NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
7danzena07.jpg
Press clips

Večernji list: Loša odluka Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 19 Travanj 2007

Ravnopravnost ili diskriminacija:
Ženske udruge protiv izjednačavanja uvjeta za mirovinu: LOŠA ODLUKA

 

 

Radit ćemo do 65. ako muževi budu peglali

Pravo žena da u mirovinu idu ranije od muškaraca protivno je najvišim vrednotama i temeljnim jamstvima ustavnog poretka, zaključio je jučer Ustavni sud i ukinuo dijelove odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojima žene u mirovinu mogu sa 60, a muškarci sa 65 godina. Usvojen je tako prijedlog dvojice muškaraca, Velimira Miloševića i Slavka Brođanca, koji su uvjereni da je tu riječ o diskriminaciji po spolu, jer su muškarci osuđeni na pet godina duži rad nego žene, a i žene, ako im to odgovara, ne mogu raditi dulje.

Izjednačenje do 2018.
Vlasti su dobile rok do 2018. godine u kojem muškarci i žene moraju biti izjednačeni, što znači da će taj postupak morati započeti odmah. Zanimljivo je da je Račanova vlada upravo takav plan napravila u lipnju 2003. godine, s ciljem da do 2018. godine ženama radni vijek bude produljen do 65. godine, a nakon toga, ako ne bude moguće drukčije, radni vijek produljivao bi se i dalje. Sanaderova vlada tu je nešto neodlučnija, jer je bilo planirano samo "eventualno izjednačavanje", no sad će to ipak morati provesti.

Sumnjam da su suci imali na umu da žena radi 90 posto kućanskih poslova. Kada budemo u svemu ravopravni i kada muškarci nauče uključiti vešmašinu, onda možemo govoriti o ravnopravnosti pri ulasku u mirovinu. Inače, je ovo izrazito loša odluka. S pravnicom ću vidjeti što je sada moguće učiniti kaže Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e.

Jednakost u svemu
Slično razmišlja i Bojana Genov iz Ženske mreže, koja "u načelu nema prigovora na odluku Ustavnog suda".

Mi se zalažemo za jednakost. Još u vrijeme Jugoslavije kružok intelektualki tražio je jednako pravo na karijeru kakvu imaju muškarci. Ali, za to treba jednakost u svemu. Kada država osigura socijalne servise poput vrtića i kada će muškarci morati na rodiljski dopust, tek onda možemo govoriti o jednakosti. Briga za bolesne i nemoćne te odgoj djece još su primarno zaduženje žena zaključuje Bojana Genov.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!