini prosvjeda ispred policijske postaje, aktivistkinje su putene.

O pravu na izbor te pravu na siguran i legalan pobaaj, govorili su predstavnici i predstavnice enske mree Hrvatske, Platforme 112, Lezbijske grupe Kontra, Zagreb Pridea te inicijative Dobrodoli. Podrku skupu dala je i glazbenica Zdenka Kovaiek koja je poruila kako ena uvijek mora imati pravo na izbor hoe li, kada e i s kim imati djecu.

Galerija fotografija na portalu H-alter.org

 1. Aktivistkinje iz Hrvatske podrale enska prava u Poljskoj
 2. Otra osuda postupka Molitvene inicijative
 3. Zagreb: Podrka Opem enskom trajku u Poljskoj
 4. enska mrea prosvjeduje zbog ginekolokog kongresa u Topuskom
 5. Religijsko nasrtanje na prava ena
 6. Obrani pravo na izbor!
 7. Svoja prava nikome ne damo!
 8. Protiv zabrane pobaaja ak 75 posto graana
 9. Zahtjevi enske mree Hrvatske Vladi RH
 10. "Neemo natrag na ilegalan pobaaj!"
 11. Javni protest
 12. Diskriminacija ena krenjem reproduktivnih prava
 13. Priopenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
 14. estok enski otpor lijenikom prigovoru savjesti
 15. enska mrea: Hitno osigurati provedbu prava ena na pobaaj
 16. Prituba enske mree i izjava za javnost

 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!