NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
3danzena07.jpg
Press clips

"Kada bi dozna da me žena vara, ubija bih je" Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 30 Rujan 2005

"Kada bi dozna da me žena vara, ubija bih je"

Ženska mreža Hrvatske ovim putem želi upozoriti RTL televiziju na diskriminativne i za žene omalovažavajuće ispade u sklopu emisije Big Brother emitirane dana 25.09.(s početkom u 20.10 do 21.30 sati). U sklopu emitiranja navedene emisije, puštena je u eter izjava jednog od aktera emisije Big Brother gospodina Matka Okmažića sljedećeg sadržaja:

"Kada bi dozna da me žena vara, ubija bih je. Dakle ne bi tukao, samo bi je ubio.”,

čime se nedvosmisleno izražava i potiče na nasilje prema ženama. Ta izjava je bila rezultat kulminacije rasprave u kojoj je navedeni na omalovažavajući način govorio o ženama, potičući na neravnopravnost, najviše vezano za podjelu poslova u kućanstvu.

Podsjećamo urednike/ce emisije Big Brother da je prema članku 2. Zakona o medijima zabranjeno prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati neravnopravnost na temelju spola, te izazivati neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije.

Jednako tako Zakon o elektroničkim medijima u članku 15., stavak 2. zabranjuje poticanje na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama zbog njihova spola.

Navedena izjava pogađa prvenstveno žene u RH na način da promovira osobne seksitičke stavove jednog od aktera emisije Big Brother u medijskom prostoru. Mi vjerujemo da se takvim izjavama indirektno potiče na nasilje i diskriminaciju prema ženama (osobito na tržištu rada) koje je nažalost još uvijek u zabrinjajavajućim količinama prisutno u hrvatskom društvu. Zbog toga tražimo da se RTL prilikom prvog sljedećeg emitiranja emisije Big Brother javno ispriča za emitiranje navedenog seksističkog sadržaja, te da se akter emisije gospodin Matko Okmažić upozori da u budućnosti ne iznosi seksističke tvrdnje, a ukoliko do takvih tvrdnji dođe, da se Matko Okmažić eliminira iz emisije Big Brother.

Ženska Mreža Hrvatske pozorno će pratiti naredne emisije Big Brothera i reagirati na svako promicanje neravnopravnosti na temelju spola, a ukoliko se nastavi s tom praksom i ne dođe do isprike, biti ćemo primorani/e pokrenuti i sudsku tužbu.

Bojana Genov, Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

30. rujna 2005.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!