NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
0016danzena07.jpg
Press clips

Estradni feminizam Ispis E-mail
Bojana Genov   
Ponedjeljak, 12 Lipanj 2006
Ne mogu suosjeati s njom, izrekla je za Jutarnji list Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e. na upit zato zlostavljane ene ostaju uz svoje partnere koji ih maltretiraju i kao komentar izjave voditeljice RTL-a da i dalje voli supruga koji je tue.

Da mnogi ne razumiju uzroke koji zlostavljanu enu ostavljaju u zamci nasilja i da vjeruju da postoji opravdani razlog zato je uope izloena nasilju, mehanizam je koji omoguuje da prema nasilju u vezama ostanu ravnoduni ne samo pojedinci ve i dravne institucije obavezne prijaviti i sankcionirati nasilje.

Kad se neznanju i osudi pridrui istaknuta feministkinja, svi mogu biti mirni, nitko se ne treba osjeati kriv, drutvo moe odahnuti. ena je tuena zato jer je glupa i neprijemiva za zakljuke koji proizlaze iz oiglednih injenica, pa je nekako i jasno da dobije batina.

ena je zlostavljana zato to to oigledno voli, pa ne moemo s njome suosjeati.

Da je ena glupa, pokazala je jer nije razumjela i jer je bacila u vodu sve kampanje osvjetavanja kojima ta udruga nastoji zatititi ene diljem Hrvatske, a pokazala se i krajnje neodgovornom prema uincima tih kampanja i svojim javnim ljubavnim oitovanjem prema nasilniku ih ugrozila. Kao javna osoba trebala bi imati vie odgovornosti prema kampanjama udruge B.a.B.e., poruuje javnosti Sarnavka i pokazuje da je relacija izmeu nje i ena, liena razumijevanja i suosjeanja, upravo mjera u kojoj pristaju u okvire kampanja njezine organizacije.

U odgoju takvih ena ima neto to ih je uinilo mazohistkinjama, rekla je Sarnavka i predloila prisilnu terapiju.

Koja je razlika izmeu ovoga feministikoga uzleta u kojem javno opasne i neosvijetene ometalice kampanja elimo skloniti od oka javnosti na prisilnu terapiju i prastare prakse da se za javni poredak i obiteljski ugled opasne neposlune keri, supruge i sestre utamnie na prisilno lijeenje?

to zapravo postoji u odgoju takvih ena? to postoji u odgoju svih nas ena?

Kroz sve faze enskih ivota roditelji, crkve, mediji, literatura, udbenici i drava veliaju brak i obitelj kao svetinju, razlog za trpljenje i krunu ivotnog uspjeha svake ene. ene su smjetene u svijetu u kojem haljinu prodaje obeanje osvajanja i zauzimanja nekog mukarca, a muko odijelo obeanje poslovnog uspjeha i jala poslovnih konkurenata.

ene su smjetene u svijet usporedo uz reality show Mijenjam enu, u kojem na kraju svake zamjene mukarac ocjenjuje kulinarske, domainske i socijalne vjetine dodijeljenog mu privremenog surogata za vlastitu spremaicu, odgajateljicu i kuharicu i trpljenje tuih hirova, to fantastino oslikava to je sadraj rijei ena, dok nikome ne padne na pamet da nju upita o kvalitetama mukarca.

ene su smjetene u drutvenu organizaciju u kojoj djeluje ministarstvo obitelji, obavezna je kolska lektira u kojoj se Ana Karenjina baca pod vlak i reklamna mainerija kao poeljan stil ivota promovira zlostavljanje obitelji kao dovoljan razlog da mukarcu omogui nesmetano pijenje piva i gledanja nogometa. U toj je drutvenoj organizaciji brani neuspjeh jo uvijek za enu tragini brodolom, ivotni neuspjeh, neispunjenje svrhe i i prijetnja osobne i drutvene usamljenosti i izoliranosti. Posebno ako joj je suprug sedam godina mlai, to nije proputeno spomenuti niti u jednom tekstu koji sladostrasno razvlai detalje iz osobnog ivota poznate javne osobe, opravdavajui svoje voajerstvo i dodatnu viktimizaciju rtve izlikom da je kao javna osoba posebno izloena oku javnosti.

Istovremeno sa ovom medijskom poslasticom javnog obrauna neskladnog para tekst i novinska fotografija prikazuju ofucanog Lupina sa mladom, dakako neimenovanom svojom novom djevojkom, za koju nikome nije palo na pamet da istakne koliko je godina mlaa i novija.

Koga tu treba preodgajati i prisilno lijeiti? Pa zar je u tim okolnostima teko razumjeti enu koja o ljubavi prema muu, jo toliko mlaem, govori ono to drutvo oekuje uti od nje i njezinu nevoljkost da odustane od svima nam projicirane eljene brane slike?

Koga tu treba preodgajati i prisilno lijeiti, zlostavljanu enu ili cijelo drutvo sa svojim predrasudama, stereotipima i nejednakim mjerilima?

Feministike aktivistkinje vode kampanje i piu knjige upravo zato da bi upravo u ovakvim sluajevima razotkrile partijarhalni model koji oblikuje i definira enu tek u odnosu na mukarca i ustoliuje nejednakost na svim podrujima ivota, poev od toga u iju korist smije biti dobna razlika, preko toga tko koga smije mlatiti pa do toga tko je bolji za nositelja stranake liste u svakom zabitom selu.

Ne mogu razumjeti , lagvort je na koji feministike aktivistkinje reagiraju da bi objasnile uzroke pojave da lijepa, zdrava, mlada, radno sposobna i u svemu iznadprosjena osoba dijeli odgojem steenu drutvenu predrasudu prema vlastitom ostajanju i postojanju bez partnera i toliku koliinu vjere u vlastitu inferiornost da se dade sustavno zlostavljati, razumijevajui svoje predrasude i svoj osjeaj straha od samostalnog postojanja kao ljubav.

Ne mogu suosjeati s njom, razotkrila je svoje zastupanje enskih interesa Sarnavka upravo u mjeri u kojemu pristaju biti objekt kampanja i estradnog feminizma.

No ak i estradni feminizam nosi svojih odgovornosti, pa bi Sarnavka barem zbog obzira prema kampanjama svoje organizacije trebala proitati literaturu koju velikoduno, uz prisilno lijeenje, nudi zlostavljanoj eni.

Bojana Genov
Mali Loinj 12. lipnja 2006.

Povezano:

  1. Nacional: Prostaki rjenik samozvane predstavnice zlostavljanih ena

 
« Prethodna   Sljedea »
Povratak na vrh!
© 2023 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!