NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0036danzena07.jpg
Press clips

Ženska mreža traži evaulaciju programa Teen Star Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 05 Siječanj 2006

Voditelji udruge za spolni odgoj Teen Star uputili su mreži svojih (potencijalnih) podržavatelja poziv na otpor politici RH prema ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova te javnosti bjelodano pružili ključne argumente zašto bi konačno program Teen Star trebalo trajno ukloniti iz škola.

Pismo je prepuno dokaza njihovog neznanja, predrasuda, govora mržnje i paničnog straha od spolnog života.

Bojeći se da će program Teen Star biti istisnut iz škola, egzaltirano poručuju: „JEDINI način da se tome suprotstavimo jest da pokažemo svoju masovnost, jer nas ima daleko više nego njih!“

Teen Star tijekom cijele javne rasprave o obliku primjerene seksualne edukacije nije pružio, niti to pokušao, niti jedan argument u korist tvrdnje da je njihov program stručan, znanstven, da posreduje vrijednosti koje je hrvatsko društvo prihvatilo i ozakonilo ili da je djelotvoran u postizanju ciljeva zbog kojih je uopće ušao u odgojno – obrazovni sustav. Umjesto ove vrste argumenata, Teen Star pokušava igrati igru brojki i dokazati masovnost svojih podržavatelja.

Teen Star se poziva na obiteljske vrijednosti, a podrugljivo i pod navodnicima spominje prava. Nisu li obiteljske vrijednosti upravo poštivanje prava svih pojedinih članova obitelji, među ostalima prava djeteta na znanje, istinu i sve informacije koje mu omogućavaju da se realizira? Pozivamo voditelje Teen Stara da javno definiraju i obznane vrijednosti koje brane i zagovaraju!

Neznanje voditelja Teen Stara potencirano zlonamjernošću i izostankom ikakve samokritičnosti toliko je da je teško odlučiti odakle se uputiti u argumentirano razobličavanje gomile gluposti koje su plasirali cijenjenim građanima uz sliku prekrasne obiteljske blagdanske idile nad kojom se nadvija ugroza liberalnog totalitarizma.
Ipak je potrebno spomenuti da je program Teen Star pravobraniteljica za djecu ocijenila suprotnim Konvenciji o pravima djeteta, a da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ocijenila da se „kriterijima i praksom koje program Teen Star zastupa podržava netolerancija i perpetuiraju predrasude i stereotipi o obiteljskim vrijednostima i odnosima među spolovima“, što je protivno u Hrvatskoj usvojenim vrijednostima zaštićenima Zakonom o ravnopravnosti spolova, Zakonom o istospolnim zajednicama, te potpisom pod Konvenciju UN o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

Količina roditelja koje žele ili ne žele određeni program seksualne edukacije djece je nebitna i irelevantna sve do točke dok pojedini programi koji se natječu ne zadovoljavaju kriterije i ne zastupaju vrijednosti ugrađene u hrvatske zakone.

Jest, tvrdimo da su institucije kompetentnije od roditelja za ocjenu korisnosti, znanstvene utemeljenost i vrijednosti programa Teen Star, kao što su kompetentnije da ocijene program biologije, matematike ili pak nacrt planiranog mosta na Pelješcu. Upravo stoga i postoji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, koje je dužno biti kompetentno i dužno pružiti djeci obrazovanje u skladu sa znanstvenim činjenicama i vrijednostima koje proklamira i štiti hrvatsko društvo.

Činjenica da neki roditelji žele uskratiti svojoj djeci pravodobnu informaciju, znanje ili mogućnost da dozna o odnosima među spolovima ravna je onoj da neki roditelji tuku, zanemaruju ili zlostavljaju svoju djecu. Roditeljsko pravo nije neograničeno, nije sveto i neprikosnoveno i ograničeno je pravom djeteta na razvitak i rast. Stoga zahtijevamo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da ta prava djeteta osiguraju i zaštite.
Poziv voditelja Teen Stara da se roditeljima omogući izbor spolne edukacije ravan je otvaranju mogućnosti da neki roditelji isposluju za svoju djecu poduku biologije sa kreacionističkom, a neki sa evolucionističkom teorijom. Nema razloga da se poduka o odnosima među spolovima tretira drugačije i sa više ostrašćenosti no bilo koja druga poduka o bilo kojem području života i znanja.

Stoga zahtijevamo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da obznani što je poduzeto slijedom primjedbi pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova, da objasni prema kojim se kriterijima uvode u školu fakultativni programi i kako je moguće da je program Teen Star još u školama, te da provede evaluaciju da se utvrde posljedice osmogodišnjeg provođenja Teen Star programa u školama vezane za stereotipe i predrasude koje program sadržava.

Također zahtijevamo da u povjerenstvo koje odlučuje o izboru programa seksualne edukacije u školama uključi stručnjake/inje iz područja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava.

Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske
Bojana Genov
Mali Lošinj, 5. siječnja 2006.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2023 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!