NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0022danzena07.jpg
Press clips

Vjesnik: Dijeljenja letaka ocijenila napadom Ispis E-mail
Administratorica   
etvrtak, 24 Svibanj 2007

U nedjeljnoj kolumni Pod naponom Silvana Oru Ivo postavlja pitanje hoe li policija morati uvati vjernike od napada i provokacija nakon nedjeljne mise od mene i meni slinih - aktivista za ljudska prava. Ovim reagiranjem javno odgovaram da je to malo vjerojatno, pie Bojana Genov . . .

Prema meni dostupnim informacijama, katoliki vjernici i njihovi sveenici nisu niti jednom prigodom manifestiranja svoje vjere bili napadani, vrijeani i fiziki maltretirani, niti su se imenice koje obiljeavaju njihovu vjersku pripadnost upotrebljavale u pejorativnom znaenju. Vjera se izraava javno, promovira se u medijima, dio je obrazovnog sustava i pripadnici vjerskih zajednica esto se pozivaju na svoju brojnost i veinu, pa ak i u kolskim udbenicima.

Zvona s katolikih crkava svakodnevno kre odredbe Zakona o zatiti od buke zvonei prije i nakon zakonom doputenog vremena. Nikomu, pa ak ni dravnim slubama na plaama poreznih obveznika koje se bave zatitom od buke, ne pada na pamet da to oznai napadom i provokacijom ostalih.

Katoliki vjernici bogougodne heteroseksualne orijentacije svakodnevno manifestiraju i promoviraju svoju seksualnost grlei se po ulicama, kopulirajui na javnim plaama, reklamirajui svoje proizvode i tvrtke prizorima od seksualnih aluzija do otvorenog seksa. Za razliku od pedera i lezbijki, kojima je policija nuna da im sauva itavu kou kad ih kao takve prepoznaju, ije nazive upotrebljavaju da oznae svaku mrsku pojavu od promaivanja gola do iznevjerenih predizbornih obeanja i koje nije drutveno neprihvatljivo naguravati i namlatiti niti proglasiti agresivno vidljivima zbog same injenice da postoje.

Izbor rijei Vjesnikove kolumnistice, napad i provokacija i zazivanje zatite policije, uzrokovalo je dijeljenje letaka o pravima seksualnih manjina ispred zagrebake katedrale u povodu Meunarodnog dana borbe protiv homofobije. Kolumnistica je dijeljenje letaka, to je kao promidbena metoda vrlo raireno meu poduzetnicima, nevladinim organizacijama, oglaivaima, pa i vjerskim zajednicama, ocijenila napadom i izazivanjem.

Silvana Oru Ivo izjavljuje da nije homofobina, i detaljno obrazlae mjeru svoje snoljivosti. No, iako homoseksualce doivljava kao bilo koga drugoga, u trenutku kad se usprotive homofobiji i ukau na rasadita homofobije, njezina snoljivost prestaje i poinje ugroza i potreba za policijskom zatitom. Neka se zavuku u mije rupe i tamo prakticiraju svoje seksualne odabire, neka se sakriju i ive u stalnom strahu hoe li biti razotkriveni, neka jedanput godinje proparadiraju pod paskom policije, ali neka ne provociraju i ne napadaju veinu dijelei svoju prljavu propagandu ispred katedrale.

Nakon svega nije neobina ni zgroenost Silvane Oru Ivo zbog moje izjave da je sekularnoj dravi neprimjereno da visoko pozicionirani slubenik te drave javno proglasi vjeronauk kimom obrazovnog sustava. A neprimjereno je ve i zbog toga to je vjeronauk sredstvo reproduciranja homofobinih stavova i opasan okida koji naruava prava i sigurnost vrlo ranjive manjine.

Bojana Genov, enska mrea Hrvatske

Objavljeno u Vjesniku 24. svibnja 2007.

Povezano:

 1. Vjesnik: Dijeljenja letaka ocijenila napadom
 2. Hall of Shame
 3. Vjesnik: Hrvatski metri igrokaza
 4. Jutarnji list: Lezbijke na Kaptolu
 5. Gay.hr: Hrvatski primitivizam jutros izletio iz Katedrale
 6. Veernji list: Incident na Kaptolu
 7. Radio 101: Predstavnici Crkve napali gay-aktiviste
 8. Novi list: prosvjed protov homofobije
 9. Slobodna Dalmacija: Napad pred katedralom
 10. Jutarnji list: Napad pred katedralom
 11. Svjetski dan borbe protiv homofobije

 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!