NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
00133danzena07.jpg
Press clips

Ispis E-mail
Administratorica   
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2007

Tijekom rasprave o izvjetaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Karmela Caparin (HDZ) izjavila je da diskriminacije na podruju rada i zapoljavanja ima vie nego ranijih godina, a uzrok toga je nedovoljno vidljiv rad pravobraniteljice u javnosti.

enska mrea ovu izjavu ocjenjuje neutemeljenom. Smatramo da se radi o stvaranju dimne zavjese u predizbornoj godini te pokuaju da se na lak nain odbaci odgovornost vladajue stranke za poloaj ena i za sloeni problem duboko ukorijenjen u svaku drutvenu poru okrivi jedna institucija. Zastupnik Franjo Arapovi, koji je ustvrdio da seoske ene nisu diskriminirane te da ih svi ukuani moraju sluati, na tragu je politike koja poloaj ena nastoji prikazati anegdotama, medijski privlanim ukazivanjem na proizvoljno prozvane krivce, te deklaratornim izjavama bez pokria u stvarnim mjerama i politikama.

Ukazujemo na injenicu da su za strategiju gospodarskog razvoja, prijedloge zakonskih i ostalih akata, Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova te mjere i politike kojima se poboljava primjena i praenje propisa odgovorni Vlada RH i njezine strune slube.

Takoer ukazujemo na injenicu da Hrvatska nema strategiju gospodarskog razvoja, da je 2006. godina protekla bez vaee Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, da Republika Hrvatska nije ratificirala Konvenciju 183. Meunarodne organizacije rada o zatiti materinstva na radnom mjestu te da je zakonodavstvo koje regulira ravnopravnost spolova deklaratorno i bez ugraenih sankcija.

Kao kontrolni mehanizam Pravobraniteljstvo nije nadleno niti odgovorno niti za jedno od ovih podruja, kao ni za veinu primjedbi koje su uputili zastupnici i zastupnice HDZ i HSP. Smatramo krajnje zabrinjavajuim da se pripadnici parlamentarne veine nimalo ne susteu pokazati svoju neupuenost o naravi institucije o ijem izvjeu trebaju donijeti sud i to s takvom lakoom odbacuju svoju odgovornost i odgovornost svoje vlade za politiku ravnopravnosti spolova.

Bojana Genov
koordinatorica


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!