NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0034danzena07.jpg
Press clips

Održana javna akcija u povodu razvoja događaja u Španjolskoj Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 06 Veljača 2014

Ženska mreža Hrvatske održala je javnu akciju predaje prosvjednog pisama premijeru Kraljevine Španjolske Marianu Rajoy te izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Rodrigu Aguirre de Cárcer y García del Arenal, kojim smo izrazile duboku zabrinutost zbog nedavnog razvoja događaja u Španjolskoj vezano uz seksualna i reproduktivna prava i zdravlje žena.

Javna akcija je održana u 11:00 h u srijedu, 5. veljače 2014. godine, pred zgradom Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj u Zagrebu, kojom prilikom smo razvile transparente s porukama protesta na španjolskom („Aborto Legal y Seguro“) i hrvatskom („Legalan i siguran abortus“) jeziku.

 

Akcijom smo uputile apel Vladi Kraljevine Španjolske da zaštititi prava žena i povuče Prijedlog zakona kojega je 20. prosinca 2013. godine Vijeće ministara Kraljevine Španjolske usvojilo, a kojim se namjerava izmijeniti postojeći zakon koji regulira seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

 

Upozorile smo da ukoliko ovaj prijedlog zakona bude usvojen, ograničit će se pravo na pobačaj samo u slučajevima silovanja ili ukoliko trudnoća ozbiljno ugrožava psihičko ili fizičko zdravlje žena. Bilo koji pobačaj koji ne potpada u jednu od ove dvije dozvoljene kategorije smatrao bi se kazenim djelom. Na taj način ženama u Španjolskoj preostala bi samo dva izbora: putovati u inozemstvo kako bi obavile siguran i legalan pobačaj ili će biti primorane otići na ilegalan pobačaj s ozbiljnim prijetnjama za njihovo zdravlje i život. 

 

Nadalje, upozorile smo da ukoliko ovaj Prijedlog zakona bude usvojen unazadit će osnovna prava žena trideset godina i prestavljati propust Vlade da ispuni svoju osnovnu ulogu u promociji rodne ravnopravosti i ljudskih prava. Žene imaju pravo odlučivati o svojim tijelima. Pravo žena da slobodno odlučuju o svojim tijelima ne obavezuje nikoga da napravi pobačaj.

Ovom je akcijom Ženska mreža Hrvatske izrazila solidarnost sa ženama Španjolske koje se već više dana okupljaju u obranu svojih ljudskih prava, te smo se pridružile velikom broju žena i ženskih organizacija u Evropi koje organiziraju akcije protesta protiv pokušaja ugrožavanja ženskih prava u Španjolskoj.

 

Za Žensku mrežu Hrvatske:

Biserka Momčinović

Sanja Juras

Mirjana Kučer

Đurđica Kolarec

Nela Pamuković

 

 


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2023 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!