NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0036danzena07.jpg
Press clips

RTL: Rekordan broj žena radi, nejednakosti i dalje izražene Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 08 Ožujak 2007

Izvješće RTL televizije, tekst i video clip.

Lani je radilo 100 milijuna žena više nego 1996. godine

Međunarodna organizacija rada u svom izvješću navodi kako je broj zaposlenih žena veći nego ikad prije, no većina ih obavlja slabo plaćen posao, a sve su manje plaćene od svojih muških kolega. Prema izvješću UN-ove organizacije, lani je radilo 100 milijuna žena više nego 1996. godine, no među ukupno 1,2 milijarde zaposlenih ili radnika koji traže posao postoje znatne razlike u statusu, sigurnosti radnog mjesta i plaći. Udio žena u globalnoj zaposlenosti je 40 posto, a postotak žena koje traže posao pao je u nekoliko regija, uključujući istočnu Europu, južnu Aziju i subsaharsku Afriku.

Međunarodna organizacija rada navodi kako je ritam smanjivanja razlika vrlo spor, a jedan je od razloga stagnacije sudjelovanja žena u radnoj snazi što sve više žena teži višem obrazovanju i stoga se kasnije uključuju u tržište rada. U Hrvatskoj 60 posto hrvatskih građanki je nezaposleno, a one koje imaju posao, u prosjeku su od 10 do 15 posto manje plaćene od muškaraca.

U povodu Međunarodnog dana žena Ženska mreža Hrvatske u suradnji sa Ženskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Odborom žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, organizirali su prosvjednu povorku od bivše tvornice Nada Dimić do Kamenitih vrata, kako bi upozorili na sve lošiji položaj žena na tržištu rada.

Jedan od glavnih zahtjeva je izmjena Zakona o radu, posebno u dijelovima koji se odnose na rad na crno i rad na određeno vrijeme. Također traže propisivanje maksimalnog udjela zaposlenih koji mogu raditi na temelju ugovora na određeno vrijeme, te onemogućavanje produživanja ugovora na određeno vrijeme preimenovanjem radnog mjesta.

Pogledajte kako je Međunarodni dan žena obilježen u Hrvatskoj i Afganistanu!


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!