NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0018danzena07.jpg
Press clips

Izjava o odluci Ustavnog suda Ispis E-mail
Administratorica   
etvrtak, 14 Studeni 2013

Potovane/-i,

prema medijskim napisima Ustavni sud donio je danas odluku da nee sprijeiti raspisivanje referenduma. U obrazloenju odluke Ustavni sud je naveo da nee preispitivati sadraj referendumskog pitanja iz razloga to takvo oitovanje od Ustavnog suda moe zatraiti samo Hrvatski sabor.

Ustavni sud treba biti uvar Ustava i ustavnih vrednota. Ustavni sud je ovakvom odlukom propustio zatiti ustavne vrednote ravnopravnosti graana i potovanja ljudskih prava.

Dravne institucije - Hrvatski sabor i Ustavni sud, sakrivajui se iza procedura, odbile su oitovati se o sadraju referendumskog pitanja. Propustile su zatiti ljudska prava jedne manjinske skupine od referenduma.

Nadalje, Ustavni sud je u svom priopenju za javnost povodom donoenja ovakve odluke ustvrdio izmeu ostaloga da Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih odredaba koje ureuju brak kao zakonom ureenu ivotnu zajednica ene i mukarca. te da Ustavni sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o istospolnim zajednicama.

Neodgovorno je i sramotno da se dravne institucije skrivaju iza proceduralnih razloga odbijajui stati u zatitu prava manjina. Ono to je dodatno zabrinjavajue ovdje je injenica da je gore navedena izjava Ustavnog suda u potpunosti neistinita.

Udruge Kontra i Iskorak u sijenju 2012. godine podnijele su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona i to upravo lanka 5. koji definira brak kao zakonom ureenu zajednicu mukarca i ene. Ne samo da se Ustavni sud do sada nije oitovao po tom pitanju, ve sada uoi raspisivanja referenduma na tu temu, navodi neistinito da takav zahtjev nikada nije predan.

U nastavku citiramo odlomak iz zahtjeva predanog Ustavnom sudu u sijenju 2012.:

Postupak za ocjenu suglasnosti Obiteljskog zakona i svih kasnijih Zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona, odnosno Zakona o izmjenama Obiteljskog zakona s Ustavom, podnositelj predlae pokrenuti jer gore navedene odredbe navedenih zakona nisu u suglasnosti s odredbama lanaka 3. lanka 5. stavka 1., lanka 14., lanka 16., lanka 35., lanka 62. st. 1. Ustava Republike Hrvatske i korespondirajuih lanaka Konvencije s pripadajuim Protokolima, i to iz sljedeih razloga:

Prema trenutnom ureenju, Obiteljskim zakonom i svim kasnijim Zakonima o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona, odnosno Zakona o izmjenama Obiteljskog zakona (u nastavku: Osporene odredbe), ureuje se brak, odnosi roditelja i djece, posvojenje, skrbnitvo, uinci izvanbrane zajednice ene i mukarca, te postupci nadlenih tijela u svezi s obiteljskim odnosima i skrbnitvom. Zakon u l. 5. definira brak kao zakonom ureenu zajednicu mukarca i ene. Prema Osporenim odredbama za koje se trai ocjena ustavnosti ispada da postojea definicija braka daje teite na pravu zajednice (mukarca i ene), a ne pravu pojedinca. Pravo na brak iz kojeg proizlaze brojna druga prava i obveze, na taj nain je determinirano seksualnom orijentacijom njegovih uesnika i dostupno samo osobama heteroseksualne orijentacije to daje diskriminativno obiljeje takvom zakonskom ureenju.

Linkovi na medijsko praenje predavanja zahtjeva za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona:

http://www.nacional.hr/clanak/123361/iskorak-i-kontra-traze-ocjenu-ustavnosti-obiteljskog-zakona

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/kontra-i-iskorak-traze-izmjenu-obiteljskoga-zakona.html

LGBT osobe ve sada su u Hrvatskoj jedna obespravljena drutvena skupina. Mi smo ve sada tretirani kao graani drugog reda. Nae obitelji se ne nazivaju obiteljima. Mi nemamo pravo sklapanja braka. Zbog toga ne uivamo prava i obveze iz obiteljskog zakonodavstva koje uivaju nai heteroseksualni sugraani. Ukoliko se nama najblioj osobi neto dogodi, neemo ju moi posjetiti u bolnici na odjelu intenzivne njege ili donositi odluke u hitnim medicinskim sluajevima. Nemamo pravo meusobnog nasljeivanja ni pravo na obiteljsku mirovinu po partneru. To su samo neki od primjera diskriminacije s kojom se ve susreemo u svakodnevnom ivotu.

Pozivamo sve graane i graanke da izau na referendum i glasaju PROTIV. Da uine ono to dravne institucije nisu; stanu u obranu ljudskih prava manjine.

Pozivamo sve da nam se pridrue u maru Glasam protiv! u subotu, 30. studenoga 2013. Okupljanje za Mar e biti na Cvjetnom trgu od 12 do 13 sati, nakon ega emo ii Varavskom ulicom, Gundulievom, Ilicom i Radievom ulicom prema Trgu svetog Marka, odakle emo jo jednom pozvati sve graane i graanke da glasaju PROTIV!

Srdaan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Kontre

Ljubomir Mateljan, koordinatorica Ripeta

Biserka Mominovi, za ensku mreu Hrvatske


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!