NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0011danzena07.jpg
Press clips

Prosvjed Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 26 Listopad 2004

Prosvjedno pismo Ženske mreže Hrvatske
Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa

Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojom je odbilo uvesti stručni program spolnog odgoja u škole.

Podsjećamo da je temeljno ljudsko pravo mladih upoznavanje sa podacima vezanim uz ljudsku reprodukciju, reproduktivna prava, zaštitu od spolno prenosivih bolesti, ravnopravnost spolova i toleranciji prema seksualnim različistostima, te smatramo da rečena odluka ministarstva krši prava djece. Isto tako smatramo da je nedopustivo da jedini oblik seksualnog odgoja u školama bude religijski obojena seksualna edukacija. Apsurdno je da se unutar obrazovnog sustava koji je kao odgojne ciljeve škole, među ostalima, proklamirao poticanje čuđenja, znatiželje i zadivljenosti za prirodu i svijet, snošljivost (tolerancija i poštovanje različitosti – dobne, vjerske, nacionalne, tjelesne / psihičke), samopoštovanje i poštovanje drugih te jednakovrijednost spolova, tolerira samo onaj spolni odgoj koji je baziran na neznanju, dogmi i nesnošljivosti prema različitosti.

Ženska mreža podsjeća kako je uputila niz prijedloga Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, usmjerenih na uklanjanje rodne neravnopravnosti, rodnih stereotipa i diskriminacije iz školskih programa i udžbenika, koje je Ministarstvo ignoriralo.

Nedopustivo je da ministarstvo kao razlog odbijanju, neposredno nakon usvajanja kataloga znanja i uz činjenicu da se već provodi vjerski obojan program seksualnog odgoja u školama, navodi da tek treba sustavno definirati sadržaje iz područja spolnog odgoja koji su potrebni djeci u školama. Stoga upozoravamo Ministarstvo da ovim postupkom pokazuje kako su proklamirani odgojni ciljevi škole samo deklarativni, odgađa proces integracije u Europu u kojoj je seksualni odgoj standard, te odgađa odgojiti još jednu generaciju djece za život temeljen na znanju, vlastitom izboru i prihvaćanju sebe i drugih.

Bojana Genov, koordinatorica


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!