NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
6danzena07.jpg
Press clips

Ženski sport - muški sport ravnopravno Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 22 Rujan 2007

logo_maraton.gifUtrka Poreč 2007, koja se odvija pod sloganom ŽENSKI SPORT - MUŠKI SPORT - RAVNOPRAVNO nije samo mjesto sportskog natjecanja, nego i mjesto sa kojeg se izriče ocjena stanja i zahtjev. Neravnopravan odnos spolova nije vidljiv samo u većoj nezaposlenosti žena, u manjim plaćama, u podzastupljenosti žena u nadzornim odborima poduzeća, Saboru i gradskim vijećima, u preopterećenosti kućanskim poslovima i u većoj izloženosti nasilju.

Pod izravnim pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča, te potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Privredne banke Zagreb, a u organizaciji Atletskog kluba MARATHON 2006 , Ženske mreže Hrvatske i Centra za građanske inicijative Poreč u nedjelju 23. rujna 2007. godine u 12,00 sati održati će se 1. atletski međunarodni polu-maraton za žene ...

Neravnopravnost stoluje i u sportu, pa se za ženske klubove dodjeljuje manje proračunskog novca, manja je zainteresiranost donatora, manje su nagrade i manje je vidljivosti i sjaja reflektora za pobjednice no za pobjednike. O transferima sportašica ne pišu se novinski izvještaji u nastavcima, nema vrtoglavih brojki, a ženski sportski uspjesi zasigurno nisu prečica prema saborskim klupama i mirovinama. Primjer Janice Kostelić tek je ona iznimka koja potvrđuje pravilo i jasno pokazuje da je u njezin sportski napredak i uspjeh bio uložen obiteljski, a ne društveni novac i trud.

kyniskaDiskriminacija žena u sportu svakodnevna je i prastara sastavnica života, pa kao svakodnevna i posve neupadna. Povijest sporta pokazuje da se žene u sportu od antičkih vremena bore za svoj status i nastup na natjecanjima. Na prvoj Olimpijadi 776 g.p.k. u staroj Grčkoj žene su bile isključene iz sporta, sve dok 396.g.p.k u utrci kočija nije pobijedila Kyniska, Spartanska princeza, kojoj je bilo zabranjeno osobno podignuti nagradu. U novije doba na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896 u Ateni gdje je bio zabranjeni nastup ženama, sportašica Melpomene, nakon zabrane nastupa, otrčala je istu stazu kao i muškarci za 04.30h. Na drugim Olimpijskim igrama 1900g. u Parizu nastupilo je prvih 19 žena sportašica u sportovima: tenis, golf i kriket.

Bez obzira na činjenicu da je najviše sredstava, uključujući i javnih, proračunskih, plasirano u muški nogomet, atletika je još uvijek kraljica sportova. Organizatori i maratonke utrke Poreč 2007. poručuju da je dosta neravnopravnosti spolova u sportu te traže i na tom području politiku jednakih mogućnosti.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!