NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0037danzena07.jpg
Press clips

Pismo ministru zdravstva o šikaniranju žena u sustavu javnog zdravstva Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 21 Siječanj 2005
Pismo Ženske mreže Hrvatske
ministru zdravstva dr. Andriji Hebrangu 21.1.2005.

Poštovani gospodine ministre!

Ženska mreža Hrvatske, savez 45 organizacija za promociju i zaštitu ženskih ljudskih prava, traži od Vas da u sustavu javnog zdravstva u RH zaštitite žene od šikanoznog postupka, moraliziranja te iznuđivanja prilikom ostvarenja prava na zdravstvenu uslugu legalno induciranog pobačaja.
Također tražimo da se kao liječnik i ministar zdravstva u Vladi RH zauzmete za uvođenje stručnog spolnog odgoja u obrazovni sustav.

Ukazujemo Vam na činjenicu da su u gotovo svim ginekološkim ordinacijama u sustavu javnog zdravstva izložene poruke u širokom rasponu od promidžbenih materijala različitih pro life udruga do pjesničkih ostvarenja glavnih sestara i primalja na prijamnim pultovima, koje ženu zbog pobačaju pozivaju na odgovornost zbog ubojstva.
Istovremeno, u istim tim ordinacijama nedostaje informacija o kontracepciji (kao i o menopauzi, nadomjesnoj hormonalnoj terapiji, spolno prenosivim bolestima, itd.). Istih informacija nedostaje i u sustavu obrazovanja, pa čak i onih pravovremenih o građi i funkciji spolnih organa (četvrti razred, a ne sedmi!).

Posljedica je veliki broj ilegalno obavljenih, odnosno neprijavljenih pobačaja, koji ženama ugrožavaju zdravlje i fertilitet te ih izlažu besprimjernom poniženju i enormnim troškovima.
Vjerujemo da će Vam izjave Vaših kolega Marije Džepine (studentska ambulanta Zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu) i prof. dr. Ante Dražančića u Novom listu od 20. siječnja biti povod za istragu i djelovanje.
Ukazujemo na Izvješće o prekidima trudnoće u zdravstvenim ustanovama Hrvatske tijekom 2003. Zavoda za javno zdravstvo, u kojemu stoji da bolnice ne dostavljaju izvješća o pobačajima na propisanom obrascu.

Također ukazujemo na stalni rast stope pobačaja kod adolescentica, koja je u ukupnom broju pobačaja 1990. godine činila 3,8%, a 2003. godine 8,3% (tablica 2. Izvješća).
Smatramo posebno zabrinjavajućim usporedbu podataka o prekidima trudnoće prema prebivalištu žena (tablica 5.) i zdravstvenim ustanovama (tablica 6.). Usporedbom tih podataka vidljivo je da žene ne biraju najbližu zdravstvenu ustanovu, već da se izlažu dodatnim troškovima i naporima putovanja kako bi izbjegle sramoćenje i šikaniranje u sredini u kojoj će biti prepoznate. Tako je u 2003. godini primjerice KBC Rijeka obavio inducirane pobačaje za 79 žena van Primorsko-goranske županije, a OB Pula 44 pobačaja za žene van Istarske županije (usporedba broja spontanih i ostalih pobačaja prema prebivalištu i zdravstvenim ustanovama pokazuje znatno veću usklađenost).

Smatramo da ovi podaci jasno ukazuju na pojavu neprofesionalnog, ideologiziranog i moralizatorskog ponašanja zdrvestvenog osoblja, koje izravno ili neizravno, trijažom promidžbenih poruka, poručuju ženama da su po zdravstvenu uslugu došle na krivo mjesto. Stoga tražimo od Vas da naložite uklanjanje ideoloških i vjerskih poruka iz zdravstvenih ustanova, da ispitate uzroke porasta broja pobačaja koji se u podacima Zavoda za javno zdravstvo nalaze u kategoriji ostali prekidi trudnoće (8,6% 1990. godine, 28,2% 2003. godine), te da ispitate u kojim se to zdravstvenim ustanovama obavlja i naplaćuje prekid trudnoće koji nije evidentiran.

Izuzetno smo zabrinute podatkom da 600.000 žena nije izabralo ginekologa, dakle da nema pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Smatramo da je ova činjenica posljedica zdravstvene neprosvijećenosti žena, uzrokovane nedostatnim obrazovanjem i preventivom, te dubokog nepovjerenja žena u zdravstveni sustav, koji ih vrijeđa i šikanira.

Podsjećamo vas na Zaključne preporuke Odbora UN za uklanjanje diskriminacije žena: Hrvatska 14/05/1998:

“108. Odbor je izrazio zabrinutost zbog postojanja dokaza o tome da organizacije u vezi s Crkvom negativno utječu na Vladinu politiku o ženama, te tako stvaraju zapreke punoj provedbi Konvencije;
109. Na području zdravstva, Odbor je bio osobito zabrinut zbog toga što su službe za skrb o ženinu reprodukcijskom zdravlju prve koje će biti pogođene zbog Vladinih financijskih ograničenja. On je, također, bio zabrinut zbog pokazatelja o odbijanju pobačaja u nekim bolnicama, što se temelji na prigovoru savjesti liječnika. Odbor to smatra kršenjem ženinih reprodukcijskih prava. “
Očekujemo Vaše javno očitovanje.
Bojana Genov
koordinatorica


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!