NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0007danzena07.jpg
Press clips

Diskriminacija žena kršenjem reproduktivnih prava Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 21 Studeni 2014

 Ženska  mreža Hrvatske se ponovno obratila ministru zdravlja Siniši Vargi zbog neujednačenih procedura i cijena pobačaja kojima se narušavaju reproduktivna prava žena u Hrvatskoj čime ih se diskriminira i ekonomski kažnjava, te traži odgovor na pismo od 24. listopada 2014.

 

Poštovani gospodine ministre,

obraćamo Vam se slijedom smanjenja dostupnosti pobačaja na zahtjev te neujednačenih procedura i cijena pobačaja, što narušava reproduktivna prava žena u Hrvatskoj.

Obratile smo se bolnicama / kliničko bolničkim centrima za koje smo informirane da uskraćuju medicinske usluge, koji su nam odgovorili da je Ministarstvo upoznato s bolničkim praksama te da će ih medicinske ustanove promptno mijenjati (tek) po uputama Ministarstva.

Navodimo probleme koji se godinama ponavljaju na ovom području, te smatramo da bi se trebali riješiti ujednačenim pristupom u svim zdravstvenim ustanovama, u interesu reproduktivnog zdravlja žena i njihovih prava te ugleda sustava javnog zdravstva u RH.

U podacima Zavoda za javno zdravstvo o pobačajima uzastopno se godinama ponavlja tvrdnja da podaci nisu potpuni, jer ih bolnice ne dostavljaju. Smatramo da je zadaća Ministarstva i bolnica da ustanove protokole o prikupljanju informacija koje su značajni indikatori reproduktivnog zdravlja žena. Također tražimo da bude istraženo zbog kojih okolnosti je kontinuirano uzlazni trend spontanih pobačaja i pobačaja iz skupine ostali, što pokazuje značajno statističko odstupanje ovih pojava od prosjeka.

Tražimo da sve zdravstvene ustanove s odobrenjem Ministarstva osiguraju dostupan i siguran pobačaj na zahtjev žene. Nadalje, tražimo da se odredi jedinstvena cijena ove zdravstvene usluge u svim zdravstvenim ustanovama, te da se odredi koje postupke ta cijena uključuje. Ocjenjujemo šikanoznim postupkom ponavljanje već u drugim ustanovama obavljenih pretraga te također naplaćivanje hospitalizacije koja uobičajeno traje tek nekoliko sati.

Ističemo da je pobačaj jedina zdravstvena usluga kojoj se cijena određuje na slobodnom tržištu te da je to praksa koja nedvojbeno ukazuje na diskriminaciju žena i njihovo ekonomsko kažnjavanje.

Tražimo da Ministarstvo objavi broj i raspoređenost liječnika koji su izjavili priziv savjesti te da nas izvijesti koje su mjere poduzete da priziv liječničke savjesti ne ugrozi prava žena i kvalitetu zdravstvene usluge, a također ne izloži ženu dodatnim troškovima i naporima putovanja u druge bolničke centre.

Ukazujemo i na druge postupke u vezi reproduktivnog zdravlja na koje se proteže priziv savjesti te iskazujemo zabrinutost zbog nepropisivanja kontracepcijskih sredstava, nedostatka na znanosti, a ne vjerskim dogmama utemeljenog zdravstvenog savjetovanja, uskraćivanje medicinski potpomognute oplodnje i drugih postupaka.

Ističemo da priziv savjesti nije kolektivno nego individualno pravo te pozivamo Ministarstvo da istraži povezanost dostupnih podataka o broju, vrsti i učestalosti pobačaja sa prizivom savjesti ginekologa u hrvatskim javnozdravstvenim ustanovama.

Upozoravamo, nadalje, da u medijima već prilično otvoreno kruže priče žena o pobačajima obavljenima u privatnim ordinacijama, te u hrvatskom društvu postaje normalnom pojava kršenja zakona i počinjenja kaznenog djela, dok javnozdravstvene ustanove ne ispunjavaju svoju zadaću propisanu zakonima.

Zbog zdravlja žena te potrebe praćenja ove pojave smatramo da je ovakva praksa nedopustiva i da Ministarstvo treba poduzeti mjere kako ovo ne bi postala uobičajena praksa.

Molimo da nas informirate o poduzetim mjerama te također molimo odgovor na dopis upućen 24. listopada ove godine.

S poštovanjem, Za ŽENSKU MREŽU HRVATSKE

Nela Pamuković
Biserka Momčinović
Mirjana Kučer
Sanja Juras
Đurđica Kolarec
Bojana Genov

• Dopis na znanje: predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, g. Zoranu Milanoviću

 1. Aktivistkinje iz Hrvatske podržale ženska prava u Poljskoj
 2. Oštra osuda postupka Molitvene inicijative
 3. Zagreb: Podrška Općem ženskom štrajku u Poljskoj
 4. Ženska mreža prosvjeduje zbog ginekološkog kongresa u Topuskom
 5. Religijsko nasrtanje na prava žena
 6. Obrani pravo na izbor!
 7. Svoja prava nikome ne damo!
 8. Protiv zabrane pobačaja čak 75 posto građana
 9. Zahtjevi Ženske mreže Hrvatske Vladi RH
 10. "Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!"
 11. Javni protest
 12. Diskriminacija žena kršenjem reproduktivnih prava
 13. Priopćenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
 14. Žestok ženski otpor liječničkom prigovoru savjesti
 15. Ženska mreža: Hitno osigurati provedbu prava žena na pobačaj
 16. Pritužba Ženske mreže i izjava za javnost

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2023 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!