NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
00127danzena07.jpg
Press clips

Dvoboj na Novoj TV Ispis E-mail
Bojana Genov   
Petak, 02 Oujak 2007

Ladislav Ilii, glasnogovornik udruga Teen Star i GROZD uporno u svojim javnim nastupima pokuava diskreditirati kampanju STOP rizinom spolnom odgoju ponavljanjem tvrdnje da sam kao koordinatorica enske mree Hrvatske, koja je lanica te koalicije, u emisiji Dvoboj Nove TV optuila obitelj kao mjesto najopasnije za dijete.

Stoga prilaem video isjeak emisije i svoju cjelovitu izjavu u tekstualnom obliku o obitelji i dunosti drave da intervenira u sve oblike roditeljske skrbi koji nisu u interesu djeteta, to ukljuuje i ideologiziran spolni odgoj.

to se tie roditelja i njihovog prava takoer vas elim upozoriti da je obitelj najopasnije mjesto za dijete. Obitelj je mjesto u kojem je svako tree dijete zlostavljano, izvrgnuto incestu, i tako dalje. Znai roditelj, mada mu nitko ne eli oduzeti roditeljska prava, je ogranien pravom djeteta. To pravo djeteta je duna tititi drava. Drava je duna provoditi onakav odgoj u kojem e zatititi dijete, ako je to potrebno, od roditelja koji mu nudi ideologiziran odgoj ili neto to je na njegovu tetu.

Udruga Reforma i jo nekoliko suradnikih udruga su zbog te "bezobrazne izjave protiv obitelji i nacije" uz veliku medijsku galamu najavile sudsku tubu, a zatraili su i intervenciju Pravobraniteljice za djecu. Odgovor pravobraniteljice, koji je takoer u prilogu, popratili su utnjom, a utihnuli su i glede najava izglednosti svoje tube.

Za predvianje uspjeha ove tube, u kojemu udruga Reforma i partneri misle da mogu zastupati Obitelj i naciju postoji analogni, ve izgubljeni sudski proces. Milana Kangrgu, umirovljenog sveuilinog profesora etike tuio je Tomislav Dragun, koji se stavio u ulogu zastupnika Hrvata zbog lanka u Veernjaku u kojem je napisano da Kangrga u svojoj novoj knjizi Etika govori o tome kako su ivotinje pametnije od Hrvata.

Kao to ne postoji niti jedan razlog da Tomislav Dragun ima bilo kakvu vee pravo da reprezentira Hrvate od Kangrge, tako ni Ladislav Ili, osim svoje glasne i bezobrazne skolastike, nema niti jedan argument u prilog tvrdnji da je upravo on, a ne ja, produktivniji zagovornik obitelji i nacije.

Odgovor Pravobraniteljice za djecu

Pismo Pravobraniteljice za djecu REFORMA

Udruga za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava

n/p predsjednika Vatroslava upania Zagreb, Kneza Branimira 11

Potovani,

temeljem Vaeg Otvorenog pisma u nekoliko smo navrata traili od Nove TV dostavu snimke sporne emisije od 3. studenog 2006. kako bismo saznali tonu reenicu ge Bojane Genov izreenu u emisiji. Budui da nismo u proteklom vremenu dobili snimku dopustite da izrazimo svoj stav o izjavi da je Obitelj najopasnije mjesto za dijete na temelju Vaeg navoda.

Podaci Ureda pravobranitelja za djecu i prijave ugroenosti djejih prava kroz tri godine postojanja Ureda ukazuju na to da je u ukupnom broju ugroene djece najvie one koja trpe ugroenost svojih osobnih prava i to u vidu nasilja u obitelji i institucijama, u podruju roditeljske skrbi te kontakata i druenja s roditeljem. U 2005. godini Ured je primio 87 prijava povreda prava koje su se odnosile na nasilje u obitelji i zanemarivanje, a kojima je bilo obuhvaeno ukupno 153-ero djece. U 95% posto sluajeva radilo se o viekratnom i kontinuiranom nasilju.

Na alost injenice o ivotu i traginoj svakodnevnici pojedine djece kazuju nam da je obitelj ponekad mjesto na kome umjesto da je zastieno, dijete trpi nekada najgore oblike ugroenosti.

Isto tako znamo da je za mnogu djecu, a trebala bi biti za svako dijete, obitelj mjesto zatienosti i ljubavi, ishodite najboljeg poticanja na rast i razvoj, mjesto privrenosti i razumijevanja. Sva naa nastojanja i obveze u vidu promicanja prava djece imaju za cilj da sva mjesta djetetova zivota, ukljuujui i obitelj, budu takva.

Naelno govorei, a vezano uz Vae navode koje na alost nismo mogli provjeriti, osuujemo izjave koje generalno i bezuvjetno prezentiraju svaku obitelj kao opasno mjesto. Istodobno osuujemo i bezuvjetno proglaavanje svake/svih obitelji kao konteksta sigurnog i zatiujueg djetetova ivota jer injenice i realnost ne potvrduju, na alost ni jedno ni drugo.

Podravamo i preporuamo realistian i respektirajui pristup injenicama koje govore o ugroenosti djece i napore svih initelja drutva, ukljuujui dravna tijela i civilni sektor te pojedince, u zatiti djece i stvaranju najoptimalnijih uvjeta za njihovo zdravo odrastanje.

S potovanjem,

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

Mila Jelavi, dipl. iur.

O tome obavijest:

Ga Bojana Genov, koordinatorica

enske Mree Hrvatske

51550 Mali Loinj

B. Viduli 28


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!