NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0004danzena07.jpg
Press clips

Večernji list: Kunst - Hrvatska mora legalizirati prostituciju Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 15 Siječanj 2008

Lakše je gurnuti glavu duboko u pijesak kao noj nego priznati da je stvarnost onakva kakva jest.

Prijedlog u ladici

Po unajmljenim stanovima, finima hotelima, motelima i usputnim odmorištima po cijeloj Hrvatskoj, a posebno u većim gradova “ordinira” i svoje usluge pruža oko 3500 prostitutki. Taj je podatak još prije dvije godine iznio bivši predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst, a danas HDZ-ov zastupnik u Saboru.

Kunstov je sindikat stao iza osjetljive ženske “branše” i s ciljem da se prostitutke zaštite i dobiju prikladnu zdravstvenu zaštitu, izradio prijedlog zakona o legalizaciji prostitucije. Drvljem i kamenjem tada ga je zasula ministrica obitelji i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kao i Ženska mreža Hrvatske. Prijedlog zakona završio je u ladicama, a Vlada ga nikada nije proslijedila u Sabor.

Kunst je u međuvremenu napustio sindikalno djelovanje i priklonio se baš stranci iz koje je doživio najžešću osudu za svoj prijedlog.

– Član sam HDZ-a i svjestan sam da se sada ne mogu ponašati kao samostrel, no pokušat u argumentima pokazati da će Hrvatska morati prostituciju ako ne legalizirati, onda staviti u pravne okvire kao što je to učinilo 70 posto zemalja Europske unije. Opravdanje da smo katolička zemlja ništa ne rješava. Ako su prostituciju pravno regulirale Poljska i Češka, to mora učiniti i Hrvatska – pojasnio je Kunst te dodao kako se problem prostitucije neće iskorijeniti ako se pravimo da ne postoji.

Prezrene i bolesne

Žene koje su se među svim poslovima na svijetu silom prilika odlučile baviti baš njime, nerijetko su žrtve nasilja, psihičke torture svojih makroa i vlastitog straha od licemjerne sredine i svojih najbližih. Prostitucija je danas legalizirana i u Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, Italiji, Španjolskoj. U Irskoj je zabranjena, a Finska, Portugal i Grčka nisu je regulirale, ali ni zabranile. U Hrvatskoj je spominje tek Kazneni zakon i članak 195. u kojem stoji da će se onoga tko organizira ili omogući pružanje seksualnih usluga, tj. podvođenje kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Čak 70 posto zemalja EU ozakonilo je rad prostitutki, kaže Kunst

Na spomen da bi se prostitucija mogla regulirati kao zanimanje burno je reagirala Ženska mreža Hrvatske.

– Apsolutno se protivimo legalizaciji jer bi to samo povećalo potražnju. Promijenilo bi se jedino to da bi makroi postali poduzetnici, a prostitutke bi i dalje ostale prezrene i bolesne kurve. Uvijek će se dio posla obavljati u ilegali.

Ako proglasimo prostituciju zanimanjem, to bi značilo da u škole za prostituiranje možemo slati svoj kćeri. Da vidim onoga tko bi pristao da svoju kćer pošalje u takvu školu? Uzdamo se u Jadranku Kosor! – jasna je bila Bojana Genov, predsjednica Ženske mreže.


 
« Prethodna
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!