NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0004danzena07.jpg
Press clips

Gay.hr: Hrvatski primitivizam jutros izletio iz Katedrale Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 19 Svibanj 2007

Sramotno: Vjerouitelj napao i vrijeao aktiviste i novinare pred Katedralom!

Obiljeavanje meunarodnog dana borbe protiv homofobije u Hrvatskoj jo jednom je dokazalo da se itekako ima protiv ega boriti. Naime, akcija Iskoraka i Kontre "Nismo homofobini, ali..." koja se odrala jutros ispred Katedrale, i sastojala od benignog dijeljenja letaka, skoro je zavrila kobno pod naletom autentinog hrvatskog primitivizma.

Upravo saznajemo, u razgovoru s Kristijanom Granom iz Iskoraka, kako je nepoznati mukarac, najvjerojatnije vjerouitelj, nasrnuo na koordinatoricu enske mree, Bojanu Genov, fotoreportera Veernjeg lista i, last but not least, samog Grana.

Pred KatedralomStajali smo s novinarima ispred katedrale, kada je iznutra izaao jedan mukarac, drao u rukama nekakav fascikl i poeo vikati neka se odmah izvolimo maknuti. Da on tu ima etiri razreda uenika i neka se maknemo iza ute linije. Mene je zgrabio za ruku i poeo vui i gurati. Zatim je nasrnuo na Bojanu Genov i na nju vikao, a ona ga je pitala: "Hoete li me tui?" Jedan fotoreporter je to snimao, pa je onda nasrnuo na njega i unio mu se u lice. Fotoreporter mu je rekao neka se makne od njega i nek ga ne dira jer on samo radi svoj posao, na to mu je nasilnik rekao da i on radi svoj posao rekao je Gran za Gay.hr Na pitanje jesu li saznali tko je gospodin koji je vikao, Gran odgovara kako se osoba, koja je dola iz Katedrale, nije predstavila, ali je tvrdio kako unutra ima 4 razreda uenika, te se iz konteksta moe pretpostaviti kako je rije o uitelju, a sudei po mjestu gdje je odveo uenike vjerouitelju.

Uz Grana i Bojanu Genov, letke su dijelile i Sanja Juras i Sanda Brumen iz Kontre. Kada je mukarac poeo vikati da se udalje od Katedrale, Sanja Juras ga je upitala ima li moda izvadak iz zemljinih knjiga koji dokazuju da je on vlasnik povrine na kojoj se nalaze, na to je on upitao: "to li je to?".

Ako je njegovo zanimanje doista nastavniko, sramota za nau dravu koja doputa takvima da rade u kolama, jer mu je zasigurno i nasilje jedno od didaktikih sredstava zakljuuje Gran.

Opojan miris javnog promicanja ljudskih prava nanjuio je jo jedan hrvatski krvolok, u ovom sluaju sjemenitarac, koji je zaprijetio okupljenima pozivanjem rektora Katoliko-bogoslovnog fakulteta, oito nekakvog lokalnog Isusovog erifa. Nakon to su mu aktivistkinje i aktivist podijelili nekoliko "stranih letaka", povukao se, a mitski rektor se nije pojavio.

Dijeljenje letaka je nastavljeno na Trgu bana Jelaia i Cvjetnom trgu. Meunarodni dan borbe protiv homofobije udruge Iskorak i Kontra, uz podrku enske mree, odluile su obiljeiti dijeljenjem letaka u okviru kampanje "Nismo homofobini, ali..." ispred zagrebake Katedrale dijelei i letke Homofobija u Crkvi.

to se tie reakcija ostalih graana, koji su dobili letke, treba jo izdvojiti i komentar dvije starije, ali dobrodree gospoe, koje su glasno komentirale: "Lezbijke? Odvratno!"

Letak Homofobija u Crkvi sadri i izjavu poglavara Katolike crkve i suverena Drave Vatikanskog Grada Benedikta XVI. koja kae: "Brana ljubav se ne moe rastaviti i brak nije neka zakonska nadstruktura kojim bi ljudska volja mogla rukovati kako joj se svidi."

Papa Ratzinger poznat je i po tvrdnji kako homoseksualnost predstavlja "sutinsko moralno zlo". Uz ostalo rasadnitvo homofobnih stavova Katolike crkve, kako stoji u letku, spominje se i Program katolikog vjeronauka u osnovnoj koli u kojem se homoseksualnost izjednaava s incestom i pedofilijom.

Time to homoseksualnost smatra boleu i propovijeda o mogunostima lijeenja i "izvoenja na pravi put", crkva propovijeda izolaciju i diskriminaciju, navode u letku Iskorak i Kontra, dodajui kako Katolika crkva nije zdravstvena ustanova i njihovo postavljanje dijagnoze i lijeenje homoseksualnosti predstavlja nasilje nad seksualnim manjinama.

Nasilje pred Katedralom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takvog nasilnitva, vrijeanja i homofobije od strane "katolike etike" nije bilo
od slavne sister Ruth i Zagreb Pridea 2002.

Povezano:

 1. Vjesnik: Dijeljenja letaka ocijenila napadom
 2. Hall of Shame
 3. Vjesnik: Hrvatski metri igrokaza
 4. Jutarnji list: Lezbijke na Kaptolu
 5. Gay.hr: Hrvatski primitivizam jutros izletio iz Katedrale
 6. Veernji list: Incident na Kaptolu
 7. Radio 101: Predstavnici Crkve napali gay-aktiviste
 8. Novi list: prosvjed protov homofobije
 9. Slobodna Dalmacija: Napad pred katedralom
 10. Jutarnji list: Napad pred katedralom
 11. Svjetski dan borbe protiv homofobije

 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!