NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
7danzena07.jpg
Press clips

Okrugli stol povodom izbora za Evropski parlament Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 09 Svibanj 2014

enska mrea Hrvatske, Udruga ena Romkinja Hrvatske Bolja budunost, Srpski demokratski forum i Lezbijska grupa Kontra odrale su 6. svibnja 2014. u hotelu Dubrovnik, u Zagrebu, okrugli stol povodom izbora za Evropski parlament pod nazivom Izbori za Evropski parlament stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zatite enskih prava i prava manjinskih skupina

25. svibnja 2014. graanke i graani Hrvatske odluivat e o svojim predstavnicama i predstavnicima u Evropskom parlamentu, te imati ansu utjecati na kurs evropske politike, tako to e podsjetiti birako tijelo i politiarke i politiare da sve grupe u drutvu zasluuju jednaku zatitu svojih prava.

Razgovoru s organizacijama za ljudska prava koji je moderirala Rada Bori iz Centra za enske studije, odazvale su se predstavnice i predstavnici osam kandidacijskih listi za izbor lanica i lanova u Evropski parlament:Damir Hrakiz Hrvatskih laburista,Atana Grbi Martinoviiz ORaH-a, dvije predstavnice koalicijske liste Partnerstvo hrvatskog centra Goranka Horjaniz Nacionalnog foruma iRenata eperi Petak iz Hrvatske socijalno liberalne stranke, Ingrid Runti iz Saveza za promjene, Jasna Tkalec iz Socijalistike radnike partije Hrvatske, Marija Jelini iz Demokratske stranke ena, Danko Kobali iz Stranke umirovljenika, te Damir Pavlek iz Zelenih Hrvatske.

Na okruglom stolu uvodno je govorila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Vinja Ljubii, a prisutnim predstavnicama i predstavnicima kandidacijskih listi pitanja su postavljale Biserka Mominovi, iz enske mree Hrvatske, Ramiza Memedi iz Udruge ena Romkinja Hrvatske Bolja budunost", Mira Liina Jovanovi i Nemanja Reli iz Srpskog demokratskog foruma, te Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra.

Okruglom stolu takoer su prisustvovali mediji, aktivistkinje enske mree Hrvatske, te drugi lanovi i lanice politikih stranaka.

Organizacije koje se bave enskim pravima i pravima nacionalnih i etnikih manjina, te LGBT osoba, prvi puta su se udruile uoi evropskih izbora kako bi upozorile politiare i politiarke te glasaice i glasae na vanost zatite svih drutvenih skupina od diskriminacije.

enska mrea Hrvatske, SDF, Bolja budunost i Lezbijska grupa Kontra lanice su evropskih mrea Evropski enski lobi, ILGA Europe i Evropske mree protiv rasizma (ENAR), te sudjeluju u provoenju kampanja tih mrea vezano za evropske izbore na nacionalnoj razini.

Uoi evropskih izbora provode se sljedee kampanje: Djelujte danas za budunost, osigurajte rodnu ravnopravnost!, Evropskog enskog lobija, Za razliitost, Evropske mree protiv rasizma, Izai ILGA-e Europe i Bez mrnje!, Evropske mree protiv rasizma i ILGA Europe, kojima vie od 3000 organizacija poruuje da diskriminacija jedne drutvene skupine ili manjine pogaa cijelo drutvo.

U sklopu provedbe gore navedenih kampanja, organizacije za zatitu ljudskih prava iz Hrvatske odrale su zajedno okrugli stol kako bismo bolje informirale javnost o programima stranaka, odnosno lista i moguem zalaganju njihovih kandidata i kandidatkinja za suzbijanje diskriminacije i zatitu ljudskih prava.

 


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2023 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!