NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0013danzena07.jpg
Press clips

HINA: Ženska mreža Hrvatske prosvjednom šetnjom obilježila Dan žena Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 09 Ožujak 2010

dz2010hina1.jpgProsvjednom šetnjom od Kamenitih vrata do Trga bana Jelačića Ženska mreža Hrvatske obilježila je današnji Međunarodni dan žena želeći time iskazati solidarnost i povezanost s globalnim ženskim pokretom i problemima žena diljem svijeta, a posebice upozoriti na probleme žena u Hrvatskoj.

U prosvjednoj akciji nazvanoj "Neostvarena ženska prava - dug države ženama" sudjelovalo je 50-ak aktivistkinja ženskih udruga koje su upozorile na neravnopravni položaj i brojne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj.

"Ovdje smo da ukažemo na rastuću neravnopravnost žena, na slab položaj na tržištu rada, na potpuno zaboravljene seoske žene kojima se ne ispunjavaju osnovni obećani zahtjevi i na 'gafove' tekuće hrvatske politike koji se tiču žena i pogađaju žene", izjavila je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov. Dodala je kako od predsjednice Vlade Jadranke Kosor očekuje isto što i od svih drugih koji donose odluke - da te odluke budu rodno osviještene, da proračun bude rodno osviješten i da se ravnopravnost spolova ne svede samo na nešto deklarativno što se spominje samo u povodu određenih datuma.

"Premijerka je tu pokazala osjetljivost koju dosad nitko nije pokazao, ali očekujemo da to vidimo na djelu, na proračunu, a ne samo na lijepim riječima", ocijenila je Genov.

Koordinatorica Ženske mreže ipak smatra da su danas u Hrvatskoj najneravnopravnije seoske žene o kojima se ništa ne zna i o kojima se uopće ne govori. Ističe kako je u potpunosti zaboravljena seksualna edukacija u školama koja ima za posljedicu rast maloljetničkih trudnoća i poroda te da u društvu, koje se smatra sekularnim, preveliki utjecaj ima crkva.

Prosvjednu akciju Ženske mreže došao je podržati saborski zastupnik Šime Lučin koji, čestitajući ženama današnji praznik, rekao kako njihov položaj u društvu još nije onakav kakav bi trebao biti. "Držim da nije vrijeme za domjenke nego prilika da se još jednom ukaže na položaj žena u hrvatskom društvu koji je daleko ispod očekivanog i poželjnog", rekao je Lučin.

Jedan od gorućih problema žena u Hrvatskoj jest ostvarivanje njihovih radnih prava jer su žene i dalje za isti posao manje plaćene, pa ženska plaća za isti posao iznosi 89 posto plaće muškarca. Također, žene danas rade na određeno vrijeme i desetak godina pa je nužno taj rad ograničiti na godinu dana. 

(hina/metro-portal) 

Dan žena

Povezano:

 1. HRT: Dan žena 2010.
 2. Dan žena 2010.- galerija fotografija
 3. Večernji list: Nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj
 4. HRT: Prosvjed uz Dan žena 2010.
 5. Večernji list: Floskule političara obilježile proslavu
 6. Novi list: Raste jaz između plaća radnica i radnika
 7. Rad na određeno vrijeme vodi žene u neravnopravnost i siromaštvo
 8. RTL: Dan žena 2010.
 9. Zagrepčanka godine 2010.
 10. 24 sata: Žene još nemaju sva prava!
 11. Slobodna Dalmacija: Ženski alarm
 12. HINA: Ženska mreža Hrvatske prosvjednom šetnjom obilježila Dan žena
 13. HRT: Dan žena 2010. u emisiji Hrvatska uživo
 14. Nova TV: Dan žena 2010.
 15. Neostvarena ženska prava - dug države ženama

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!