NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0021danzena07.jpg
Press clips

Večernji list: Za seks s prostitutkom traže kazneni progon Ispis E-mail
Administratorica   
Utorak, 12 Lipanj 2007

Inicijativa 50 ženskih udruga da se kazne kupci seksualnih usluga

Zlostavljane, žrtve makroa, društveno stigmatizirane i ponižene, prostitutke na kraju za sve to plaćaju i prekršajnu kaznu, dok kupci njihovih seksualnih usluga, muškarci, uglavnom prolaze nekažnjeno i ostaju potpuno nevidljivi, a često i zaštićeni.

Konvencija UN-a

Inicijativu za ukidanje prekršajnog kažnjavanja žena u prostituciji te uvođenje novog kaznenog djela, "kupovanje seksualnih usluga", pokrenula je Ženska mreža Hrvatske i PETRA mreža.

To bi usmjerilo na suzbijanje potražnje, temeljnog uzroka prostitucije, ističu. Prostitucija se ne prepoznaje kao oblik nasilja nad ženama te kao jedan od najizrazitijih oblika neravnopravnosti muškaraca i žena.

Predstavlja se i kao ženski izbor profesije, pa i kao gospodarska aktivnost od čije bi legalizacije država imala koristi.

Međutim, o čemu tu pričamo ako je Hrvatska potpisnica konvencije UN-a o zabrani trgovanja i eksploatacije ljudima. Žene u seks industriji trebaju osnovna ljudska, a ne radnička prava ističe Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata Rosa.

Dodaje da inicijativu 50 ženskih organizacija podržava saborski Odbor za ravnopravnost spolova, Vladin ured za ravnopravnost spolova i mjerodavna pravobraniteljica. No, država ne nudi nikakve programe za izlazak iz prostitucije, eventualno programe "smanjene štete".

Podršci unatoč, u izbornoj godini sigurno ništa od zakonskih promjena. Saborski odbor predložio je amandmane na ovu temu u vrijeme izmjena kaznenog zakona, no nisu se mijenjali ti članci, pa nisu mogli u obzir doći ni amandmani na njih.

Uzor Švedska

Osobno podržavam ove promjene, ali nisam sigurna u konsenzus u stranci. Sumnjam i da će Vlada podržati kazneni progon onoga tko traži seksualne usluge kaže Gordana Sobol, predsjednica Odbora. Takav je zakon na snazi u Švedskoj, kaže. Da bi Odbor ponovno glasovao o inicijativi ženske mreže, ali ovaj put kao o prijedlogu promjene zakona, navodi, mreža treba uputiti zahtjev Odboru.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!