NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0031danzena07.jpg
Press clips

Pitanja javnosti o slučaju Magaš Ispis E-mail
Administratorica   
Srijeda, 10 Kolovoz 2005
Ana Magaš (27) ubila je supruga sredinom ožujka[1], a prema njenim navodima, medicinskoj dokumentaciji i riječima sudskog vještaka – radilo se o samoobrani. Imala je na tijelu modrice koji su ukazivale na premlaćivanje i gušenje. Međutim, nadležni sudac, koliko smo iz medija upoznate, medicinsku dokumentaciju i dokaze nije smatrao presudnima za donošenje presude.

Ana je osuđena, istina nepravomoćno, nakon svega 6 mjeseci, na kaznu od 9 godina i 6 mjeseci, kao što njena majka kaže „Taman koliko je trajao brak“.

Možemo otvoriti brojna pitanja: koliko je muškaraca koji su ubili svoje supruge, partnerice, bivše supruge i partnerice osuđeno tako brzo i/ili tako oštro? Kolika bi kazna bila za njih da su učinili ubojsto u samoobrani? Koliko su telegrama sućuti primile obitelji žena iz Petrinje u ožujku ove godine? Da li je predjsednik Mesić i njima uputio pismo sućuti i podrške? Da li je šest do sedam tisuća ljudi bilo na sprovodu, osjećajući jaku empatiju i bol? Da li je itko u Slavonskom Brodu 2003. godine osjećao odgovornost ili sućut za sugrađanku koja je ubijena usred grada, usred dana?

Želimo otvoriti još jednu diskusiju: kada čitamo o nasilnicima (incest, silovanje, obiteljsko nasilje), njihov opis je nerijetko popraćen opisima kao «uzoran građanin», «dobar susjed», «brižan otac» i slično. O Ani ne znamo ništa, nitko nije imao potrebu navesti o njoj par ljudskih osobina, koje zasigurno ima.

U Hrvatskoj nastojimo regulirati zakone o nasilju u obitelji, uvodimo praksu osvještavanja stručnjaka/inja različitih područja o problematici nasilja protiv žena. Pratimo svjetske trendove i teorije, prakse i pristupe. Međutim, postavljamo još jedno pitanje – koliki je broj sudaca/kinja u Hrvatskoj upoznat sa sindromom zlostavljane žene.

Sindrom zlostavljane žene opisuje obrasce psiholoških i ponašajnih reakcija koji se mogu uočiti kod žena koje žive u nasilničkim odnosima, a mogu biti značajne za objašnjenje percepcije opasnosti koja može voditi u agresivno ponašanje (uključujući ubojstvo). Smatra se podvrstom posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), a smatra se normalnim odgovorom prestrašenog ljudskog bića na nenormalnu i opasnu situaciju. Kao takav se koristi u sudskoj praksi u nekim državama od kasnih 1970-ih kao izuzetno važna komponenta u razmatranju slučaja i donošenja presude. Naravno, o njegovom postojanju ekspertizu moraju postaviti stručnjaci/kinje iz tog područja.

Nameće li se bar trag sumnje da je višegodišnja izloženost nasilju (prema navodima Ana je doživjela: prijetnje pištoljem u glavu, premlaćivanje i bacanje na pod za Novu godinu, gađanje bocom u glavu na svadbenoj proslavi) usko povezana sa zadovoljavanjem većine kriterija Sindroma zlostavljane žene?

Naše osnovno pitanje, nakon svega što smo otvorile je da li u slučaju kada nas netko napade i pokušava ubiti nemamo pravo na samoobranu? Vrijede li naši životi jednako kao životi muškaraca?
 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!