NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0031danzena07.jpg
Press clips

Novi list: Ireni Frlan nagrada »Maja Miles« Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 08 Ožujak 2007

frlan.jpgIrena Frlan, novinarka Novog lista, i Orlanda Obad, novinarka Jutarnjeg lista, dobitnice su ovogodišnje nagrade Maja Miles za promicanje rodno osviještenog i angažiranog novinarstva, što je u povodu Dana žena dodjeljuje Ženska mreža Hrvatske.

Ireni Frlan nagrada je dodijeljena za afirmaciju prava rodnih i spolnih manjina, te pisanje o širokom rasponu tema o stanju i položaju tih manjina u Hrvatskoj. Orlanda Obad nagrađena je pak zbog doprinosa sustavnoj afirmaciji ženskog spola u temama koje nisu usko vezane uz pitanja ženskih prava.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje novinarkama i novinarima koji svojim radom pridonose ravnopravnosti žena i uklanjanju predrasuda što onemogućuju njihovo punopravno sudjelovanje u svim društvenim procesima u Hrvatskoj, istaknula je prilikom jučerašnjeg svečanog uručenja nagrada u Novinarskom domu Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske. Nagrada Maja Miles dodjeljuje se petu godinu, a Ženska ju je mreža, naglasila je Genov, uvela da bi reafirmirala 8. ožujka, Međunarodni dan žena, koji se dotad smatrao mrskim reliktom prošlosti. Novinarka Maja Miles krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća otvorila je zanemarene teme položaja žene u društvu, pitanja nasilja, sigurnosti, ali i funkcioniranja pravne države i vladavine prava, istaknule su predstavnice Ženske mreže Hrvatske, koja već petu godinu, dodjeljuje nagradu s imenom te hrvatske novinarke.

- Ušli smo u fazu gdje nije dovoljno samo akcijski propagirati ravnopravnost spolova, već ga svakodnevno testirati u svim temama i područjima, od vanjske politike, do crne kronike i sporta - naglasio je prilikom dodjele zamjenik glavnog urednika Novog lista, Neven Šantić. Pohvale radu Orlande Obad izrekla je Marina Mučalo s Fakulteta političkih znanosti, jer nitko iz Jutarnjeg lista nije prisustvovao uručenju nagrada njihovoj novinarki.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Dragutin Lučić-Luce najavio je pak da će inzistirati na promjeni stanja u HND-u, gdje unatoč tome što novinarstvo sve više postaje ženska profesija, u upravljačkim strukturama uglavnom sjede muškarci.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!