NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0001danzena07.jpg
Press clips

Radio 101: Prosvjedna povorka žena prošetala Zagrebom Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 08 Ožujak 2007

Povodom Dana Žena, Ženska mreža Hrvatske i dvije sindikalne središnjice organizirali su prosvjednu povorku kako bi upozorili na sve lošiji položaj žena na tržištu rada. Unatoč kiši, povorka od pedesetak uglavnom žena, oboružana lecima, rozim šalovima i bedževima, nešto iza podneva krenula je ispred bivše zagrebačke tvornice Nada Dimić.

Uz zvuk stare sirene spomenute tvornice povorka je preko Branimirove, Draškovićeve, Jurišićeve i potom Trga bana Jelačića stigla do Kamenitih vrata. Tamo su predstavnicima Sabora i Vlade željeli uručiti popis sa svojim zahtjevima za promjenom Zakona o radu, posebno u dijelovima koji se odnose na rad na crno i rad na određeno vrijeme. Međutim, od zastupnika koji se toliko vole dičiti svojom empatijom, pozivu se odazvalo tek nekoliko njih, između ostalog Gordana Sobol, Jozo Radoš, Antun Kapraljević, Dragutin Lesar.

Broj zaposlenih žena veći je nego ikada prije, no većina žena obavlja slabo plaćen posao i doslovce sve žene manje su plaćene od svojih muških kolega, tvrdi Međunarodna organizacija rada u izvještaju objavljenom na Dan žena. UN-ova agencija za rad navodi da je udio žena u globalnoj zaposlenosti 40 posto - jednako kao i desetljeće ranije - a postotak žena koje traže posao pao je u nekoliko regija, uključujući i Istočnu Europu, Južnu Aziju i subsaharsku Afriku.

Dan žena obilježava se u znak sjećanja na demonstracije 15 tisuća žena koje su na današnji dan 1908. marširale kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Dvije godine kasnije, na inicijativu njemačke revolucionarke Klare Cetkin, ustanovljen je ovaj praznik na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!