NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0016danzena07.jpg
Press clips

Ministrov izravan napad na ustavni poredak Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 10 Srpanj 2009

Priopenje povodom skandalozne zjave ministra zdravstva u Hrvatskom saboru da onaj tko nije spreman pred Bogom rei sudbonosno "da" nije spreman brinuti se ni o djetetu koja je izravan napad na ustavni poredak i zadiranje u ustavna naela sekularizma i ravnopravnosti spolova.

Priopenje povodom skandalozne izjave minstra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovia prilikom predstavljanja Prijedloga Zakona o medicinskoj oplodnji u Hrvatskom saboru.

Naime, mr. Milinovi prilikom predstavljanja inae diskriminativnog Prijedloga Zakona o medicinskoj oplodnji rekao je da ene koje ive u izvanbranoj zajednici ne mogu ii na postupak potpomognute oplodnje. Pritom je naveo primjer jedne svoje znanice. Rekao sam joj kako taj njen drug, ako nije spreman pred matiarem i to je meni jo vanije pred Bogom rei sudbonosno da, onda nije spreman brinuti se ni o djetetu", izjavio je ministar prilikom predstavljanja Prijedloga zakona.

Takva izjava ministra zdravstva u Hrvatskom saboru izravan je napad na ustavni poredak i zadiranje u ustavna naela sekularizma i ravnopravnosti spolova. Vlada RH ima dunost titi prava svih graana i graanki bez obzira na spol i vjersku pripadnost.

Ravnopravnost spolova ubraja se u najvie vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj je za tumaenje Ustava. Zakon koji ograniava pravo ena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelima zavisno o njihovom branom statusu predstavlja grubu povredu ljudskih prava zajamenih lancima 3. i 14., kao i l. 62. Ustava Republike Hrvatske kojim se jami i posebno titi materinstvo.

Ukoliko Hrvatski sabor usvoji Prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji u obliku u kojem je predloen od strane Vlade RH, Pravni tim Iskoraka i Kontre i enska mrea Hrvatske podnijet e Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti novodonesenog Zakona s danom njegovog stupanja na snagu. Takoer obavijestit emo i sve meunarodne nadlene institucije o ovom grubom krenju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Sanja Juras
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Gran
Koordinator Iskoraka - Centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Bojana Genov
Koordinatorica enske mree Hrvatske

Povezano:

  1. Nova TV: iji su jajnici?
  2. Nova TV: Prijedlog za ocjenu ustavnosti
  3. HRT: Pred Ustavnim sudom
  4. Moja maternica, moji jajnici ...
  5. Ministrov izravan napad na ustavni poredak

 

 

 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!