NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0020danzena07.jpg
Press clips

Izjava u povodu raspisivanja referenduma Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 08 Studeni 2013

Potovane/-i,

obraamo vam se povodom odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma. Ukoliko se ovakva odluka Hrvatskog sabora provede, po prvi puta u Hrvatskoj povijesti na referendumu e se odluivati o ljudskim pravima, tonije reeno o trajnom zaustavljanju napretka u zatiti ljudskih prava jedne manjinske skupine. Radi se o vrlo opasnoj praksi i moramo se zapitati to e biti u budunosti; ija ljudska prava e se nai na referendumu slijedei puta? Hoemo li na ovakav nain raspravljati o pobaaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?

 

Za vrijeme javne rasprave lanovi Vlade i vladajue stranke u Hrvatskom saboru su kroz svoje izjave pokazali da su svjesni da se ovdje radi o pitanju ljudskih prava, ali su odbili iskoristiti svoje ovlasti da sprijee raspisivanje referenduma, ime je njihova odgovornost jo vea. Ni Vlada, ni Hrvatski sabor nisu se slubeno oitovali o sadraju referendumskog pitanja. Ustavni sud se oitovao na svoju inicijativu iskljuivo o procedurama raspisivanja referenduma, a nije se oitovao o ustavnosti sadraja referendumskog pitanja.

Puka pravobraniteljica i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknule su u svom priopenju vezano za referendum kako bi odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica ene i mukarca bila protivna lancima 3. i 14. Ustava, te bi predstavljala dovoenje izvanbranih i istospolnih zajednica u nepovoljniji poloaj.

Pravobraniteljice su u svom priopenju posebno naglasile potrebu sagledavanja ustavnog teksta kao cjeline, te podsjetile da se svaka ustavna odredba mora tumaiti u skladu s najviim vrednotama ustavnog poretka koje su temelj za tumaenje samog Ustava.

Do sada ni jedna dravna institucija nije se oitovala vezano za ustavnost sadraja referendumskog pitanja jer se radi o pitanju ljudskih prava. Hrvatski sabor prije odluke o raspisivanju takvog referenduma nije ak ni zatraio Ustavni sud za miljenje. Politike stranke i dravne institucije jo jednom su time pokazale politiku neodgovornost i demokratsku nezrelost. Stoga emo mi, kao aktivistkinje i aktivisti za zatitu ljudskih prava uiniti ono to je Hrvatski sabor propustio uiniti, uputit emo prijedlog za ocjenu ustavnosti sadraja referendumskog pitanja.

U srijedu, 13. studenoga 2013. godine u 10 sati predat emo Ustavnom sudu, Trg sv. Marka 4., prijedlog za ocjenu ustavnosti sadraja referendumskog pitanja.

Srdaan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Kontre

Ljubica Lipanovi, koordinatorica Ripeta

Biserka Mominovi, za ensku mreu Hrvatske
 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!