NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
5danzena07.jpg
Press clips

Zataškavanje rodne neravnopravnost Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 02 Travanj 2011

Hrvatska je javnost opet suočena s još jednim u nizu postupaka Vlade RH u kojima ignorira proceduru konzultacija s građanima i organizacijama civilnog društva. Prijedlog Ministarstva pravosuđa da se ukine Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te da se poslovi iz njene nadležnosti obavljaju u sklopu Ureda pučkog pravobranitelja ide pred Hrvatski sabor u neprihvatljivoj proceduri i sa posljedicama poraznima za žene.

Upravo su organizirane žene u nevladinim organizacijama, svjesne činjenice da su žene sustavno direktno ili indirektno diskriminirane u hrvatskom društvu, zagovarale i utjecale na ustanovljenje institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Zbog toga je usvojen Zakon o ravnopravnosti spolova u kojem je određeno da se zaštita žena povjerava Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova kao centralnom mjestu za zaštitu žena. Zbog institucionalnih mehanizama za zaštitu ravnopravnosti spolova Republika Hrvatska je pred međunarodnim institucijama dobivala bodove i pohvale.

Političkom voljom vlasti, ova se odredba  organskog zakona ukida i time ukida institucija koja  štiti žene od diskriminacije po spolu, te postaje tek dio  unutar velike službe - Ureda pučkog pravobranitelja. Mada je svima u RH dobro poznata činjenica da je gotovo svaka žena tijekom svojeg života doživjela diskriminaciju temeljem spola, da je diskriminacija duboko utkana u svakodnevicu žena u svakom području privatog i društvenog života, od medija do zapošljavanja, od nasilja nad ženama do odgoja i pristupa zdravstvenim uslugama, unatoč tim činjenicama vlast predlaže ukidanje pravobraniteljice kao samostalnog instituta protiv diskriminacije temeljem spola.

Dok Evropa svoju politiku temelji na politici jednakih mogućnosti, vlast u  RH donosi mjere koje će rodnu neravnopravnost zataškati među drugim slučajevima. Ovom odlukom one koje nemaju jednake mogućnosti ostaju bez ključnog mehanizma zaštite od diskriminacije temeljem spola.

Ženske nevladine organizacije ne mogu prihvatiti ovakvu štetnu politiku. O njoj ćemo obavijestiti sve relevantne institucije EU i Odbor CEDAW, Evropski ženski lobi i partnerske organizacije u svijetu.

 

Za Žensku mrežu Hrvatske

Mirjana Kučer

Bojana Genov

Đurđica Kolarec

Sanja Juras

Nela Pamuković


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!