NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0023danzena07.jpg
Press clips

Jutarnji list: Prosvjedna povorka u povodu Međunarodnog dana žena Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 08 Ožujak 2007

Dan ženaU povodu Međunarodnog dana žena, Ženska mreža Hrvatske u suradnji sa Ženskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Odborom žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, organizirali su danas prosvjednu povorku od bivše tvornice Nada Dimić do Kamenitih vrata, kako bi upozorili na sve lošiji položaj žena na tržištu rada.

 

Šezdesetak prosvjednica, među kojima je bilo i nekoliko muškaraca, putem je dijelilo letke sa svojim zahtjevima, a na Kamenitim vratima dočekala ih je policija te ih spriječila da dođu do Hrvatskog sabora i uruče letke zastupnicima.

Jedan od glavnih zahtjeva je izmjena Zakona o radu, posebno u dijelovima koji se odnose na rad na crno i rad na određeno vrijeme. Tražimo da se rad na određeno vrijeme definira kao iznimka, a poslodavcima zabrani sklapanje ugovora na određeno vrijeme za razdoblje dulje od godine dana, te da nakon toga radni odnos automatizmom prelazi u rad na neodređeno vrijeme, istaknula je Božica Žilić iz Ženske sekcije SSSH.

Također traže propisivanje maksimalnog udjela zaposlenih koji mogu raditi na temelju ugovora na određeno vrijeme, te onemogućavanje produživanja ugovora na određeno vrijeme preimenovanjem radnog mjesta. Upozoreno je kako je stopa zaposlenosti žena znatno niža od stope zaposlenosti muškaraca, te da žene u prosjeku imaju 15 do 20 posto niže plaće od muškaraca.

Organizatori prosvjeda na Kamenitim su vratima poimence prozivali saborske zastupnike, a potporu su dobili od nekolicine žena na čelu s predsjednicom saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordanom Sobol, kao i Dragutina Lesara, Antuna Kapraljevića i Joze Radoša, koji su došli izraziti podršku skupu. Povorka je simbolično krenula ispred bivše tvornice tekstila Nada Dimić, u kojoj je do privatizacije radilo 95 posto žena, a zatim su ostale bez posla, istaknula je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da se kod nas o problemima žena govori samo prigodnjački i pomodarski. Također je izrazio nadu da će "sramotni zakon o zabrani okupljanja na Markovu trgu" biti uskoro promijenjen. (Hina)

Jutarnji list


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!