NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Èlanice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0015danzena07.jpg
Press clips

Aktivnosti 2004. Ispis E-mail
Administratorica   
Srijeda, 03 Sijeèanj 2007
Obilježena 25. godišnjica donošenja UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena - CEDAW 15.12.2004.
Koordinacija za ostvarivanje ustavnog naèela ravnopravnosti spolova koju èine Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukaè Koritnik, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova sabora RH Gordana Sobol, èlanica UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena Dubravka Šimonoviæ i koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov sveèanim je skupom 15. prosinca u Zagrebu u hotelu Dubrovnik obilježila 25. godišnjicu donošenja UN Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.
Tom je prigodom skupu od dvjestotinjak gostiju predstavljena knjiga Kratki vodiè kroz Konvenciju (CEDAW), koja sadrži tekst Konvencije, komentare, preporuke Odbora UN, te tekstove o znaèaju Konvencije za rad institucija za zaštitu ženskih ljudskih prava i nevladinih organizacija.
Prema rijeèima urednice Dubravke Šimonoviæ “Konvencija je instrument u borbi protiv diskriminacije na osnovi spola koji je toliko moæan, koliko ga žene poznaju i koliko se uspješno njime služe”. Namjera ovog vodièa je omoguæavanje bolje primjene Konvencije ženama, ali i institucijama, sudovima i pravnicima.
Bojana Genov, koordinatorica ZMH, istaknula je dvije znakovite zanimljivosti u vezi sa Konvencijom: Konvencija nikada nije službeno prevedena niti objavljena u RH, mada je Hrvatska potpisnica Konvencije od svoga osamostaljenja i usprkos preporuci da države èlanice Konvencije objave i populariziraju tekst Konvencije; obilježavanju obljetnice Konvencije nije prisustvovao nitko iz Ureda Predsjednika, Vlade RH, veæina zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora, kao i veæina medija.
Ove pojave svjedoèe o ambivalentnom stavu hrvatske politike i hrvatske javnosti prema ženskim ljudskim pravima – podupiranje na deklarativnoj razini i ignoriranja na svakoj drugoj.

U sklopu kampanje za postizanje paritetne demokracije organizirale smo 29.11. u Novinarskom domu u Zagrebu okrugli stol o inicijativi za uvoðenje zakonskog normiranja broja žena na kandidacijskim listama.

Buduæi da baš ona donose odluke o promjeni zakona, pozvale smo vodstva parlamentarnih stranaka, te uz njih pravne struènjake i politologe. Od trinaest parlamentarnih stranaka pozivu su se odazvala vodstva IDS (potpredsjednica) i LS (glavni tajnik), HNS, HSS i DC poslali su voditeljice ženskih inicijativa, dok je SDP delegirao Gordanu Sobol.

Sudeæi po tome da vladajuæa stranka i šefovi vodeæih stranaka nisu osjetili važnost teme, broj žena u gradskim, opæinskim i županijskim vijeæima i skupštinama i dalje æe ovisiti o senzibilitetu lokalnih podružnica stranaka, koji je dosad rezultirao s 7% žena u gradskim i opæinskim vijeæima, te 13% u županijskim skupštinama. transkript izlaganja

16 dana aktivizma 25.11.-10.12.2004.

Ženska mreža Hrvatske provela je 16 dana aktivizma uglavnom na ulicama i trgovima. Aktivistkinje 45 ženskih udruga su dijelile letak Kako bi izgledao život bez nasilja u kojemu su žene kratkim reèenicama pokazale da je nasilje sastavni dio ženskih života, ali da im nije oduzelo sposobnost za smijeh, radost i odmak od svojih nedaæa.
“Remen drži hlaèe, a ne red u kuæi”.
“Naoèale bi bile samo modni dodatak”.
“Ne bi mi trebala šminka na oèima”.
Letak su zamislile, pripremile, tiskale i distribuirale èlanice Ženske sobe iz Zagreba.
14.000 letaka podijeljeno je u Poreèu, Puli, Buju, Umagu, Rijeci, Malom Lošinju, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Karlovcu, Donjem Lapcu, Pakracu, Daruvaru, Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Bilju...........
U Puli je održana promocija knjige Cyntie Cocburn i izložba fotografija.

U Puli, Poreèu i Rijeci su Cesi imale akcije u školama pritiv nasilja u maloljetnièkim vezama.
Lezbijska udruga LORI u Rijeci prikazala je crtani film NASILJE JE ZLOÈIN – REAGIRAJMO.
Na Dan ljudskih prava HOMO Pula je otvorio izložbu politièke karikature, a Centar za graðanske inicijative u Poreèu u Atelieru "I" je organizirao proslavu Dana ljudskih prava.
Ženska grupa Brod je imala zapaženu uliènu akciju i radio emisiju u kojoj su izjave o nasilju uz njih dale i Ženska soba i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Ženska grupa Karlovac "Korak" obiljezila je Meðunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama projekcijom filma "Ljilja 4-ever" i diskusijom na temu prostitucije i trgovanja ženama i djecom. Dogaðaju su bili prisutni predstavnici policijske uprave, županijskog i opæinskog državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb, lijeènici, pedagozi iz srednjih skola i uèenici. Zensku grupu Karlovac "Korak" posjetio je predsjednik RH Stjepan Mesic. U Koraku kažu da je predsjednik pokazao dobro poznavanje problematike, usprotivio se legalizaciji prostitucije i naglasio važnost djelovanja ženskih udruga.
U Zagrebu je održan okrugli stol na kojem je predstavljen i TV spot protiv nasilja nad zenama 'Svaka èetvrta žena padne niz stepenice' koji je izradio Autonomni ženski centar iz Beograda, a Autonomna ženska kuæa Zagreb preradila tekst i glasovnu poruku. Na okruglom stolu su govorile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukaè Koritnik, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, te brojne aktivistkinje.
Spot Centra za žene i Autonomne ženske kuæe Zagreb 'Svaka èetvrta žena padne niz stepenice' emitiran je na HTV-u I i II, RTL-u i TV Nova od 24.11.04. do 10.12.04., te na Z1 25.11.04., više puta dnevno besplatno u slobodnim terminima, te u sklopu informativnih programa i razlièitih emisija.
RTL je takoðer emitirao dva TV spota nastala u okviru kampanje STOP nasilju nad ženama 1997. i 1998. godine.
Centar za žene i Autonomna ženska kuæa Zagreb održali su tribinu u Kulturno-informativnom centru u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH.
Autonomna zenska kuca Zagreb prevela je i izdala “ Put iz nasilja: Priruènik za otvaranje i voðenje sklonista za žene” u izdanju WAVE-a (Women against Violence Europe). Priruènik je izuzetno znaèajan za promociju i osvješæivanje principa rada i standarda feministièkih skloništa za žene žrtve nasilja u postojeæim uvjetima nastanka razlièitih vrsta domova, skloništa, prihvatilišta i sl. koje osnivaju država, politièke stranke i crkva, a koji rade na potpuno razlièitim principima rada koji su èesto protiv interesa žena.
Predstavljeno je drugo prošireno izdanje brošure Prostitucija i trgovanje ženama koju je priredio Centar za žene žrtve rata - ROSA.
Na okruglom stolu u Skupštini Grada Zagreba u povodu obilježavanje 25.11. predstavljeni su rezultati kampanje “Stop nasilju iza zatvorenih vrata” koju je provodila Gradska koordinacija za ravnopravnost spolova u suradnji sa Policijskom upravom zagrebaèkom. Predstavljene su i organizacije koje rade na suzbijanju nasilja protiv žena, pri èemu je Autonomna ženska kuæa Zagreb predstavila rezultate istraživanja o rasprostranjenosti obiteljskog nasilja i mrežu PETRA protiv trgovanja ženama.
Internet portal HINET je objavio odgovore Autonomne ženske kuæe Zagreb na 20 pitanja o obiteljskom nasilju povodom Meðunarodnog dana protiv nasilja u obitelji (o statistièkim podacima, rasprostranjenosti nasilja, predrasudama, zašto žene ostaju u nasilnim vezama itd.).
Na cjelodnevnom obilježavanju Dana ljudskih prava na Cvjetnom trgu u Zagrebu u organizaciji Ureda za ljudska prava Republike Hrvatske javno je predstavljena mreža PETRA i prikupljani su potpisi podrske za zakonsko uvoðenje kažnjavanja korisnika seksualnih usluga.
U Pakracu u Gradskoj vijeænici je odrzana tribina pod naslovom: NERAVNOPRVAN POLOZAJ ZENA - EKONOMSKA I DRUSTVENA MARGINALIZACIJA, na kojoj su sudjelovale Predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova te aktivistkinje CESI i Centra za žene ROSA Zagreb. Prisustvovali su predstavnoci grada, županije, policije, obrazovnih institucija i Misije OSCE u RH.
U Uèenièkom domu Pakrac održana je radionica na temu: TRGOVANJE LJUDIMA - NASA ZBILJA, a u sklopu radionice prikazan je edukativni film LJILJA FOREVER.
Ženska udruga “Izvor” je u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Osjeèko-baranjske županije organizirala raspravu na temu “Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova u praksi” za predstavnice i predstavnike sudstva, odvjetništva, policije, centara za socijalnu skrb, zdravstva, medija, prihvatilišta za žene, povjerenstava i nevladinih organizacija te pojedinaca i pojedinki koji se u svom profesionalnom radu susreæu s problemom nasilja u obitelji.
Mediji su bili preplavljeni napisima o aktivnostima ženskih udruga i njihovim izjavama protiv nasilja nad ženama, a na radio stanicama su održane brojne emisije i razgovori sa aktivistkinjama.
Ministarstvo obitelji, branitelja i meðugeneracijske solidarnosti je na tribini u Europskom domu predstavilo Strategiju borbe protiv obiteljskog nasilja, u èijem su donošenju sudjelovale i èlanice Mreže Neva Toelle i Sadika Zvirkiæ, a koju èlanice Mreže ocjenjuju dobrim dokumentom. Sa strane Mreže upuæena je primjedba na ime dokumenta, koja je sadržavala zahtjev da se u nazivu strategije imenuje nasilje nad ženama (umjesto obiteljskog nasilja). Ova primjedba nije uvažena, pa su žene kao najèešæe izložene nasilju ostale, u skladu s patrijarhalnom tradicijom, u paketu sa djecom i starcima.
16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 2004. godine obilježili su aktivizam žena iz svih ženskih nevladinih organizacija, veæ iznimno dobra educiranost i interes medija i sve veæa prisutnost predstavnika i predstavnica institucija.
Center for Women's Global Leadership - izvještaj (PDF)
http://www.cwgl.rutgers.edu/16days/kit04/cal.pdf
U organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova i Centra za edukaciju i savjetovanje žena (Ženska mreža Hrvatske) održani su seminari PROVOÐENJE RODNO OSVIJEŠTENE POLITIKE, prosinac 2004
U organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova i Centra za edukaciju i savjetovanje žena (Ženska mreža Hrvatske) održani su seminari PROVOÐENJE RODNO OSVIJEŠTENE POLITIKE u Sisku (10.-.12. rujna), Zadru (3.-5. studenog) i Osijeku (3.-.5. prosinca).
Na seminaru su sudjelovali èlanovi i èlanice novoosnovanih Povjerenstava za ravnopravnost spolova, koordinatori za ravnopravnost spolova ureda državne uprave i èlanice nevladinih organizacija.
Sudionice i sudionici seminara dobili su uvid u rad i nadležnosti institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova, osnovne pojmove rodno osviještene politike i dikriminatorne prakse na podruèju jezika, rada i zapošljavanja, ekonomije i politièke participacije koju im je zadaæa mijenjati.
Bojana Genov je predstavila inicijativu Ženske mreže Hrvatske o izmjeni Zakona o izboru èlanova predstavnièkih tijela podruène i lokalne samouprave, kojom na kandidacijskim listama niti jednog spola ne bi smjelo biti manje od 40%, a kandidati i kandidatkinje bi se navodili na listama naizmjenièno, uz zakonsku obvezu poštivanja redosljeda sa kandidicijskih lista pri formiranju predstavnièkih tijela.
Zakljuèci seminara poduprli su ovu inicijativu ŽMH i sadržavaju obvezu županijskih povjerenstava da na lokalnoj razini organiziraju mini kampanje za što veæe uèešæe žena na mjestima odluèivanja.
Izvještaj o provoðenju projekta
Sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa 23.11.2004.
Predstavnice Ženske mreže Hrvatske Željka Jelaviæ (Centar za ženske studije), Sofija Petroviæ (Udruženje za ljudska prava Baranja) i Bojana Genov (koordinatorica Mreže) prisustvovale su sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa na kojem su upozorile na diskriminacijsku praksu postojeæih udžbenika u upotrebi jezika, predstavljanju rodnih uloga i nedostatku pune informacije o odnosima meðu spolovima ukljuèujuæi spolni odgoj. Takoðer su izrazile nezadovoljstvo èinjenicom da je izostala svaka suradnja Ministarstva sa nevladinim udrugama za zaštitu ženskih ljudskih prava.
Tom su se prigodom osvrnule na veæ objavljeni dio predloženog Kataloga znanja, iznoseæi svoje primjedbe i bojazni da æe novi školski programi i slijedom njih i udžbenici sadržavati veæinu rodnih stereotipa kao i dosad.
Ženska mreža Hrvatska analizira predložene Kataloge znanja sa stanovišta rodne ravnopravnosti, te æe analizu dostaviti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kao doprinos javnoj raspravi o reformi obrazovnog sustava.

Ženska mreža Hrvatske poslala je Odboru za ravnopravnost spolova Sabora RH prijedlog izmjene Zakona o izboru èlanova predstavnièkih tijela jedinica lokalne i podruène (regionalne) samouprave.
Smatrajuæi da bez paritetne zastupljenosti nema demokracije i da je podzastupljenost žena u tijelima lokalne i regionalne samouprave dramatièna (7% žena u vijeæima gradova i opæina, 13% u županijskim skupštinama) predlažemo izmjenu postojeæeg èlanka 11., koji kaže da su predlagatelji lista dužni voditi raèuna o ravnopravnosti spolova. Èlanak 11. ne sadrži sankciju za neprovoðenje zakona, pa se svi predlagatelji lista, kako stranke tako i nezavisne liste, nalaze u ulozi nakažnjenih prekršitelja zakona.
Predlažemo normiranje broja žena na kandidacijskim listama tako da niti jednog spola ne bude manje od 40%, da se žene i muškarci navode naizmjenièno, a da liste koje ne udovoljavaju ovom kriteriju ne budu prihvaæene od Izbornih povjerenstava u izbornu utakmicu.
Tekst prijedloga zakona

Ženska mreže Hrvatske uputila je pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zahtjev da pokrene ispitivanje zakonitosti Nacionalne klasifikacije zanimanja, smatrajuæi da je u klasifikaciju ugraðena društvena predrasuda prema ženama kao manje vrijednom spolu, što se oèituje selektivnom upotrebom imenica ženskog i muškog roda.
Sva su zanimanja u klasifikaciji navedena u muškom rodu, izuzev sljedeæih: primalja, tajnica, sekretarica, domaæica zrakoplova, sobarica, stjuardesa, paziteljica djece, dadilja, hostesa, gatara, seljakinja, domaæica seoskog turizma, vezilja, kuæna pomoænica, èistaèica, spremaèica, pralja i glaèarica.
Ženska mreža Hrvatske smatra kako ovime hrvatsko društvo odašilje poruku koja su zanimanja društveno poželjna za žene; sa svojom osebujnom upotrebom imenica muškog i ženskog roda nazivlje zanimanja se koristi u natjeèajima za zapošljavanje i služi za dalju reprodukciju stereotipa o ženskim i muškim zanimanjima te potièe diskriminaciju žena prilikom zapošljavanja.
Takoðer ova klasifikacija odrièe dostojanstvo ženama na završetku školovanja, kada dobiju diplome za zanimanja iskazana u muškom rodu i potom na takav naèin budu oslovljavane cijeli svoj profesionalni vijek.
Tekst zahtjeva
Ženska infoteka: Kruh i ruže br. 18/ 2003.SEKSIZAM U JEZIKU

Vjesnik 25.11.2004. U klasifikaciji zanimanja ugraðene predrasude prema ženama

Bilješka sa sastanka sa predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova

Godišnja nagrada Maja Miles za afirmaciju statusa žena i ženskih prava u hrvatskim medijima



 
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!