NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
5danzena07.jpg
Press clips

Grozdov program opasan za zdravlje i protuustavan Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 13 Sijeanj 2007

Jutarnji list 13. sijenja 2007.

Koalicija 'Stop rizinom spolnom odgoju' protiv programa spolnog odgoja za kole

ZAGREB - Program spolnog odgoja koji nudi udruga Grozd po svojem je sadraju protuustavan i opasan za zdravlje pa njegovo provoenje u kolama treba obustaviti, tvrde predstavnici dvadesetak mrea, udruga, institucija i politikih stranaka koji su se prije dva dana udruili u graansku koaliciju pod nazivom Stop rizinom spolnom odgoju.

 

Inicijativu za osnivanje graanske koalicije pokrenula je Udruga za edukaciju i savjetovanje ena (CESI), a prikljuili su joj se Mrea mladih Hrvatske, udruga Igra, enska mrea Hrvatske, enska soba, B.a.B.e., pravni tim Iskoraka i Kontre, mladi HNS-a te niz pojedinaca, roditelja, lijenika, srednjokolskih i sveuilinih profesora.

Koalicija e ovih dana otvoriti i svoju web stranicu na kojoj e objaviti Grozdove programe (na hrvatskom i engleskom jeziku). Krajnji je cilj koalicije zaustaviti provoenje Grozdova programa u kolama.

Povod vide u stavovima koje u svojim programima prema spolnosti i prevenciji spolno prenosivih infekcija promovira Grozd, a koji su, upozoravaju u koaliciji, ne samo u suprotnosti s naelima suvremenog javnog zdravstva nego i s meunarodnim standardima djejih i ljudskih prava.

Ministarstvo obrazovanja je, pak, objavilo da e se programi idue godine eksperimentalno provoditi u desetak kola.

- Grozd ne smije ui u kole. Rije je o programu koji kri Ustav po nainu na koji tretira homoseksualnost kao manje vrijednu, a branu zajednicu promovira kao vie vrijednu iako ona to nije ni po Obiteljskom zakonu ni po Ustavu - tvrde Sanja Cesar, Nataa Bjeli i Amir Hodi iz CESI-ja.

Za razliku od srednje kole u kojoj bi konzervativan Grozdov program trebao imati alternativu u liberalnom programu Foruma za slobodu, u osnovnim e se kolama, sudei prema tome kako sada stvari stoje, roditeljima dati na izbor samo program udruge Grozd, koji podravaju i etiri vjerske zajednice.

- Taj program djeci i mladima prua nepotpunu i znanstveno neutemeljenu informaciju. Grozd kroz svoj program cijelo vrijeme plasira negativan stav o kontracepciji. Oni poruuju da upotreba kontracepcije nije prioritet za vlastito i tue zdravlje, a to, po naem sudu, predstavlja rizik i za javno zdravlje - kae Sanja Cesar.

Graanska e se koalicija Stop rizinom spolnom odgoju ovih dana i pismeno obratiti ministru Ljubiiu, a trait e i javno oitovanje pravobraniteljice za djecu, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Zavoda za javno zdravstvo RH.

- Mi u Ministarstvu uvjereni smo da taj program ne kri niija ustavna prava - rekao je Josip Ujevi, savjetnik ministra Primorca zaduen za pitanje zdravstvenog odgoja u kolama. Dodao je kako ne treba zaboraviti da Ministarstvo jo nije donijelo konanu odluku.

Ladislav Ili: To su uvrede
Ladislav Ili, koordinator Udruge Grozd, odbacio je primjedbe da je njihov program protuustavan i opasan za javno zdravlje. - To su najobinije insinuacije, izmiljotine i uvrede - kae Ili. Dodaje da je natjeaj za program zdravstvenog odgoja bio javan te su se na njega mogle javiti i udruge civilnog drutva koje sada destruktivno napadaju i izmiljaju. - Na je program na tom natjeaju proao kao najbolji, a o njemu su se pozitivno oitovali i brojni strunjaci - kae Ili.

Ljubii: Recenziramo program
Ministar zdravstva Neven Ljubii rekao je da je u Ministarstvo dostavljen materijal vezan uz zdravstveni odgoj u kolama.

- Osnovali smo radnu skupinu domaih strunjaka. Rije je o opsenom programu i treba nam vrijeme da ga recenziramo - rekao je ministar Ljubii.

GLAVNE ZAMJERKE PRIMOREVOG POVJERENSTVA
1. Izrazito moralistiki svjetonazor
2. Ne pravi se distinkcija izmeu roda i spola
3. Djecu se ui da nema sigurnog seksa
4. Masturbacija se opisuje kao neto to je loe
5. Previe se naglaava uloga braka
6.Homoseksualnost se tretira negativno


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!