NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0015danzena07.jpg
Press clips

Izjava povodom presude Žalbenog vijeća MKSJ u predmetu protiv Gotovine i Markača Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 22 Studeni 2012

Kao  feminističke, mirovne i antimilitarističke organizacije okupljene u Ženskoj mreži Hrvatske, i Inicijativi za Ženski sud – feministički pristup pravdi, smatramo da oslobađajućom presudom dvojici generala Hrvatske vojske ne prestaje već se naprotiv osnažuje odgovornost hrvatske države za procesuiranje počinjenih ratnih zločina.

Presuda Žalbenog vijeća MKSJ u predmetu protiv Gotovine i Markača za mirovne aktivistkinje ostavlja otvorenim ne samo buduće razumijevanje ratovanja i militarizma već i pitanje o odgovornosti za počinjene zločine nakon same vojno-policijske akcije „Oluja“.

Posebno opasnom čini nam se rečenica – koja se ponavlja ”rat je ovime konačno gotov – okrenimo se budućnosti”. Iako se navedene riječi doimaju obećavajućima, one ne rješavaju probleme koji su ostali otvoreni nakon rata. Istraživanje i procesuiranje svih ratnih zločina koji su se dogodili na prostoru Republike Hrvatske  u ratnom i poratnom razdoblju  ne samo da je dio zakonske obveze demokratske  vlasti već je nužni uvjet  za provedbu politike mira, za dostojanstvo svake žrtve, prognane i iseljene osobe,  za  sve građanke i građane Hrvatske. 

Obzirom na zločine ratnog silovanja koji su počinjeni tijekom rata, a na koje smo upozoravale još u jesen 1992., članice Ženske mreže i Inicijative za Ženski sud  posebno zahtijevaju od hrvatskog pravosuđa da procesuira zločine protiv žena, zločine ratnog silovanja i torture, koje je Haški sud proglasio zločinima protiv čovječnosti. Pravedna reparacija za žene, žrtve ratnog silovanja, kao i za sve civilne žrtve rata valja biti  dio procesa  politike odgovornosti državnih i pravosudnih tijela Republike Hrvatske.    

Mi, članice ŽMH i Inicijative za Ženski sud smatramo da je za održivi mir potrebno odgovorno suočavanje s prošlošću, što znači  političko htijenje za stvaranje prostora za spremnost društva na samorefleksiju, priznanje zločina u vlastitim redovima i  odgovornosti.

Isto tako protivimo se svakoj situaciji koja potiče militarizaciju svijesti, maskulinistička bratstva i  nove podjele,  te time pridonosi  kulturi nasilja, netrpeljivosti i isključivanju drugih.

Zahtijevamo od Vlade Republike RH i njenih pravosudnih tijela da hitno započne procese procesuiranja zločina nakon „Oluje“ i da obešteti sve civilne žrtve rata.

 

Za Žensku mrežu Hrvatske:

Biserka Momčinović

Sanja Juras

Mirjana Kučer

Đurđica Kolarec

Nela Pamuković

 

Za Inicijativu za Ženski sud – feministički pristup pravdi:

Rada Borić

 

Za Centar za zdravo odrastanje IDEM I JA:

Ljiljana Živković


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!