NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0012danzena07.jpg
Press clips

Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 29 Svibanj 2007

U vezi s održavanjem izložbe 'Divna stvorenja' Stephana Lupina od 22. do 6. lipnja u Studiju Račić Ženska mreža Hrvatske uputila je pismo svim medijima.

Podsjećamo da je Ženska grupa Trešnjevka još 1987. godine povela prvu akciju protesta ispred Muzeja za umjetnost i obrt kojom se ukazivalo da Lupinova izložba nije umjetnost već pornografija.

U središte pažnje svoje izložbe Stephan Lupino postavio je obnažene žene i rasne konje, ne ističući pritom niti jedan od ta svoja dva (ravnopravna) objekta. Sam naziv izložbe Divna stvorenja odražava omalovažavajući stav autora prema ženama jer ih zaista stavlja u poziciju objekta koji nemaju svoju volju ni identitet. Životinje su ovdje također tretirane kao objekti i iskorištavane za prikazivanje žena na seksistički i diskriminativan način.

Poistovjećivanje žena i konja u patrijarhalnom antropocentričkom društvu u kojem životinje nemaju praktički nikakvih prava može se tumačiti kao uvredljivo, ali usred potpune objektivizacije žena kroz naslov i sadržaj fotografija, ono ovdje praktički nije ni predmet.

1987.

Žene su stoljećima prikazivane na omalovažavajući način, te su im uskraćivana građanska prava na temelju obrazloženja da su žene iracionalne, da njima vladaju prirodni nagoni i da im se zbog toga ne mogu povjeriti odgovorne pozicije u društvu. Upravo zbog toga je svođenje žena na stvorenja koja nemaju vlastite volje, na dijelove prirode koja je sama po sebi prikazana kao nešto što se treba podrediti čovjeku/muškarcu, izrazito diskriminativna i vrlo opasna poruka. Sloboda umjetničkog izraza ne opravdava diskriminaciju žena.

Zakon o ravnopravnosti spolova brani javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju, a pronošenje zamisli o nadmoćnosti odnosno potčinjenosti jednog spola je sankcionirano kroz Kazneni zakon.

Postavljamo pitanje nadležnim institucijama (Vlada RH, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, Ured za ljudska prava Vlade RH, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Odbor za ravnopravnost spolova Sabora RH, Odbor za ljudska prava Sabora RH):

  • Kako je moguće da uz brojne nacionalne politike, strategije i zakone koji se tiču ravnopravnosti spolova ovakve povrede ravnopravnosti spolova se još uvijek događaju i prolaze bez sankcija i bez ikakvih reakcija državnih tijela koja se bave tom tematikom?
  • Što ćete poduzeti u ovom konkretnom slučaju kako biste spriječili omalovažavanje žena u javnom prostoru?

za Žensku mrežu Hrvatske
Sanja Juras


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!