NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
00133danzena07.jpg
Press clips

Spolni odgoj Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 17 Prosinac 2005

U današnjem izdanju Novog lista objavljen je sastav Povjerenstva za zdravstveni odgoj i obrazovanje od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Na prvi pogled je jasno da nadleno ministarstvo u povjerenstvo koje e odluivati o spolnom odgoju i obrazovanju djece nije uvrstilo ni jednu od predstavnica institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova, kao ni jednu strunjakinju iz podruja ravnopravnosti spolova (primjerice iz Centra za enske studije u Zagrebu), te ni jednog/u strunjaka/inju s podruja zaštite ljudskih prava.

Prema Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova od 2001.-2005. godine, usvojenoj od hrvatskog Sabora, razvijanje programa sustavnog obrazovanja o ravnopravnosti spolova i spolnosti, te poticanje osviještenosti za pitanja ravnopravnosti spolova u redovnom obrazovanju je jedan od najveih prioriteta. Izraavamo duboko aljenje što je, zahvaljujui resornom ministarstvu, u podruju odgoja i obrazovanja, Nacionalna politika za promicanje ravnopravnsti spolova ostala mrtvo slovo na papiru. Pitamo Ministrastvo: kako e izgledati spolni odgoj bez perspektive ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, implementiran iskljuivo kroz zdravstveni odgoj?

Smatramo da zdravstveni odgoj nije dostatan da pokrije seksualnu edukaciju u školama, te da bi se ona trebala organizirati kao zaseban predmet, utemeljen na znanstvenim istinama, naelima ravnopravnosti spolova i poštivanju ljudskih prava, kao što je to odreeno u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova.

Traimo od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, da u navedeno povjerenstvo ukljui strunjake/inje i predstavnike/ce institucionalnih mehanizama iz podruja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava, te da se aktivno ukljui u izradu spolnog odgoja koji e se provoditi u osnovnim i srednjim školama.

Sanja Juras - Kontra,
Kristijan Gran - Iskorak,
Bojana Genov - enska Mrea Hrvatske
17. prosinca 2005.

Veernji list 18.12.2005.


 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2022 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!