NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0019danzena07.jpg
Press clips

Protupravno postupanje Gradske knjižnice Zadar Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 08 Studeni 2007

Ravnatelj Gradske knjižnice u Zadru Ivan Pehar otkazao je predstavu "Hoće li biti drugačije kada im kažem da sam gej?" uz obrazloženje da nije još pogodna klima, i pravdajući se mogućim nasiljem, zbog čega je protiv njega podnesena kaznena prijava.

Gradska knjižnica Zadar odbila je uslugu davanja prostora u najam organizaciji „LORI" za održavanje predstave „Hoće li biti drugačije kada im kažem da sam gej?" s obrazloženjem da se radi o „temi za koju još nije pogodna klima u Zadru".

Takvo postupanje Gradske knjižnice Zadar kao javne ustanove jest protupravno, te se očigledno radi o slučaju izravne diskriminacije po osnovu spolne orijentacije oštećenika.

Osobne procjene djelatnika javne ustanove o društvenom ozračju ne mogu biti opravdanje za protupravno postupanje takve ustanove.

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska Mreža Hrvatske s današnjim datumom podnijeli su kaznenu prijavu protiv g. Ivana Pehara, ravnatelja Gradske Knjižnice Zadar zbog sumnje da je počinio kazneno djelo povrede izražavanja misli iz čl. 107. Kaznenog zakona u stjecaju sa kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. st. 1. Kaznenog zakona, a sve u vezi sa čl. 89. st. 36. istog zakona, jer je oba kaznena djela počinio po osnovu spolne orijentacije oštećenika.

Tražimo:

1. Od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu da prepozna postupanje Gradske knjižnice Zadar kao navedena kaznena djela i provede odgovarajuću istragu;

2. Od državnih mehanizama za ljudska prava i ravnopravnost spolova da nadziru istragu i daljnji postupak u ovom slučaju.

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,
Koordinator Iskoraka - centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Bojana Genov,
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

 

 


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2021 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!