NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0015danzena07.jpg
Press clips

Pozivamo na dodatni napor u promjene Nacionalne klasifikacije zanimanja Ispis E-mail
Administratorica   
Ponedjeljak, 05 Studeni 2007

enska mrea poziva graanke da od kolskih ustanova koje su im izdale diplome zatrae prijepise diploma usklaene sa novim Zakonom o akademskim i strunim nazivima i akademskom stupnju, koji je Hrvatski sabor donio protekloga mjeseca. Ovim se zakonom prvi puta u hrvatskom zakonodavstvu ravnopravno upotrijebljavaju enske i muke inaice imenica za stupnjeve akademskog obrazovanja.

Time je, nakon tri godine od prvog zahtjeva enske mree Hrvatske, prihvaen jedan od zahtjeva vezan za selektivnu upotrebu imenica enskog i mukog roda u normiranju nazivlja zanimanja.

enska mrea upozorila je da se koritenjem Nacionalne klasifikacije zanimanja kri ustavno naelo ravnopravnosti spolova i Zakon o ravnopravnosti spolova, te da je u nju ugraena drutvena predrasuda prema enama kao manje vrijednom spolu, to se oituje selektivnom upotrebom imenica enskog i mukog roda.

enska mrea Hrvatske zatraila je da se Nacionalna klasifikacija zanimanja uskladi sa Zakonom o ravnopravnosti spolova na nain da sva zanimanja budu iskazana enskom i mukom inaicom naziva zanimanja.

Zahtjev je takoer bio da se kolske ustanove obveu da u skladu s time izdaju svjedodbe o stupnju obrazovanja, te da na zahtjev saine prijepis dosadanje isprave o stjecanju obrazovanja za neko zanimanje na nain da se ono enama iskae u enskom rodu.

Zakon o akademskim i strunim nazivima i akademskom stupnju omoguuje enama da vie ne dobijaju diplome za zanimanja iskazana u mukom rodu i potom na takav nain budu oslovljavane cijeli svoj profesionalni vijek. Slubena upotreba enske inaice naziva zanimanja ukida diskriminativnu implikaciju kako je norma uspjenosti muka. Ovo takoer pomiruje nazivlje sa hrvatskim jezinim standardom i pravilom kongruencije, koje nalae sukladnost roda, broja i padea te ukida neskladnost izriaja poput gospoa pravnik ili gospoa magistar.

Upozoravamo na diskriminativnost Nacionalne klasifikacije zanimanja, odluku o ijoj promjeni tek oekujemo, u kojoj su sva zanimanja navedena u mukom rodu, izuzev sljedeih: primalja, tajnica, sekretarica, domaica zrakoplova, sobarica, stjuardesa, paziteljica djece, dadilja, hostesa, gatara, seljakinja, domaica seoskog turizma, vezilja, kuna pomonica, istaica, spremaica, pralja i glaarica.

Budui da je klasifikacija sredstvo za upotrebu u slubi zapoljavanja, te se sa svojom osebujnom upotrebom imenica mukog i enskog roda koristi u natjeajima za zapoljavanje, ona slui za dalju reprodukciju stereotipa o enskim i mukim zanimanjima, te potie diskriminaciju ena prilikom zapoljavanja.

Stoga pozivamo Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, koji su podrali izmjene Zakona o akademskim i strunim nazivima i akademskom stupnju, da uloe dodatni napor u promjene Nacionalne klasifikacije zanimanja.

Vjesnik 25.11.2004. U klasifikaciji zanimanja ugraene predrasude prema enama


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2023 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!