NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
3danzena07.jpg
Press clips

Priopćenje o pokušaju ubojstva Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 28 Svibanj 2005
Reagiranje na pokušaj ubojstva osobe navodne homoseksualne orijentacije, u Zagrebu u četvrtak 26. svibnja 2005. u parku na Strossmayerovom trgu.

Inicijativa za uvođenjem kvalifikatornog obilježja kaznenog djela motiviranog mržnjom prema ljudima zbog njihove različitosti, za pojedina kaznena djela u Kazneni zakon. SVIM MEDIJIMA - priopćenje
Zagreb, 28. svibnja 2005.

Obraćamo Vam se kako bismo reagirali na pokušaj ubojstva osobe navodne homoseksualne orijentacije, koji se dogodio u Zagrebu u četvrtak 26. svibnja o.g. oko 3:30 h, u parku na Strossmayerovom trgu.

Iz okolnosti ovoga događaja ne možemo zaključiti da li se radilo o napadu koji je motiviran spolnom orijentacijom žrtve ili se radilo o nekim drugim motivima koji su doveli do toga napada. To treba pokazati kriminalistička obrada za koju se nadamo da će biti promptna i učinkovita te da će počinitelj ili više njih biti primjereno kažnjeni.

Međutim, želimo skrenuti pozornost kako je neosporna činjenica da se upravo u centru grada, na području Zrinjevca ili spomenutog parka na Strossmayerovom trgu, dogodio niz napada na osobe homoseksualne orijentacije. Da se radi o vrlo zabrinjavajućoj činjenici dolazi u prilog i to da su se i napad iz 1999. godine na francuskog državljanina u kojem je došlo do nanošenja smrtnih ozlijeda od strane skupine napadača kao i ovaj napad koji se dogodio prije dva dana, dogodili upravo u parku koji se nalazi ispred I. policijske postaje.

Pravni tim je, povodom prošlogodišnjih napada na osobe homoseksualne orijentacije u Praškoj ulici te na Zrinjevcu, u više navrata upozoravao Policijsku upravu Zagrebačku i inicirao sastanke sa policijskim službenicima, kako bi se pojačale policijske patrole upravo u središtu grada.

Žalosno je da su, vjerojatno iz predrasude da je centar najsigurniji, policijske patrole i općenito zbivanja u centru grada pod tako slabim nadzorom da se i najteža kaznena djela dešavaju nadomak policijske postaje. Međutim, nakon svega nedvojbeno se nameće pitanje ako građani nisu sigurni čak niti doslovno pred samom policijskom postajom, kako će biti drugdje?!

Podsjećamo da je zakonska obveza policije prevenirati kaznena djela, a ne samo vršiti očevid kada su ona počinjena.

S obzirom na činjenicu da je sve više napada koji su motivirani mržnjom prema određenim društvenim skupinama (bilo na temelju spolne orijentacije, nacionalne pripadnosti, rase ili nekih drugih obilježja), Pravni tim Iskoraka i Kontre u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske i Centrom za mirovne studije pokreće inicijativu za uvođenjem kvalifikatornog obilježja kaznenog djela motiviranog mržnjom prema ljudima zbog njihove različitosti, za pojedina kaznena djela u Kazneni zakon. Na taj će se način ostvariti bolja svrha kažnjavanja onih kaznenih djela koja su počinjena motivom pripadnosti određenoj društvenoj skupini od strane žrtve.

Takva poruka zakonodavca će posljedično imati veći utjecaj na razumjevanje prirode takvih kaznenih djela, odnosno shvaćanja javnosti da se radi o kaznenim djelima iznimno opasnim po društvo. To će također dati jasnu poruku svim potencijalnim počiniteljima istog da će zbog toga dodatno odgovarati.

Sanja Juras, koordinatorica Kontre
Kristijan Grđan, predstavnik Iskoraka
 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!