NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0037danzena07.jpg
Press clips

Večernji list: Incident na Kaptolu Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 18 Svibanj 2007

HOMOFOBIJA: Dijeljenje letaka izazvalo bijes muškarca

Incident na Kaptolu: Napao gay aktiviste ispred katedrale

Homofob

– Vrijeđate Boga i rasturate moj dom! Nosite se odavde! – derao se u četvrtak prijepopodne muškarac srednjih godina ispred zagrebačke katedrale na četvero aktivista Kontre, Iskoraka i Ženske mreže koji su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije dijelili letke na Kaptolu.

Na njima je, pak, stajalo da je “Katolička crkva institucija koja djelatno promovira homofobične stavove i time radi protiv ustavnih vrednota Republike Hrvatske”. Aktivisti su se oglušili na upozorenje muškarca, najvjerojatnije vjeroučitelja, te su nastavili s dijeljenjem letaka.

Vukao je za ruku

To je dodatno uzrujalo nepoznatog muškarca koji je došao do njih te povukao Bojanu Genov, koordinatoricu Ženske mreže, za ruku želeći ih udaljiti.

– Što ćete me još tu i tući? Sramite se! – uzrujano se suprotstavila koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov muškarcu koji je pak odustao od prepirke s aktivistima te se povukao u katedralu. No iz njezina je dvorišta ubrzo došao i jedan od sjemeništaraca koji je četvorku upozorio da im ne priliči dijeliti letke takvog sadržaja ispred prvostolnice. Zaprijetio im je da će, ako sami ne odu, pozvati upomoć dekana Bogoslovnoga fakulteta.

Na njegovo upozorenje aktivisti su se također oglušili te su mirno nastavili dijeliti letke prolaznicima koji su ih uglavnom s čuđenjem čitali.

– Nismo nikoga željeli uvrijediti. Dijelili smo samo letke kojima smo na Međunarodni dan homofobije željeli promovirati ljudska prava – kazao je Kristijan Grđan, aktivist Iskoraka, dodavši da nije očekivao da bi njihov postupak netko od građana mogao protumačiti kao napad na Crkvu.

Promijenili lokaciju

Dekan Bogoslovnog fakulteta ipak se nije pojavio na Kaptolu, a aktivisti su na koncu odlučili promijeniti lokaciju na kojoj će dijeliti svoje letke. Prošetali su Trgom bana Jelačića i Cvjetnim trgom te nastavili Zagrepčanima dijeliti letke. Incident nisu prijavili policiji jer, dodali su, nisu ga shvatili kao ozbiljnu prijetnju svojoj borbi za ljudska prava.

Tajništvo nadbiskupije bez objašnjenja

Tko je i zašto nasrnuo na aktiviste Iskoraka, Kontre i Ženske mreže na zagrebačkom Kaptolu, jučer nije bilo moguće doznati u tajništvu Zagrebačke nadbiskupije. Ni na jedan od njezina tri telefona nitko se tijekom dana nije javljao, pa nismo dobili objašnjenje.


Večernji list

Povezano:

 1. Vjesnik: Dijeljenja letaka ocijenila napadom
 2. Hall of Shame
 3. Vjesnik: Hrvatski meštri igrokaza
 4. Jutarnji list: Lezbijke na Kaptolu
 5. Gay.hr: Hrvatski primitivizam jutros izletio iz Katedrale
 6. Večernji list: Incident na Kaptolu
 7. Radio 101: Predstavnici Crkve napali gay-aktiviste
 8. Novi list: prosvjed protov homofobije
 9. Slobodna Dalmacija: Napad pred katedralom
 10. Jutarnji list: Napad pred katedralom
 11. Svjetski dan borbe protiv homofobije

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!