NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0009danzena07.jpg
Press clips

Izjava povodom smrti žrtve trgovanja ženama Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 23 Studeni 2004
Izjava za javnost
povodom tragičnog slučaja smrti mlade žene – žrtve trgovanja ženama

PETRA – Mreža nevladinih organizacija Hrvatske za
Prevenciju i Eliminaciju TRgovanja ženamA i djecom
Zagreb, 23.11.2004.g.

U posljednja dva tjedna pomno smo pratile medijsku prašinu koja se podigla zbog tragične smrti mlade žene iz Ukrajine, koja je kao žrtva trgovanja ljudima preminula u bolnici u Mostaru. Za spomenuti slučaj su, zahvaljujući objavljivanju imena (pa čak i slike), uspjeli saznati i ukrajinski mediji, čime su se patnje njezine obitelji samo povećale.
Sve pojedinosti oko tog slučaja već su dobro poznate javnosti, jer se ime i lik bespotrebno i bezobzirno povlačio po medijima, dok su bezbrojni muški likovi koji su je iskorištavali (a vjerojatno i zarazili) prošli nekažnjeno i ostali anonimni.
Sasvim suprotno, umjesto da se razmatra način kako zaštiti žrtvu, sada je najveći problem kako zaštititi one koji su je iskorištavali i kako «dići na noge sve epidemiološke službe». Nitko ne govori o zaštiti žrtava (aktualnih ili potencijalnih), osim da u hrvatskoj postoji «tajno i sigurno sklonište u kojem rade nevladine organizacije», a kamoli o uzrocima zbog kojih su žene prisiljene prodavati svoje tijelo.
Kao jedini način primjerenog pisanja o tom i takvim slučajevima u našim tiskovinama možemo navesti jedino članak Heni Erceg (Feral od 12.11.2004.g.) pod naslovom «Žrtva», koji odiše istinskom brigom i suosjećanjem za tu mladu ženu. Heni proziva one koji su pravi uzrok problema: muškarce koji su «uvjereni da im već sam spol daje za pravo da te curice tretiraju kao svaku drugu robu......Sve dok u goli užitak ne potpadnu i bolesti opasne i po njihov vlastiti život» .
Pod krinkom brige za žene, u javnosti se sve više priča o legalizaciji prostitucije kao dobrom načinu zaštite žena (a znamo da je osigurana zdravstvena zaštita ženama ionako nedostatna i teško dostupna, kao i prava iz radnog odnosa), dok su pravi razlozi koji stoje iza toga interesi muškaraca da legaliziraju unosni biznis, zaštite sebe od moguće zaraze, te i dalje ostaju nekažnjeni za ovaj tip nasilja protiv žena.
Hrvatskim dužnosnicima i javnim osobama koje zagovaraju legalizaciju prostitucije, kao i cijeloj javnosti, željele bismo ovim povodom postaviti neka pitanja koja ih možda navedu na promišljanje za što se to u stvari zalažu:

· Da li će i muškarci koji kupuju (ili kane kupovati) seksualne usluge, morati prije te «legalizirane transakcije» donijeti liječničku potvrdu (po mogućnosti ne stariju od pet dana) da ne boluju od zaraznih bolesti?
· Hoće li u prostoriji u kojoj se ta «usluga» pruža biti kamere ili tjelohranitelj, kako bi se trenutačno spriječilo nasilje i povređivanje «djelatnice» na radnom mjestu (s obzirom da prema svjetskim istraživanjima 80% žena koje se bave prostitucijom pretrpi različite vrste ozljeđivanja od strane korisnika i/ili svodnika)?
· Ako registriranjem žena koje se time « svojom voljom bave» država «dobiva kontrolu», da li će postojati i «registar» korisnika (kako bi se našlo i procesuiralo onog tko je eventualno prenio zaraznu bolest ili na drugi način ugrozio zdravlje žene)?
· Trebaju li mediji, kao instrumenti moći, prestati oglašavati eksploatatorsku industriju seksa i staviti se u službu zaštite žrtava te industrije (sustavno raditi na raskrinkavanju svodnika i trgovaca ljudskim bićima, ali i moćnika koji misle da plaćajući za «seksualnu uslugu» smiju činiti sve što im se prohtije)?
· Da li je potrebno da se desi ovakva tragična smrt kako bi se javnost zainteresirala za patnje žena i djece koje se prodaje i eksploatira zbog profita industrije seksa?

PETRA Mreža nevladinih organizacija koje se bave prevencijom i eliminacijom trgovanja ženama i djecom, poziva najširu javnost da podrži naše zahtjeve (sukladno zahtjevima CATW - Internacionalne koalicije protiv trgovanja ženama) koje također podupire Ženska mreža Hrvatske, sastavljena od pedesetak ženskih nevladinih organizacija.

MI ŽELIMO:

¦ Obustaviti svako ( pa i prekršajno) kažnjavanje žena u prostituciji, jer su one žrtve, a ne počiniteljice kriminalnog ponašanja.

¦ Kriminalizirati (osim svodnika i trgovaca ljudima) i one muškarce koji vrbuju, kupuju i eksploatiraju žene i djecu, kao i bilo koga tko potiče i promovira seksualnu eksploataciju.

¦ Odbaciti državnu politiku i praksu kojom se žene usmjeravaju u uvjete seksualne eksploatacije.

¦ Osigurati edukaciju i mogućnosti zapošljavanja kako bi se unaprijedio status žena i njihova pozicija u društvu, te time smanjila potreba da se one odaju prostituciji kako
bi preživjele.

¦ Spriječiti "legalizaciju prostitucije" kojoj je konačni cilj jedino legalizacija unosnog biznisa i industrije seksualne eksploatacije žena.

Pozivom na besplatnu SOS liniju protiv trgovanja ženama 0800 77 99 možete se informirati o problemu, te načinima kako ćete se moći priključiti kampanji za suzbijanje trgovanja ženama koju mreža PETRA planira započeti početkom slijedeće godine.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!