NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0031danzena07.jpg
Press clips

IZJAVA PRED PREDSJEDNIČKE IZBORE Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 09 Siječanj 2015

jednako.jpgTijekom predsjedničke kampanje, a osobito posljednjih dana u javnosti su sve prisutniji pozivi ženama da daju glas ženi, samo zbog toga što je žena. Pri tom se prozivaju feminističke organizacije i traži ženska solidarnost u podršci kandidatkinji. Stav feminističke Ženske mreže Hrvatske (ŽMH), od samih početaka organiziranog djelovanja, zalaganje je za uravnoteženim i učinkovitim sudjelovanjem žena u politici, kao i promjenu politika prema ženama. Pri tom ne podržavamo konkretne osobe/stranke u političkoj utakmici, isključivo iz razloga što su to žene.

Feminističku podršku upućujemo političarkama koje u svom programu, djelovanju i nastupu šalju jasne feminističke poruke i drže se feminističkih principa, jer preferencija isključivo po rodnom ključu oblik je politički neodgovornog ponašanja.

Smatramo da žene imaju pravo na autonoman izbor, što im se često pokušava uskratiti, te da će i na ovim izborima prepoznati svoje interese i u skladu s njima birati. Bez tutora, bili oni muževi i partneri, profesori/ice, feministkinje, Crkva ili stranka. Kao feministkinje zalažemo se za mir i sigurnost i tražimo ostvarivanje ljudskih prava za sve građanke i građane, zakone jednake za sve.

Podsjećamo da su tolerancija i prihvaćanje različitosti nužno potrebni hrvatskom društvu. Od buduće predsjednice ili predsjednika očekujemo da prepozna upravo te vrijednosti i zalaže se za njih u svom mandatu.

U godini kad obilježavamo 20 godina od IV svjetske konferencije žena u Pekingu i donošenja Pekinške platforme, ističemo da je Hrvatska još uvijek daleko od ostvarivanja jednakosti žena u 12 ključnih područja provedbe nacionalnih politika za ravnopravnost spolova. Štoviše, na nekim područjima, kao što je to tržište rada ili zaštita seksualnih i reproduktivnih prava žena, pravo žena na život bez nasilja, učinjen je korak unatrag.

Od buduće predsjednice ili predsjednika očekujemo razumijevanje i odlučnu podršku pravima žena te jasnu i direktnu podršku načelu ravnopravnosti spolova i poštovanju i zaštiti ljudskih prava svih građanki i građana.

Pozivamo žene i muškarce, glasačice i glasače u Republici Hrvatskoj da iskoriste svoje građansko pravo, te da u nedjelju, 11. siječnja 2015. izađu na izbore i daju svoj glas kandidatkinji ili kandidatu koji prema njihovom mišljenju poštuje načela zaštite prava žena, ravnopravnosti spolova i ljudskih prava.

Za Žensku mrežu Hrvatske Koordinatorice:
Sanja Juras
Đurđica Kolarac
Mirjana Kučer
Biserka Momčinović
Nela Pamuković


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!