NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0008danzena07.jpg
Press clips

Priopćenje povodom izjave predstojnice Vladina ureda za ravnopravnost spolova Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 23 Studeni 2006
Priopćenje Ženske mreže Hrvatske

U Vjesniku od 22. studenog na str. 4 objavljen je razgovor sa predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova Helenom Štimac Radin, u kojem ona odgovara na izjavu Ženske mreže Hrvatske o Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova.

Ženska mreža je u svojoj izjavi upozorila da politika sadrži veliki broj općenitih i neodređenih mjera bez definiranih rokova i da neodređene formulacije i odgođene aktivnosti ukazuju na to da je rješavanje problema neravnopravnog i lošeg položaja žena ovom politikom samo pomaknuto za budućnost.

Predstojnica je, ustvrdivši u svom odgovoru na kritiku da je kritičarka u službi pojedinih političkih opcija, posegnula za, na hrvatskim prostorima uobičajenom i posve anakronom metodom diskvalificiranja, a bez konkretne argumentacije Time je pokazala duboko nerazumijevanje uloge nevladinih organizacija.

Poslanje Ženske mreže Hrvatske kao dijela civilnog društva Hrvatske jest između ostalog i praćenje i korekcija institucionalnog djelovanja na uspostavljanju ravnopravnosti spolova, pa samim time Ženska mreža artikulira i javno iznosi upravo svoju feminističku politiku.

U svome odgovoru predstojnica Štimac Radin je propustila progovoriti o konkretnom sadržaju nacionalne politike i argumentirano braniti prednosti i mogućnosti kritiziranog dokumenta, već je ustvrdila da kritika govori tek „o osobi koja predstavlja Žensku mrežu“.

Prihvaćanje činjenice da Ženska mreža kritizira rad institucionalnih mehanizama i analizira dosege tog rada trebalo bi biti dio uobičajenog procesa suradnje, koju predstavnici tih mehanizama rado nazivaju i partnerstvom između države i udruga. Nasuprot tome, neargumentirano kritiziranje udruga i odgovornih osoba tih udruga od strane institucija čiji rad te udruge monitoriraju smatra se nedopustivom praksom pritiska, ušutkavanja i pacificiranja civilnog društva.

Ženska mreža Hrvatske pratit će primjenu i učinke Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova i upozoravati na propuste i nedostatke, a od Ureda za ravnopravnost spolova očekujemo punu suradnju, dostatno financiranje za naše aktivnosti i izostanak osobnih opaski u korist posla na kojemu svatko na svoj način koristi instrumente koji mu stoje na raspolaganju.

Bojana Genov

koordinatorica

Djelimična interpretacija priopćenja objavljena u Vjesniku 23.11.2006. pod naslovom

Nerazumijevanje uloge nevladinih organizacija

U povodu svečane promocije Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. – 2010. Ženska mreža Hrvatske uputila je medijima izjavu sljedećeg sadržaja:

• Usprkos deklariranoj političkoj volji, koja se ogleda i u činjenici da prvi puta ovaj strateški dokument javnosti predstavlja premijer, ocjenjujemo politiku nedovoljno konkretnom i smatramo da 145 mjera koje trebaju poboljšati položaj žena više nalikuju na popis želja do li na realan izraz političke volje da vlast djelatno utječe na položaj žena.


• Politika sadrži veliki broj općenitih i neodređenih mjera bez definiranih rokova (gotovo polovina mjera ima naznačen rok 2006. – 2010.) i formuliranih glagolima poticati (5 puta), pratiti (4 puta), voditi računa (2 puta), obilježavati (4 puta), podržavati, nastaviti, planirati, podizati razinu, povećati, preispitati i promicati.

• Neka rješenja odgađa za vrijeme u kojem će se donijeti 3 programa, 2 analize i plana, 2 strategije i 2 Protokola, obaviti 6 istraživanja koja će tek poslužiti za temelj planiranja, voditi statistiku (7 puta), ustrojiti baze podataka (2 puta) te osnovati radne skupine (5 puta). Neke mjere tek će stvoriti pretpostavke za promjene, u dvije mjere injicirat će se promjene zakona ako je potrebno, a u još dvije prilagodit će se zakonodavstvo europskom, u čak četiri uklonit će se diskriminacija iz jezika službenih dokumenata. Nekoliko mjera odnose se na praćenje mjera već postojećih nacionalnih strategija (za Rome) ili se na njih poziva, neke čak navode da će implementirati važeće zakone.

• Navedene neodređene formulacije i odgođene aktivnosti ukazuju na to da je rješavanje problema neravnopravnog i lošeg položaja žena ovom politikom pomaknuto za budućnost.

• Također ukazujemo na činjenicu da od Vlade i Sabora donosena Nacionalna politika nije istovjetna sa Prijedlogom toga dokumenta koji je usvojila Radna skupina koja je sa Uredom za ravnopravnost spolova sudjelovala u izradi i u kojoj je bila i predstavica Ženske mreže. Prijedlozi mjera, između ostaloga onih koje je predložila Ženska mreža Hrvatske odbačeni su ili promijenjeni do neprepoznatljivosti u smislu da su poopćene, nedefinirane, neobvezujuće i nekonkretne, te stoga držimo da iz Nacionalne politike nije vidljivo kako će i kada Vlada početi rješavati problem narastajućeg ekonomskog jaza među spolovima i neravnopravnog položaja žena u svim područjima života.

Bojana Genov

koordinatorica 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!