NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0012danzena07.jpg
Press clips

Apel Hrvatskom Saboru Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 15 Travanj 2006

Apel Hrvatskom Saboru, prvenstveno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te Odboru za ravnopravnost spolova, da preispita kompetentnost nove pravobraniteljice za djecu

Zbog homofobinih izjava pravobraniteljice za djecu danih u intervjuu za Novi list 14. travnja 2006. godine, upuujemo apel Hrvatskom Saboru, prvenstveno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te Odboru za ravnopravnost spolova, da preispita kompetentnost nove pravobraniteljice za obavljanje dunosti.
Govorei o pravu na posvajanje djece novoizabrana pravobraniteljica je u navedenom intervjuu izrazila diskriminativne stavove prema istospolnim zajednicama i djeci koja ive u takvim zajednicama.

Time je pokazala visok stupanj nerazumijevanja za prava spolnih manjina. Podsjeamo da Zakon o ravnopravnosti spolova brani bilo kakvu diskriminaciju na temelju spola ili spolne orijentacije, dok Zakon o istospolnim zajednicama još dodatno zabranjuje upravo diskriminaciju istospolnih parova. Zadatak pravobraniteljice za djecu je da se u svom radu vodi prvenstveno tim antidiskriminacijskim zakonima.

Budui da su brojna istraivanja, od kojih posebno naglašavamo istraivanje amerikog krovnog pedijatrijskog udruenja (APA), iz onih zemalja u kojima je dozvoljeno posvajanje djece od strane istospolnih parova, pokazala da spolna orijentacija roditelja nema nikakvih negativnih utjecaja na dijete, dostupna hrvatskoj javnosti ve niz godina, zabrinjava nas injenica da nova pravobraniteljica za djecu nije s njima upoznata.

Posebno se brinemo kako e pravobraniteljica štititi prava djece iz istospolnih zajednica, a i djece pripadnika drugih manjina, kada na samom poetku svog mandata pokazuje ovoliko nerazumijevanje za manjinska prava. Naime, ak iako pravobraniteljica kae da nema ništa protiv da dijete iz ranije heteroseksualne veze bude odgajano u istospolnoj zajednici, ona negiranjem prava na posvajanje djece istospolnim parovima, upravo takvoj djeci uskrauje osnovna prava koja uivaju djeca koja su odgajana u heteroseksualnim zajednicama.

Dijete koje odgajaju istospolni/e partneri/ce u tom sluaju nee moi biti posvojeno od strane isospolnog/e partnera/ice svog/svoje biološkog/e oca/majke, pa e mu s obzirom na to biti uskraena prava i dunosti koja imaju brani drugovi i heteroseksualni/e izvanbrani/e partneri/ce prema djeci svojih branih drugova ili izvanbranih partnera/ica. To se posebno odnosi na pravo nasljeivanja koje prema Zakonu o nasljeivanju ne pripada izravno pastorku, jer da bi se to pravo ostvarilo je potrebno izvršiti posvojenje djeteta.

Stoga smatramo da kompetentnost i (ili) svjetonazor pravobraniteljice prijei uspješno obavljanje dunosti pravobraniteljice za djecu.

Sanja Juras, koordinatorica Pravnog tima Iskoraka i Kontre
Bojana Genov, koordinatorica enske mree Hrvatske

15. travnja 2006.


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!