NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
00133danzena07.jpg
Press clips

Malo o moralu, malo o zakonu ... Ispis E-mail
Bojana Genov   
Srijeda, 22 Oujak 2006
Crkva igra ulogu moralne vertikale u hrvatskom drustvu sve dok se ne radi o postupcima njenog sveenstva, njihovih podravatelja, njihovih financijera ili monih društveno visoko pozicioniranih deklariranih katolika . . .Iako nema osnove za kaznenu prijavu u sluaju otpuštanja Dubravke Naumovski s HRT, jer nije imala ugovor o radu na neodreeno vrijeme, ova pria o otkazu poslovne suradnje moe biti vrlo pouna.

Naumovski je odmah u svojoj prvoj izjavi medijima rekla da nema pravne osnove za tubu, pa otpoetka znamo da pouak prie o ovome otkazu moe imati samo moralnu dimenziju, kada ve nemamo operativne lanke zakona.

Ipak, za nas je ovaj sluaj izravan dokaz kako neki poslodavci mogu odluivati po "boanskim kriterijima" - jer se rijetko kada dogodi da je poslodavac tako glup ili bahat ili oboje da neskriveno KAE sto je razlog otkaza ugovora o radu ili o poslovnoj suradnji.

Svakodnevno svjedoimo tome da ene dobijaju otkaze jer su majke, jer imaju bolesne ukuane ili jer su trudne, ali poslodavci znaju da, nemajui boanskih vjerodajnica, podlijeu ljudskim zakonima te da kao razlog otkaza trebaju navesti da im baš sasvim ne odgovara taj profil strunosti ili da su ene neradnice ili da ih više ne trebaju.

Ovaj je, inae banalni i svakodnevni sluaj u nizu otpuštanja zbog branog statusa, spola, seksualne orijentacije ili obješenih dojki, jedinstven samo zbog toga što je Trstenjak, uivljen u ulogu predstavnika premone i nedodirljive crkve, smatrao da ak nema potrebe niti prikriti motive otkaza.

Inae je od ponašanja Trstenjaka još zanimljivije ponašanje Hrvatske biskupske konferencije, koja izabire diskurs po mjeri svojih trenutanih potreba, pa malo pria o moralu, a malo o zakonu. U ovome su sluaju rekli da podupiru postupak po zakonu i da nemaju nikakvog komentara do li da treba poštivati zakon - znajui jako dobro da zakon ne štiti od izvanrednog otkaza enu na radu po ugovoru.

Kada se, meutim, pria o pobaaju ili umjetnoj oplodnji, ne pada im na pamet da citiraju zakon, vec nas gaaju moralnim prosudama i osudama.

Crkva igra ulogu moralne vertikale u hrvatskom drustvu sve dok se ne radi o postupcima njenog sveenstva, njihovih podravatelja, njihovih financijera ili monih društveno visoko pozicioniranih deklariranih katolika.

U sluaju Brezovica nije pala niti jedna moralna ni osuda ni prosuda, nego je Hrvatska biskupska konferencija papagajski ponavljala da sve prepušta nadlenim slubama i zakonu.

U sluaju ueka, pohotnog ljubitelja malih curica, nije pala moralna osuda niti moralna uputa, nego su se uporno pozivali na djelovanje institucija sustava – koji je shvatio poruku i poslao ga u neku zabitu upu uz olakotnu okolnost da je dobar katolik.

U sluaju „naših“ optuenih za ratne zloine nije izreena ni jedna moralna poruka, ve se ekaju sudski pravorijeci i apelira za dobru odbranu.

Ali kada se crkva suoi sa ljudskošu obinih slabih smrtnika, a naroito smrtnica, onda crkveni predstavnici grme o moralu, inovativno uvodei svjetovne kazne uz neuinkovite prijetnje paklenim ognjem.

Otkaz Dubravki Naumovski upravo je jedan od takvih sluajeva bahatog uzimanja nepripadajuih prerogativa i potom odbijanja izricanja moralnog suda o postupku koji imperativno nalae ustajanje u obranu ljudskosti i temeljnih ljudskih prava.

Bojana Genov
Mali Lošinj 22. oujka 2006.


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2023 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!