NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0036danzena07.jpg
Press clips

Neprimjereni sadržaji udžbenika Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 25 Travanj 2006

Ponavljamo upozorenja o neprimjerenim sadržajima udžbenika koji obiluju netolerancijom, stereotipima i diskriminativnim obrascima prema svim manjinama

Ženska mreža Hrvatske uz svježi primjer netolerancije prema manjinama u udžbenicima ponavlja upozorenja o neprimjerenim sadržajima udžbenika koji obiluju netolerancijom, stereotipima i diskriminativnim obrascima prema svim manjinama.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, novoodobrenim udžbenikom iz prirode i društva za prvi razred osnovne škole Korak u svijet autora Bastalić, Bedeković i Peko, započet će rasprava o radu nedjeljom i među sedmogodišnjacima, uz ilustraciju nastavne teme katoličkom crkvom, a uz pozivanje koautorice udžbenika na učešće od 87,7 % katolika u stanovništvu Hrvatske.

Tvrdnja koautorice udžbenika da se raspravom o radu nedjeljom - uz ovako sugestivnu likovnu opremu - djeca pripremaju za demokratsko društvo, više je nego točna. Demokratsko društvo jest ono u kojemu se odluke, vrijednosti, navike i nedjeljni dnevni raspored donose prebrojavanjem i nadglasavanjem manjine i u kojemu respektabilni postotak od 87,8 donosi premoć.

Upitno je, međutim, koliko isticanje jedne vjeroispovjesti – upravo one većinske, međudržavnim ugovorima blagoslovljene i povlaštene - kolidira sa modernom školom i modernim udžbenicima na koje se koautorica Jolanda Bastalić poziva, jer je puka demokracija lišena poštivanja i uvažavanja manjina nemoderna i odgojno skaredna već pedesetak godina.

Ona većina, koja sa pozicije brojčane ili bilo koje druge premoći otvori makar i najmanju mogućnost da neko se neko dijete osjeti izoliranim ili nepoželjno drukčijim slijedom toga što nije katolik ili što mu je majka konobarica i radi u nedjeljno jutro, razotkriva društvo kao zadrto i skučeno.

Pozivamo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da zaustavi proizvodnju zadrtih i netolerantnih ljudi i napokon započne sa reformom obrazovanja i provjetravanjem udžbenika, te dozvoli da u njih uđe stvarni život, bogat nevjernicima i nekatolicima, invalidima, tamnoputim ljudima, ženama koje nisu majke i njegovateljice, obiteljima koje imaju dvije mame ili dva tate i ostalim manifestacijama ljudskosti, koji nedostaju u odgojno obrazovnom procesu koji treba stvoriti odgovorne ljude.


Bojana Genov, koordinatorica


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!