NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0011danzena07.jpg
Press clips

Nacional: Za žene prekovremeni rad i ugovor na određeno Ispis E-mail
Administratorica   
Nedjelja, 09 Ožujak 2008

DAN ŽENA U HRVATSKOJ

Za žene prekovremeni rad i ugovor na određeno

Tri najveća sindikata i udruga Ženska mreža Hrvatske stotu obljetnicu Dana žena obilježile su prosvjednom povorkom pod sloganom "100 godina ženske borbe - 100 godina neispunjenih zahtjeva" koja se kretala od prodavaonice Keruma na Trešnjevci prema Cvjetnom trgu

Položaj žena u Hrvatskoj na stotu godišnjicu Međunarodnog dana žena i dalje je loš - žene češće od muškaraca dobivaju otkaze, manje su plaćene, izložene su seksualnom uznemiravanju, većina su među nezaposlenima, imaju manje mirovine i na rukovodećim mjestima manje su zastupljene od muškaraca. Iako se ženama krše prava i na drugim životnim područjima, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov ističe da je najlošije stanje upravo na tržištu rada.

Dan žena"Žene su za jednak rad manje plaće, izvgnute su seksulanom uznemiravanju i šikaniranju, evidentna je ekonomska nejednakost, a žene i dalje imaju slab pristup politici i vodećim pozicijama. Istraživanja pokazuju da među zaposlenima na određeno vrijeme čak 90 posto čine žene i to je jedan od najvećih problema danas. Žene imaju potpuni osjećaj ugroženosti", ističe Bojana Genov. Više od 85 posto svih ugovora o radu sklapa se na određeno vrijeme. Iako Zakon o radu kaže da je to izuzetak, za hrvatske radnice to je redovito stanje.

Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske smatra da hitno treba mijenjati zakonodavstvo, ali i provoditi postojeće zakone. "Što nam vrijede zakoni ako se ne provode. Inspekcija ne radi svoj posao jer svi dobro znamo da žene u prodavaonicama i ugostiteljskim objektima rade i po 10 sati dnevno. Situacija je uistinu kritična", kaže Bojana Genov.

Upravo zato tri najveća sindikata i udruga Ženska mreža Hrvatske stotu obljetnicu Dana žena obilježile su prosvjednom povorkom pod sloganom "100 godina ženske borbe - 100 godina neispunjenih zahtjeva". "Krećemo ispred Keruma jer je to simbol lošeg odnosa prema radnicama. Svima je dobro poznato da je to mjesto gdje se krše prava radnica. Prosvjed će završiti na Cvjetnom trgu gdje ćemo se obratiti Vladi, saborskim zastupnicima i cijelom društvu sa svojih 15 zahtjeva", kaže Bojana Genov napominjući da su svi zahtjevi pismeno već upućeni Saboru i Vladu.

Zahtjevi se uglavnom odnose na regulaciju radnih prava. Traže se, među ostalim, precizni ugovori o radu, plaćen i ograničen prekovremeni rad, jačanje ovlasti inspekcije rada i strože kazne za prekršitelje.

Žene su još uvijek neravnopravne

Dan ženaU povodu Međunarodnog dana žena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik podsjetila je da su žene još uvijek neravnopravne: podzastupljene su u tijelima gdje se donose odluke od javnog interesa, čine većinu nezaposlenih i većinu zaposlenih na određeno vrijeme i u većini slučajeva su žrtve obiteljskog nasilja. Ističe da je danas položaj žena na tržištu rada jedno od najkritičnijih područja neravnopravnosti žena.

 

Sto godina ženske borbe za ravnopravnost

Dan ženaMeđunarodni dan žena obilježava se u spomen na 8. ožujak, 1908. kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece.

U većini zemalja ulazak žena na tržište rada nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji pa je rezultat bio dvostruka opterećenost žena. Istraživanja provedena u Srednjoj i Istočnoj Europi pokazala su da žene tjedno odrade preko 85 sati plaćenog i neplaćenog rada, u odnosu na 70 radnih sati muškaraca.

Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima.

Među siromašnima u svijetu najviše je žena, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za jednak posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve različitih oblika nasilja.

Povezano:

 1. Jutarnji list: Neki poslodavci tjeraju žene na pobačaj
 2. Večernji list: Sto godina prosvjeda
 3. Nacional: Za žene prekovremeni rad i ugovor na određeno
 4. Slobodna Dalmacija: Prosvjed u obranu zaposlenica
 5. Novi list: ‘Mama, opet radiš prekovremeno’
 6. HRT: Žene su radnici druge klase
 7. RTL: Blagajnica je djelotvorna i ako sjedi
 8. Zagrebačka TV: Dan žena obilježavati izlaskom na ulice
 9. Nova TV: Parole umjesto cvijeća
 10. RTL: 100 godina borbe
 11. Prosvjed u povodu Dana žena
 12. HRT: 100 godina ženske borbe, 100 godina neispunjenih zahtjeva
 13. Tiskani mediji: sindikati i udruge traže ravnopravnost na poslu
 14. 100 GODINA 8. MARTA, MEĐUNARODNOG DANA ŽENA
 15. OTV: Najava prosvjedne povorke
 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!