NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
4danzena07.jpg
Press clips

Tiskani mediji: sindikati i udruge traže ravnopravnost na poslu Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 06 Ožujak 2008

Novi list 6. ožujka 2008.

ŽENSKA MREŽA I ŽENSKE SEKCIJE SINDIKATA NAJAVLJUJU VELIKI PROSVJED 8. OŽUJKA

Trgovine rasadnici diskriminacije žena

Trgovački centar »Kerum« odabran je kao polazište prosvjednika zbog načina na koji ta trgovačka kuća tretira svoje radnice, kaže Bojana Genov iz Ženske mreže

Ženska mreža Hrvatske te ženske sekcije triju sindikalnih središnjica -SSSH-a, HUS-a i NHS-a povest će u subotu, 8. ožujka, u Zagrebu protestnu povorku protiv ugnjetavanja žena na tržištu rada, najavile su jučer na zajedničkoj konferenciji za novinare organizatorice. Uspjele su, kažu, na ovom pitanju ujediniti inače nejedinstvene sindikate. Povorka kojoj se pridružiti mogu i građani, krenut će u 11 sati ispred trgovačkog centra »Kerum« u Tratinskoj ulici, te preko Trga Maršala Tita u 12 sati stići do Cvjetnog trga, na kojem će se okupljenima obratiti predstavnice Ženske mreže i predsjednici triju sindikalnih središnjica. Kako je pojasnila Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, trgovački centar »Kerum« odabran je kao polazište zbog načina na koji općenito tretira svoje radnice, a trgovački su centri, dodala je, »rasadnici diskriminacije žena na radu«.

Prosvjed će se dogoditi točno sto godina nakon prvih prosvjeda žena u New Yorku 1908. godine, no u tih se sto godina po pitanju prava žena nije promijenilo mnogo, pa su i zahtjevi prosvjednica u Hrvatskoj gotovo jednaki, kazale su organizatorice. Žene, naime, čine veći dio nezaposlenih, a kad su zaposlene, njihova su primanja, pa samim tim i mirovine, manja od primanja muškaraca na istim radnim mjestima. Žene se uglavnom zapošljava na ugovor na određeno, češće od muškaraca dobivaju otkaz, posebno kad su trudne ili na porodiljnom. Prilikom zapošljavanja se pak od njih traži da potpišu izjavu da neće imati djecu za trajanja ugovora o radu, a kao uvjet zapošljavanja neki poslodavci čak traže test na trudnoću. Žene su, konačno, izložene seksualnom uznemiravanju i ucjenjivanju, a u »sivoj« radnoj zoni daleko ih je više nego muškaraca.

Slobodna Dalmacija 6. ožujka 2008.

RUŽA CRVENA: SINDIKATI I UDRUGE TRAŽE RAVNOPRAVNOST NA POSLU

Ženski prosvjed 8. ožujka

Trgovački centri rasadnici su diskriminacije žena na radu u Hrvatskoj, a prodajni lanac "Kerum" će 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, predstavljati simbol ugnjetavanja žena od svih poslodavaca koji u utrci za profitom ne poštuju zakonski zajamčena radna prava.

Niske plaće, rad nedjeljom, neplaćeni prekovremeni sati i teški fizički uvjeti rada stvaraju robovlasničke odnose, a žene postaju građanke drugog reda s pravom samo na strah, nesigurnost i siromaštvo - upozorila je Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

Najavljujući za subotu prosvjedni skup ispred "Kerumova" diskonta u Zagrebu, Božica Žilić iz Ženske sekcije SSSH istaknula je kako će u okupljanju sudjelovati ženske koordinacije triju najjačih hrvatskih sindikalnih središnjica SSSH-a, NHS-aiHUS-a.

Prosvjedna povorka će ići do Cvjetnoga trga, gdje će se prosvjednicima obratiti sindikalhi čelnici Ana Knežević, Krešimir Sever i Ozren Matijašević. Od Vlade i sabornika javno će za sve radnice zatražiti sigurno zaposlenje i ravnopravnost na poslu.

Večernji list 6. ožujka 2008.

Prosvjed žena kreće od Keruma

Ženska mreža Hrvatske, u suradnji sa ženskim sekcijama SSSH, HUS-a i NHS-a, u subotu 8. ožujka organizira prosvjednu povorku u Zagrebu. Povorka kreće u 11 sati ispred Keruma u Tratinskoj, a odredište joj je Cvjetni trg. Početna točka - Kerum - nije izabrana slučajno, objasnila je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov. Upravo je Kerum, u kojemu blagajnice moraju stajati za blagajnom, jedan od simbola ugnjetavanja žena.

Vjesnik 6. ožujka 2008.

DAN ŽENA

Najavljen prosvjed zbog društvene nejednakosti

U povodu Međunarodnog dana žena, Ženska mreža Hrvatska će u subotu, 8. ožujka, organizirati prosvjednu povorku u Zagrebu od Tratinske ulice do Cvjetnoga trga s ciljem da upozori na sve lošiji položaj žena na tržištu rada, spore promjene u odnosima društvene moći žena i muškaraca te na starosnu mirovinu žena koja je 19,8 posto niža od mirovine muškarca. [Hina]

Povezano:

 1. Jutarnji list: Neki poslodavci tjeraju žene na pobačaj
 2. Večernji list: Sto godina prosvjeda
 3. Nacional: Za žene prekovremeni rad i ugovor na određeno
 4. Slobodna Dalmacija: Prosvjed u obranu zaposlenica
 5. Novi list: ‘Mama, opet radiš prekovremeno’
 6. HRT: Žene su radnici druge klase
 7. RTL: Blagajnica je djelotvorna i ako sjedi
 8. Zagrebačka TV: Dan žena obilježavati izlaskom na ulice
 9. Nova TV: Parole umjesto cvijeća
 10. RTL: 100 godina borbe
 11. Prosvjed u povodu Dana žena
 12. HRT: 100 godina ženske borbe, 100 godina neispunjenih zahtjeva
 13. Tiskani mediji: sindikati i udruge traže ravnopravnost na poslu
 14. 100 GODINA 8. MARTA, MEĐUNARODNOG DANA ŽENA
 15. OTV: Najava prosvjedne povorke
 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!