NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadraj
Naslovnica
Platforma enske mree
Kodeks
Struktura
lanice Mree
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
enska mrea u medijima
Nasilje prema enama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadraja

Facebook
facebook.png
Dan ena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan ena 2013.

Dan ena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan ena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan ena 2008.
let082.jpg
Dan ena 2007.
5danzena07.jpg
Press clips

Nacionalna zaklada dodijelila sredstva organizaciji koja negira ljudska prava
Administratorica   
Srijeda, 27 Prosinac 2017

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog drutva objavila je popis organizacija kojima su dodijeljena sredstva putem Institucionalne podrke stabilizaciji i/ili razvoju udruge.

Putem ovog natjeaja dodjeljuju se sredstva organizacijama civilnog drutva koje (kako je i navedeno u tekstu natjeaja) svojim djelovanjem doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga drutva, prije svega zatiti i promicanju ljudskih prava.

Najstroe osuujemo injenicu da su sredstva namijenjena zatiti i promicanju ljudskih prava prvi put od osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnog drutva dodijeljena organizaciji koja negira sam koncept ljudskih prava i aktivno se zalae protiv ljudskih prava manjinskih skupina nacionalnih manjina, izbjeglica, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, ateista/ateistkinja, kao i ljudskih prava ena.

Udruga U ime obitelji, koja je dobila trogodinju potporu za svoje djelovanje aktivno djeluje protiv najviih vrednota iz lanka 3. Ustava RH: zatite prava ovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova.

enska mrea Hrvatske trai od Upravnog odbora Nacionalne zaklade da hitno provede reviziju cijelog natjeajnog postupka i da utvrdi i javno odgovori na pitanje kako je dolo do toga da sredstva namijenjena demokratizaciji i zatiti ljudskih prava budu dodijeljena udruzi koja djeluje protiv demokratizacije i ljudskih prava.


 
STOP fundamentalistikom nasilju nad enama
Administratorica   
Srijeda, 27 Prosinac 2017

enska mrea Hrvatske, Autonomna enska kua Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organizirale su protestnu akciju pod nazivom STOP fundamentalistikom nasilju nad enama u petak 15. prosinca 2017. od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu.

Naime, 15. prosinca je posljednji dan jo jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijea Europe o sprjeavanju i borbi protiv nasilja nad enama i nasilja u obitelji.

Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka dravnih institucija u smjeru ograniavanja, uskraivanja ili zaustavljanja napretka u zatiti ljudskih prava ena pod pritiskom vjerskih fundamentalistikih skupina.

Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava ena i zatite obiteljskog ivota lezbijki i gejeva pred Vijeem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobaaje, dokidanje ve steene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji ponitavaju u dijelovima Zakon o ivotnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi.

U takvom kontekstu zabrinjavajue je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zatitu rtvama nasilja, ali i mogue veliko nazadovanje u zatiti prava ena u budunosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemoguavanje prava na pobaaj kroz novi zakon koji regulira to podruje.

Hrvatska se opasno pribliava scenariju u kojem fundamentalistike grupacije preuzimaju vlast nad dravom, a obespravljene ene postaju strojevi za raanje, kao to je to u svom romanu Slukinjina pria opisala Margaret Attwood.


 
Reakcija na gostovanje eljke Marki u Splitu, 15.11.2017.
Administratorica   
etvrtak, 16 Studeni 2017

U srijedu, 15. studenog, u Splitu je gostovala eljka Marki te je odrala predavanje za javnost protiv ratifikacije Konvencije Vijea Europe za sprjeavanje i borbu protiv nasilja nad enama i nasilja u obitelji, u posljednje vrijeme poznatije kao Istanbulska konvencija, budui je donesena u Istanbulu, u svibnju 2011. godine. eljka Marki je iznijela itav niz netonih i nepotpunih informacija, tvrdei da e usvajanjem jednog meunarodnog pravnog dokumenta, koji podsjetimo, regulira pitanja prevencije, zatite, kaznenih mjera i nadzor provedbe u podruju nasilja nad enama i nasilja u obitelji, naa djeca u vrtiu morati uiti o tome mogu li biti ensko ili muko!?! To naravno, nije istina.


Opirnije...
 
Znanstvena zajednica se jo jednom suprotstavila crkvenom nauku na Sveuilitu
Administratorica   
Petak, 03 Studeni 2017

Povodom lanka objavljenog u Glasu Koncila br. 43/2017., od 26. listopada 2017., aktivistkinje enskih grupa smatraju nedopustivim da prof.dr.sc. Valerije Vrek s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i lan Etikog savjeta Sveuilita u Zagrebu, koristi Glas Koncila za napad na svoje kolege i kolegice koji su uspjeli zatititi neovisnost Sveuilita od crkvenog nauka.

 


Opirnije...
 
"Hod za ivot" gazi ene!
Administratorica   
Utorak, 23 Svibanj 2017

Drava i drutvo zaista ne smiju odluivati o tome kada i koliko esto ene moraju raati. Zbog svih ovih elementarnih injenica, jasno je da subotnji Hod za ivot ustvari nije znaio nita drugo, nego pokuaj povratka drutva na stanje od prije pedesetak i vie godina. Hod za ivot ustvari je snano represivna akcija, koja bi jednu ionako loe ureenu zemlju htjela uiniti jo kaotinijim, bespravnijom i strukturno represivnom.

I zato smo sjedile na kolniku, pokazujui da je "Hod za ivot" hod protiv ena!


 
Aktivistkinje iz Hrvatske podrale enska prava u Poljskoj
Administratorica   
Petak, 07 Listopad 2016

polke1.jpgVie od stotinu prosvjednica okupilo se juer u sreditu Zagreba u akciji solidarnosti s Poljakinjama kojima prijeti potpuna zakonska zabrana abortusa. Deseci tisua Poljaka bili su juer na ulicama Varave, Gdanjska, Wroclawa i drugih gradova, prosvjedujui protiv guenja reproduktivnih prava ena u toj zemlji. U parlamentarnoj proceduri tamo je zakon kojim se uvodi potpuna kriminalizacija pobaaja, pa se on nee smjeti provesti ak ni ako za to postoje medicinski razlozi, ili ako je ena rtva silovanja.


Opirnije...
 
Otra osuda postupka Molitvene inicijative
Administratorica   
etvrtak, 06 Listopad 2016

molit.jpglanovi Molitvene inicijative 40 dana za ivot okupili su se u srijedu ispred vukovarske Ope bolnice u molitvi sa spas neroene djece, odgovarajui tako na poziv koji je objavljen na facebook profilu vukovarske podrunice, a u kojem se najavljuje dolazak trudnice iz oblinjeg mjesta u Vukovar na pobaaj. Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i enska mrea Hrvatske otro su osudile aktiviste Molitvene inicijative


Opirnije...
 
Zagreb: Podrka Opem enskom trajku u Poljskoj
Administratorica   
Utorak, 04 Listopad 2016

strajk1th.jpgPodrka Poljakinjama u Hrvatskoj organizirala je na zagrebakom Cvjetnom trgu inicijativa Obrani pravo na izbor ija je lanica i enska mrea Hrvatske. Okupilo se dvjestotinjak aktivistica i aktivista. Smatram da je najstranije od svega upravo to da e ena koja je imala spontani biti odmah osumnjiena za kazneno djelo i ii e na vjetaenje zbog toga da nije moda namjerno ga izazvala, izjavila je Bojana Genov iz enske mree Hrvatske.


Opirnije...
 
Politiarke su u Hrvatskoj rezerva
Administratorica   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2016

grafsabor.jpgSamo e 19 ena sjediti u novom, devetom sazivu hrvatskog parlamenta, to znai da e saborski sastav koji se upravo ekipira biti uvjerljivo najmukiji od svih saziva dosad, konstatira Novi list. Brojka od 19 zastupnica nije nita, to je daleko od kritine mase koja moe pokrenuti enske politike i promovirati teme koje se tiu ena. Sabor e naredne etiri godine biti ne samo neenski, nego i veoma protuenski, smatra Bojana Genov iz enske mree Hrvatske.


Opirnije...
 
enska mrea prosvjeduje zbog ginekolokog kongresa u Topuskom
Administratorica   
Subota, 17 Rujan 2016

topusko1.jpgAktivistkinje enske mree doekale su u petak ujutro sudionike ginekolokog kongresa u Topuskom transparentom "Samo u sekularnoj dravi mogua je ravnopravnost" protestirajui zbog, kako tvrde, napada na ustavni poredak odravanjem religijskog skupa o enskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom drave. Struni skup koji organiziraju strukovne udruge i Katolika crkva u enskoj mrei ocjenjuju "grubim napadom na enska prava" te upozoravaju da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovi svojim pokroviteljstvom podrava jedan religijski odreen skup koji nasre na prava ena. Smatraju da bilo kakvo povezivanje vrha Katolike crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom da Katolika crkva sustavno eli smanjiti opseg reproduktivnih prava ena.


Opirnije...
 
Religijsko nasrtanje na prava ena
Administratorica   
Petak, 16 Rujan 2016

topusko.jpgNevladine udruge za enska prava i za sekularnost otro se protive tome da dravne i katolike institucije zajedno organiziraju simpozij o forenzinoj ginekologiji i perinatologiji ovog vikenda u Topuskom. Ako kolska godina u Hrvatskoj poinje sa "pomolimo se", hoe li uskoro i ginekoloki pregled u Hrvatskoj zapoinjati tim rijeima, upitala se jedna od aktivistica, izvijestio je Radio slobodna Europa s tiskovne konferencije predstavnica udruga za zatitu enskih prava i sekularnost.


Opirnije...
 
Pravobraniteljica je trebala osuditi tekst iz Glasa koncila ...
Administratorica   
etvrtak, 15 Rujan 2016

prvotno.jpgenska mrea Hrvatske smatra da je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova trebao reagirati na tekst Ivice Ragua iz Glasa Koncila pod naslovom "Marijina poslunost i ene danas" jer, napominje, ovlasti pravobraniteljice ostavljaju dovoljno prostora za javnu osudu takvih stajalita, ako se ve smatra da nema osnova za postupanje. Mrea ocjenjuje kako pravobraniteljiino iroko tumaenje toga zakonskog lanka i njegovo potpuno opravdavanje vjerskom doktrinom i poslanjem Crkve otvara prostor da svaki pripadnik neke od konfesija u Hrvatskoj moe promicati takve stavove, nazivati ene "tracama" i "prirodno osuenima na poslunost mukarcima", te poticati u javnom prostoru diskriminaciju ena pozivajui se na biblijske tekstove i na javno izgovorene rijei sveenika.


Opirnije...
 
Bio je to kordon bijesne rulje
Administratorica   
Srijeda, 17 Kolovoz 2016

rulja1.jpgenska mrea Hrvatske podnijela je kaznene prijave protiv kaznenih djela prijetnje, izazivanja nereda, poticanja na nasilje i mrnju i tjelesne ozljede. Osim toga, zatraila je da unutarnja kontrola MUP-a ispita profesionalnost ponaanja policije tijekom i nakon protesta u kojemu je od desetero sudionika etvero ozlijeeno kae za Novosti Bojana Genov iz enske mree Hrvatske. Napadnuti su naime sudionici antiratnog prosvjeda koji je bio zakazan na zagrebakom glavnom trgu na dan uoi proslave Oluje, a koji je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepi najprije dozvolio, da bi se ubrzo predomislio i prosvjed zabranio zbog, kako je naveo, omalovaavanja Oluje i zbog toga jer bi, kako je dodao, isti mogao izazvati uznemirenost kod graana, naroito kod branitelja, a mogao bi i poremetiti kretanje veeg broja ljudi.


Opirnije...
 
Izjava za javnost
Administratorica   
etvrtak, 04 Kolovoz 2016

nacionalizamubija.jpgMirno okupljanje pod nazivom Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede, najavljeno za 4. kolovoza 2016. godine na prostoru Trga bana J. Jelaia u Zagrebu, zabranjeno je danas rjeenjem Ministarstva unutarnjih poslova. Zabrana protesta je samo kulminacija ve poznate prakse policije u onemoguavanju vlastima politiki nepodobnih javnih okupljanja. Obrazloenje rjeenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne moe biti opravdano jer bi to znailo da policija ne moe osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje graanstva. Moemo konstatirati da dravna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odluuju o podobnosti javnih okupljanja. Podsjeamo, rjeenje ministra unutarnjih poslova u izravnoj je suprotnosti s Evropskom konvencijom za zatitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednako kao sto je i u suprotnosti sa Ustavom RH. Naime, lankom 10. st. 1 Konvencije jami se sloboda izraavanja, a lankom 11.st.1. jami se i sloboda okupljanja. Imajui u vidu da se i u rjeenju ministra spominje svrha okupljanja i izraavanja miljenja, a to je isticanje antiratnih i mirnodopskih stavova, nejasno je i neprihvatljivo obrazloenje iz rjeenja koje spominje mogunost uznemirenja veeg broja graana. Predstavlja pozitivnu obvezu drave potpisnice Konvencije da osigura graanima da izraze takve svoje stavove. Stoga je rjeenje ministra MUP-a izravno krenje Evropske konvencije i Ustava RH i odraava odreenu vrstu straha ministarstva da osigura mirno okupljanje graana. To tim vie jer je dobro poznato da su se na Trgu bana J. Jelaia u prolosti odravala brojna druga okupljanja graana i graanki s raznim porukama. Zbog zabrane odravanja antiratnog protesta, organizacije Centar za ene rtve rata Rosa (Zagreb), ene u crnom (Beograd), enska mrea Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za graansku hrabrost (Zagreb) odrat e mirnu protestnu akciju u 18h na Trgu bana J. Jelaia.


 
enska mrea ne eli na Pantovak
Administratorica   
Nedjelja, 26 Lipanj 2016

enska mrea Hrvatske, koja okuplja 34 nevladine organizacije odbila je poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarovi na sveani prijem povodom Dana dravnosti. Kako stoji u njihovom obraanju Predsjednici, predsjedniku Sabora i Vlade, u 25 godina su se nebrojeno puta obraali nadlenim institucijama i traili djelotvornost drave u zatiti enskih ljudskih prava, na to je Hrvatska obvezana prihvaanjem meunarodnopravnih dokumenata, ustavnim odredbama i nizom zakona, a u Hrvatskoj se ovih dana napadaju ljudska prava ena, uz potpuni izostanak djelatne zatite ili politikog govora u cilju zatite steenih prava.


Opirnije...
 
Poziv saborskim zastupnicima
Administratorica   
Petak, 03 Lipanj 2016

 enska mrea Hrvatske uputila je poziv saborskim zastupnicima da prihvate izvjetaj o radu za 2015. godinu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, neovisnog i samostalnog tijela koji djeluje u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova ...


Opirnije...
 
Iza akcije "Hoda za ivot" krije se namjera zabrane pobaaja
Administratorica   
etvrtak, 26 Svibanj 2016

bgnov.jpgenska mrea Hrvatske organizirala je protestni skup Obrani pravo na izbor protiv inicijative Hod za ivot kojom se ele umanjiti enska reproduktivna prava, izvijestio je nezavisni tjednik Novosti uz objavu intervjua s jednom od koordinatorica Mree Bojanom Genov.


Opirnije...
 
Obrani pravo na izbor!
Administratorica   
Nedjelja, 22 Svibanj 2016

obranipravo.jpgDanas smo ovdje da kaemo kako branimo ivote ena koje ne elimo da budu ugroeni ilegalnim pobaajima. Danas branimo prava ena da slobodno i autonomno odluuju o svom tijelu, bez suvinog uplitanja drave. elimo da ene same odluuju hoe li i koliko e djece imati. ene ne moraju raati, one nisu inkubatori, poruila je u ime organizatora Bojana Genov iz enske mree Hrvatske na prosvjednom skupu Obrani pravo na izbor, izvijestio je portal H-alter.org.


Opirnije...
 
Svoja prava nikome ne damo!
Administratorica   
etvrtak, 14 Travanj 2016

 "Na ginekolokom odjelu u Vinogradskoj bolnici postavljen je plakat molitvene inicijative 40 dana za ivot, navodno uz odobrenje efa ginekologije Krunoslava Kune. Radi se o jo jednoj zloupotrebi svjetonazora u javnoj bolnici, to je u suprotnosti sa sekularnim karakterom drave, kao i promociji krenja temeljnih prava ena", javljaju iz enske mree Hrvatske, izvijestio je portal H-alter.org.


Opirnije...
 
enama je dosta!
Administratorica   
etvrtak, 10 Oujak 2016
dosta.jpg Pod sloganom enama je dosta! enska mrea Hrvatske juer je prosvjednom povorkom od stotinjak ena, ali i mukaraca iz cijele Hrvatske, proetala centrom Zagreba obiljeavajui 8. mart te na kraju prosvjedne etnje na Markovom trgu u Vladi premijeru Tihomiru Orekoviu urudbirala pismo kojim od Vlade trai veu zastupljenost ena u politici, poboljanje poloaja ena na tritu rada, spreavanje nasilja nad enama, zadravanje prava na pobaaj i bolju zdravstvenu zatitu ena, kao i potovanje ustavnog poretka i meunarodnih konvencija(video 16:40, linkovi na lanke u medijima)
Opirnije...
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedea » Kraj »»

Stranice 1 - 30 od 137
Povratak na vrh!
© 2024 �enska mre�a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!