NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0006danzena07.jpg
Press clips

Slobodna Dalmacija: Čelnici gradova za legalnu prostituciju Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 15 Siječanj 2008

Najstariji zanat: čelnici velikih gradova posredno podržavaju bandićev prijedlog

Šuica i Obersnel za legalnu prostituciju

Zbog zdravstvene zaštite i smanjenja kriminala, bilo bi bolje da postoji neko zakonsko rješenje. Ako negiramo postojanje te djelatnosti, nismo ništa riješili, kaže prvi čovjek Rijeke

Nakon što se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prigodom obilaska Beča pozitivno izrazio o austrijskom zakonu kojim je legalizirana prostitucija, kazavši da je time “taj dio kriminala stavljen pod kontrolu, a u zdravstvenom dijelu napravljen iskorak”, i vodeći ljudi drugih hrvatskih gradova kazali su nam da bi prostituciju nekako trebalo regulirati.

Crno tržište

Legalizaciju prostitucije ne treba povezivati s turizmom, tvrdi dubrovačka gradonačelnica, a Bandićev kolega iz SDP-a, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kaže da je problem previše složen da bi se mogao izjasniti za ili protiv legalizacije.

- Teško mi je prihvatiti da netko zarađuje za život prodajom svojeg tijela. No taj problem postoji i nitko ga nije uspio eliminirati, ni u Hrvatskoj, a ni u državama s puno dužim iskustvom. Zbog zdravstvene zaštite i zaštite od kriminala, bilo bi bolje da postoji neko zakonsko rješenje nego da je prostitucija prepuštena crnom tržištu. Ako samo negiramo postojanje te djelatnosti i pravimo se da se ništa ne događa, nismo ništa riješili - smatra Obersnel, navodeći da je prije bilo kakvog rješenja potrebno provesti stručnu raspravu, praćenu sociološkim istraživanjima i zdravstvenom analizom.

Slično razmišlja i dubrovačka gradonačelnica i saborska zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica, navodeći kako bi bilo bolje da je “najstariji zanat na svijetu” pod kontrolom.

- Ne možemo pred time zatvarati oči i praviti se da taj zanat ne postoji. No ne možemo taj problem ni rješavati na razini gradova, nego bi trebalo potražiti rješenje na razini države - kaže Šuica, napomenuvši da legalizaciju prostitucije ne treba povezivati s turizmom, jer je riječ o socijalnom problemu.

Iako problemi vezani za prostituciju pogađaju sve gradove, splitski gradonačelnik Ivan Kuret (HDZ) kratko nam je preko glasnogovornice Marine Protić poručio kako nije razmišljao o problemu prostitucije. U redovima SDP-a za legalizaciju prostitucije zalagao se otprije saborski zastupnik i bivši ministar policije Šime Lučin, no stranka o tome nije zauzela jedinstveni stav.

Cure u sindikatu

Temu je prije godinu i pol svojim zakonskim prijedlogom aktualizirao tadašnji sindikalni čelnik, a sadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Boris Kunst, založivši se da prostitutke dobiju radne knjižice, status obrtnika, da plaćaju porez i imaju pravo na zdravstveno osiguranje, mirovine te sindikalno organiziranje.

Ugovor u ruci

U Austriji je prostitucija dopuštena samo u javnim kućama. U Njemačkoj radi oko 350.000 prostitutki koje s makroima potpisuju ugovore kao s poslodavcima, a djelatnost je legalna i u Mađarskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Australiji, na Novom Zelandu. U Engleskoj i Kanadi samo pružanje seksa za novac nije ilegalno, ali zato jest poticanje, svodništvo i vođenje bordela.

Ženski otpor

Zagovornici legalizacije ističu da bi se time suzbio kriminal i zaštitile prostitutke. Kunstovu prijedlogu, koji je predviđao i javne kuće, kojima bi mogli upravljati makroi, oštro se usprotivila koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov, dok je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. kazala da je bliže švedskom modelu, koji dekriminalizira pružanje, ali osuđuje kupovinu seksa.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!