NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0019danzena07.jpg
Press clips

Otvoreno pismo Milanu Bandiću Ispis E-mail
Administratorica   
Srijeda, 08 Ožujak 2006

Skretati pažnju javnosti i medija sa ozbiljnih problema građanki ove zemlje i jeftinim, demagoškim potezima zarađivati političke poene također je nasilje

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU ZAGREBA,
MILANU BANDIĆU

Poštovani gradonačelniče Zagreba,

Ovim putem želimo izraziti naše nezadovoljstvo i uputiti najoštriji protest povodom Vašeg neprimjerenog ponašanja tokom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

U najboljoj namjeri i uz puno povjerenje prihvatile smo suradnju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba prilikom organiziranja ovogodišnje proslave 8. marta. Pritom smo jasno dale do znanja da, s obzirom na neke Vaše ranije izjave o ženama, ne želimo Vašu prisutnost na proslavi. Izjave o nepoželjnim novinarkama u gradskoj Skupštini, izjave da su od Zagreba ljepše samo Zagrepčanke, Vaše kavalirsko dijeljenje „cvijeća cvijeću“, (kao da su žene biljke) kao i slične stereotipne i seksističke opaske smatramo koliko nesmotrenima, toliko i uvredljivima za žene. Kao predstavnicu grada pozvale smo da govori Vašu zamjenicu, gđu. Kuhta Jeličić, no očito je da žene iz Vašeg tima nemaju pravo glasa, budući da se ona nije pojavila.

Uostalom, smatramo da ovaj grad i njegovi trgovi pripadaju nama, kao i svim njegovim građankama i građanima, te da je naše demokratsko pravo da proslavu 8. marta organiziramo onako kako mi smatramo primjerenim.

Ove smo godine željele ukazati na sva područja na kojima su i žene dalje diskriminirane i zlostavljane, izložene pritiscima svih vrsta. A u temelju svakog nasilja i diskriminacije nalaze se i banalni seksistički stereotipi. Stoga smo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba zamolili da NE sudjelujete u proslavi 8, marta koju je organizirala Ženska mreža Hrvatske.

No vi niste, kao što bi to uradio neki mudar ili barem pristojan urbani političar, poslušali volju građanki koje su došle iz raznih dijelova Hrvatske. Niste odoljeli, i ponovo ste se pojavili sa svojim notornim ružama, plaćenim svejedno otkud ali ne iz vašeg džepa, koje ste, poput kakvog bahatog gazde koji udjeljuje milostinju dijelili ionako osiromašenim ženama Zagreba. Za tim Vašim milodarima otimale su se penzionerke koje su se zatekle na trgu. Možda nakon što su na gradskoj tržnici pokupile ostatke hrane.

Naravno, Vama nitko ne može zabraniti da se pojavljujete bilo gdje i bilo kada u „svojem“ gradu. No, kao građanke ovog grada, prihvatile bismo to objeručke da smo Vas na Trgu vidjele kao zainteresiranog slušača koji bilježi probleme i ako ništa drugo, bar obeća da će ih pokušati riješiti.

Postoje razne vrste nasilja. Najgore je nasilje nad dostojanstvom. Skretati pažnju javnosti i medija sa ozbiljnih problema građanki ove zemlje i jeftinim, demagoškim potezima zarađivati političke poene također je nasilje.

Niste se ustručavali dva puta popeti na pozornicu kako biste još jednom pokazali svoje potpuno nerazumijevanje smisla Međunarodnog dana žena. I dok se je na klimavom video-zidu kojeg nam je osigurao grad prikazivao film o nasilju nad ženama, opet ste jednom zgrabili mikrofon i tražili „oprost“ za muškarce koji će toga dana doći kući nešto kasnije i nešto „veseliji“. I to je nasilje. Nadamo se da nikoga nećete pogaziti i da ovoga puta neće biti otpuštena neka – policajka. Kao dokaz ravnopravnosti

Gospodine gradonačelniče, podsjećamo Vas da se je, dok Vi dijelite ruže, nevažno plaćene čijim novcem, jedino gradsko sklonište za pretučene žene našlo pred zatvaranjem, jer Vi niste bili u stanju izdvojiti otprilike istu sumu koju ste dali za te ruže i kavice s gradonačelnikom. Ženska mreža Hrvatske već godinu dana nije od Vas dobila odgovor na prijedloge koje smo Vam uputile za poboljšanje statusa žena i smanjivanje diskriminacije žena u „Vašem“ gradu. I to je nasilje, političko nasilje.

Stoga Vas molimo da ubuduće „svoje ruže“ udjeljujete svojoj kamarili, svojim poslovnim „partnerima“ u svom holdingu, i svojim nogometašima. Žene ovoga grada ne traže od Vas da budete kavalir, one traže svoja prava. Jedna ruža i kavica godišnje nisu briga za žene, to samo podjeća na onu sliku Dana žena koju smo htjele ovim događanjem promijeniti. Zahvaljujući Vama, opet smo na početku.

U Zagrebu, 8. ožujka 2006.

Bojana Genov
koordinatorica


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!